mandag 3. februar 2025

Montalcino

Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2022 kr 260

Frisk og fruktig duft med mørke kirsebær og litt trevirke. Saftig stil i munnen, med noe eik. Ikke noe mirakel av en vin, men både fengende og solid. Gjør jobben godt. ★★★★ 

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2019 kr 400

Ganske lys på farge. Duft av lyse bær, og solid og fast i munnen uten å være hard eller dyster, men det er mye uforløst her. Fine tanniner, men en vin som trenger noen år for å vise hva den kan. Typisk vin for kjelleren. Prisen er svært god i dagens marked, noe som kanskje reflekterer at de har mye vin å selge fra sine 1400 mål. Den siste stjernen avgis med troen på at lagringen vil få fram mye mer enn vinen viser i dag. ★★★★★

Lisini Brunello diMontalcino 2019 kr 685

Ganske lys på fargen. Krydret duft. Frisk og lett i munnen, men med god fruktighet. Griper godt. Også en vin for lagring, men viser fram mye mer enn vinen over i dag. Prisen illustrerer at Col d'Orcia er et røverkjøp. ★★★★

Bildet er fra The Wine Independent

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalist i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til  stjerner  når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg leder disse vinene utgjør.

★★★★★  TOPP KJØP

★★★★  GODT KJØP

★★★  GREIT KJØP

★★  UNDER PARI

★  LIGG UNNA 

fredag 31. januar 2025

Kjellerviner i januar


Passopisciaro Contrada R Rampante 2011 

Jeg omtalte "Contrada P Porcaria 2009" i desemberutgaven nummer 1, og den fikk den kanskje laveste poengsummen jeg har gitt her på bloggen (men jeg har ikke drevet med poeng så lenge). Heldigvis var dette en mye bedre vin, og kanskje er det årgangen som spiller inn. Ingen av de årgansgsoversiktene jeg har funnet går lengre tilbake enn 2010, og det er kanskje talende i seg selv. Den fatale svakheten med Porcaria 2009 var mangelen på frukt, som også rammet produsentens "standardvin" fra samme årgang. Her var det frukt igjen, og dermed ble vinen drikkendes. Duften er ikke av den mest ekspansive, men det er møbelpolish, asfalt og litt sure kirsebær her. I munnen er den stram, men ikke brutal. Den kan ikke kalles elegant, for her er det ingen finesse eller noe spesielt som løfter sinnet, men den er lineær og streng. Dette kvalifiserer som en god vin, men til 460 kroner burde den vært mye bedre.

82/100

2021 Clos du Gravillas "Lo-Vièlh" Carignan de 100 Ans

Jeg skrev om 2020-årgangen i september, og visste ikke at det antakelig var siste flasken i landet jeg kjøpte. I alle fall var det tomt da jeg prøvde å få tak i flere. Denne fant jeg, etter å ha kontaktet produsenten i St.-Jean de Minervois, i Paris da jeg var der i september. Det er sjelden jeg kjøper med meg vin fra utlandet, men denne måtte jeg ha (og importøren i Norge vil ikke ta inn mer). 100% Carignan lover godt bare når vinstokkene er riktig gamle, og disse ble plantet i 1911

Det er årgangsvariasjoner også så langt sør, og 2021 var også i Languedoc en utfordrende årgang med vårfrost og tørke gjennom sommeren. Året var ett av få siden 2008 da jeg ikke var i området. Vinen er mørk, men med en fiolett kant når man ser godt etter. Frisk duft med frukt i skjæringspunktet mellom tyttebær og bjørnebær, noe lyng, og noe steinete. I munnen er den også frisk, fast uten at man merker tanninene, og forførende. Det jeg har å innvende er at det meste skjer i begynnelsen på smakskurven. Den har ikke den samme dybden, trykket og lengden som årgangen før. Den blir frisk og leskende, og den er svært vanskelig å la være å drikke, men det er som om den skulle vokst i Loire heller enn i Languedoc. Ikke noe galt med det, og en utmerket vin, men jeg likte 2020-årgangen mye bedre. (Bildet er mitt eget.)

88/100

2005 Domaine de Montille Nuits St. Georges 1er Cru Aux Thorey

Det viktigste først: Dette var en i særklasse strålende vin. Alt man kunne ønske seg av en moden burgunder. Ingen dekantering, for jeg foretrekker å få med meg alt av utvikling, men her var vinen enestående fra første sniff. Svært aromatisk, med teak, høstlig skogsbunn, svarte plommer og diverse krydder spiller hovedrollene. Over tid bytter de på å dra, omtrent som et team i et landeveisritt på sykkel. I munnen kommer friske røde kirsebær, og en dyp frukt med solid og fin struktur. En enestående vin som løfter humøret og gir deg troen på at verden er et godt sted å være. 

94/100

2004 Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Lys på fargen, som (nesten) bare disse vinene kan være etter 20 år i stille uvirksomhet. Sitrus og litt petroleum på nesen, og solid syre og en ikke helt integrert sukkerstruktur i munnen. Jeg finner ikke så mye honning her som på den flasken jeg åpnet sist sommer, og da blir syren i overkant brutal. Den passet ikke så godt til ost som jeg hadde håpet. Siden jeg ikke regner med å leve evig, blir det ikke noe mer fra denne produsenten i min kjeller. 

85/100

2013 Georg Mosbacher Forster Freundstück Riesling Großes Gewächs

Har fått en ganske dyp gyllen tone på fargen, noe mer enn tilsvarende viner fra denne adressen. På nesen er det sitrus, mango og friske urter. Og et lite, et virkelig ørlite, innslag av bitterhet i første fase av smakskurven. Elegant og harmonisk vin som sitter godt hele veien gjennom et måltid og til meditasjon i etterkant. Men jeg har etter hvert solid erfaring med Mosbachers modne viner, og her er det litt preg av matur (heller enn prematur) oksidering (røde epler), men det er virkelig så lite at jeg neppe ville hengt meg opp i det om jeg ikke hadde drukket mange modne viner herfra. Det trekker poengsummen under kategorien "Enestående" og ned på "utmerket." Ikke dårlig bare det!

88/100

2017 Faiveley Gevrey-Chambertin 1er Cru Petite Chapelle

Klar farge med få, om noen, tegn på aldring. Ganske sjenert på nesen etter en kort dekantering, særlig til å begynne med, men publikum som fikk den blindt gikk unisont mot Nebbiolo. Det kunne skyldes en ganske så solid struktur der man fikk merke tanninene. Noe kirsebær kunne kanskje merkes, også noe krydret om man konsentrerte seg. Med tid i glasset mykner den noe og gir mer aroma, men min konklusjon er at vinen har mye å gå på og mye å vinne med å få fem til ti år til i kjelleren.

87/100

2010 Cascina Cucco Barolo Serralunga d'Alba

Svært mørk til Nebbiolo å være, og jeg mistenker litt kraftig ekstraksjon. Søtlig duft med mørke kirsebær og mørke plommer. God fruktsødme også i munnen, men så kommer et lag med litt rusten bitterhet før tanninene tar tak. Hver for seg er vinens elementer ikke dårlige, men svakheten ligger i at de ikke kommuniserer med hverandre. Det mangler altså på harmonien, men vinen fungerer godt til ovnsbakt kyllingbryst med kryddersmør. Den får derfor en poengbedømning i det øvre skiktet av spennet for "god vin." Jeg kjøpte denne for 259 kroner for ti år siden.

84/100


Ole Martins* 100-poengskala med beskrivelser

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg

mandag 27. januar 2025

Regjeringen, EU og Norge - det store bildet


Det er alltid lett å glemme det store bildet, og smålige politikere med kort tidshorisont og et kynisk blikk på meningsmålingene er særlig utsatt. 

Det store bildet er at Norge er et lite land med en åpen økonomi. Vi har stelt oss bra og er venner med de fleste vi ønsker å være venner med, men vennskap kan settes på prøve når presset øker. For eksempel: Når en part i vennskapet har vunnet en betydelig premie og er rikere enn den/de andre fører det lettere til gnisninger. Det blir derfor lett dårlig stemning når den rike vennen forsøker å få alle fordelene av vennskapet, men samtidig ikke yte noe tilbake som den andre vennen ønsker. 

Alle skjønner at den rike vennen er Norge, og at Fornybardirektivet er en ulempe* (mener noen) landet forsøker å vri seg unna i vennskapet med EU (via EØS). Kostnadene for den lille (men rike) vennen med å sette vennskapet på prøve kan bli store, for i skolegården har det kommet en ny bølle som de andre vennene kan måtte ta en kamp med. Det kan bli svært ubehagelig å bli stående utenfor når det smeller, og det kan fort smelle igjen og igjen. Toll, pandemier og hybride angrep er aktuelle fenomen, men viktigere er kanskje alle farer vi ennå ikke har identifisert. 

De fleste kan kjenne seg igjen i analogien med skolegården. Hvorfor er noen prosenter på meningsmålingene viktigere enn det store bildet? 

* - det hører også med til det store bildet at vi må bygge ut mer fornybar energi, og at vi alle i Europa (og på planeten Jorden) er i samme båt. Løsninger i fellsskap er nødvendige og gunstige for oss alle, men den diskusjonen må utstå til et annet innlegg. 

søndag 26. januar 2025

To Bordeaux


Her har vi to viner fra Bordeaux med litt alder - ti og femten år respektive. Men de skiller seg også en del fra hverandre i vinmakingen.  


Her snakker vi virkelig om en poltraver. Så lenge jeg har kjøpt vin med en grad av bevissthet om hva jeg kjøpte (fra 90-tallet altså) har denne vært i listene, og i gamle dager som de to dominerende i volum. Ch. Coufran var den myke (85% Merlot til tross for at den er fra vestsiden - Medoc), mens Ch. Verdignan var den harde (med overvekt av Cabernetene). Begge var den gang tappet i Norge. Men de finnes å få fremdeles, altså, og i ganske så modne utgaver (Verdignan er på vanlig flaske i 2009 og på magnum i 2010, men bare på bestilling med mindre du bor på Hadeland.) Her er det tale om gjæring på stål, men lagring på tradisjonelle trefat i et år. På farge er den påtagelig mørk, særlig når en tar de snart femten årene i betraktning. Duften går klart mot lær og blyantspiss til tross for moderate mengder med Cabernet-druer. Og den er fast i fisken, og adjektivet "mykhet" dukker ikke opp i bevisstheten når denne kommer i munnen. Her er det absolutt fortsatt et potensiale for et liv i kjelleren. Hyggelig møte med en gammel kjenning som har plass på de største polene og en del til. ★★★★

Ch. Lafitte-Tramier 2015 kr 350

Saftig vestside bordeaux som ikke har vært på fat, og den virker da også ungdommelig for sine ti år. Duften er preget av røde bær og lær. Først merker jeg knapt tanninene, men så kommer de for fullt. Likevel er dette en vin som speiler karakteren til de 60% med Merlot mer enn de 35% med Cabernet Sauvignon - for ikke å nevne de fattige 5% med Cabernet Franc. Inne på alle større pol (Kat. 6) ★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalist i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til  stjerner  når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg leder disse vinene utgjør.

★★★★★  TOPP KJØP

★★★★  GODT KJØP

★★★  GREIT KJØP

★★  UNDER PARI

★  LIGG UNNA 

fredag 24. januar 2025

The Donald


Jeg hadde tenkt å la Trumps gjenkomst gå ukommentert på denne bloggen. Det er jo Trump i alle kanaler, og hva har jeg å bidra med som ikke allerede er sagt eller skrevet? Dessuten var jeg møkk lei av fyren allerede for åtte år siden, og han byr meg i mot. Det burde være unødvendig å forklare hvorfor.

Men: Dette betyr ikke at alt Trump gjør, har gjort eller kommer til å gjøre er feil og forferdelig. Slik er ikke verden. Det må være lov å påpeke det som er rett, uten å miste det store bildet: Dette er en leder som åpent er ute etter andres land og områder som om det var felt på et Monopolspill, som åpent forsøker å jukse til seg et valg, og som oppildner massene til å storme demokratiske (med liten "d") institusjoner. Trump er åpenbart og beviselig en serieløgner, bølle, juksemaker, og lovbryter. 

Margaret Thatcher snudde også opp ned på mangt og mye i Storbritannia på 80-tallet, men samme hva du kunne mene om det som skjedde var hun alltid lovlydig og forsøkte aldri noe kupp da hun mistet makten. Det er mulig å endre mye uten å være en serieløgner, bølle, juksemaker og lovbryter. 

Mange er nå ute etter å fremstille Trumps nye periode som "slettes ikke så ille," og andre vinklinger av samme sort. Men saken er at det faktisk er riktig ille. WHO var og er en organisasjon med store svakheter, så som det ynkelige og bokstavelig talt fatale knefallet for Kina som var med og skapte en pandemi. Likevel er det slik at WHO er nødvendig for å forhindre nye pandemier, og ikke minst for å utvikle vaksiner som kan gjøre dem håndterlige. Å melde USA ut vil nesten helt sikkert koste hundretusener av menneskeliv. 


Og så har vi resten av verden som nå blir betraktet som et loppemarked av eiendomsmogulen i Washington DC, der poenget er å gjøre "deals." Allianser, avtaler, og langsiktighet spiller ingen rolle. Han bryr seg ingenting om resten av verden. Det er som om 9/11 aldri skjedde, og slettes ikke i hans by. Men som jeg innledet med: Noen av disse avtalene vil være gode. Men tilnærmingen vil føre til mer kaos og krig. Det er som om ingenting står igjen etter erfaringene fra forrige århundre. 

Og økonomien? Da kommer vi til alt Trump ikke kommer til å gjøre, og det er å drive gjennom balanserte budsjetter eller redusere statsgjelden. Godt over 120% av BNP og nye 6-7% hvert år er gjeldende status, og Biden var ikke noe bedre. Det kommer til å bli stopp en dag, men neppe i år. Det blir brutalt når ingen kjøper gjelden. 

Og mens vi er inne på finansiell kollaps: Trump vil gjøre krypto-valuta til et nasjonalt satsningsområde. Gudhjelpeoss! Krypto er en mellomting mellom et pyramidespill og et korthus, og jo større jo verre blir det når det ramler. Men antakelig ikke før Trumps familie og nærmeste krets har beriket seg grundig.  

Det er mye mer å ta av, men her må jeg sette strek. Hovedpoenget er at selv om Trump og hans trumpister kan gjøre noe bra, gjøre gode avtaler og så videre, så er måtene det skjer på og retningen på det meste så feil som det kan få blitt. Og mannen er totalt uspiselig og uegnet for oppgaven. Det burde vært helt opplagt, og jeg er skremt over alle som nå er ute etter å bagatellisere disse riktig giftige sidene. 


mandag 20. januar 2025

Smått og (mellom-)stort fra Karl May


Karl May Riesling 2023 (37,5cl) kr 100
Her har vi en halvflaske full av svært god vin, og som finnes på så godt som alle pol i Norges land. Jeg kjøper vel aldri dette formatet med mindre det er en dyr søtvin, men nå ble jeg fristet. Utpreget aromatisk, med sitrus og voks som sentrale element. Den tar godt tak i munnen, og har mye og solid frukt. ★★★★★


Brødrene May, Peter og Fritz, holder til i Osthofen nær Rhinen, mens Morstein ligger på andre siden av Westhofen. Denne vinmarken er legendarisk, og brødrene lager en vin herfra. Vinmarken er ikke "Grosse Lage" hele veien, men bare toppdelen. Brødrene er ikke med i VDP, og dermed kan ikke vinen være en GG. Vinen framstår som krydret, slank i munnen, med godt grep og mye syre. Dette er en utpreget lagringsvin (som fant sin vei til min kjeller i 2023). God pris til denne kvaliteten. Nå kan det være at du finner årgang 2023, en allerede ganske legendarisk årgang for tysk Riesling på dette nivået. ★★★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalist i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til  stjerner  når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg leder disse vinene utgjør.

★★★★★  TOPP KJØP

★★★★  GODT KJØP

★★★  GREIT KJØP

★★  UNDER PARI

★  LIGG UNNA 

lørdag 18. januar 2025

Heian-Engdal på ville veier


Marte Heian-Engdal har et innlegg som spaltist i Aftenposten 13. januar, og fra dette skriftstykket kan man lese mye av det som er skjevt i den allmenne norske forståelsen av konflikten mellom Israel og palestinerne i Gaza og på Vestbredden. Det vil være altfor omfattende å ta tak i alt i innlegget, men det er mer enn nok å ta av i de ti første setningene, pluss overskrift og ingress. 

Allerede i overskriften ser vi tegnene på omskrivning: Kampen for en palestinsk stat? Det er ingen palestinere som kjemper for en egen stat sammen med Israel. Syv ganger har palestinere fått tilbudet, og syv ganger har det blitt avslått (de to siste også nevnt her i innlegget til Petter Levin). Som oftest med krig og vold, siden slike innrømmelser blir sett på som en svakhet som må utnyttes for å oppnå målet: Bort med Israel. Det er forskjell på hva en skulle ønske at noen andre ønsket, og hva de faktisk selv ønsker. (Kartet over viser Israelsk Palestina [blått] og Arabisk Palestina [gult] slik delingsplanen la opp til i 1947.) 

I ingressen heter det "2025 kan bli året der støtten til ideen om et fritt Palestina var på sitt tydeligste, men likevel måtte gi tapt." Denne idéen blir, forståelig nok, ikke presisert, for de styrende myndighetene i Gaza og på Vestbredden har ganske andre idéer om hva frihet er fra den Heian-Engdal og jeg har. Deres idé om frihet er en islamistisk stat eller kalifat etter mønster fra Iran eller Afghanistan. Igjen er det stor forskjell på hva en selv skulle ønske at andre ønsket, og hva de faktisk selv ønsker. Jeg for min del føler ingen trang til å engasjere meg for denne typen frihet. 

I første avsnitt ser vi en klassisk eufemisme: "den palestinske nasjonalbevegelsen." Hvem dette er, leser vi ikke noe om, med mindre det er de militante gruppene, partiene og sivilsamfunnsorganisasjonene i neste avsnitt. Hvem er så disse, og hva står de for? Helt sikkert ikke en egen palestinsk stat ved siden av Israel, for det er det ingen palestinske organisasjoner som går inn for. At disse er "nede for telling" skyldes at tre av de toneangivende (Hamas, Hezbollah og Palestinsk Hellig Krig) er terrororganisasjoner som har drevet krig siden oktober 2023 uten noen militær framgang, om en ikke teller titusener av døde, byer i ruiner, og slikt som seier (som de faktisk gjør, islamistene som ser martyriet som en hellig handling). Hva denne "nasjonalbevegelsen" ønsker kan man for eksempel lese her.

I det andre avsnittet nevnes årene 1948 og 1967, og 2025 blir av forfatteren tatt fram som et år da demografi og landegrenser vil bli endret. I 1948 vant, utrolig nok, Israel den krigen palestina-araberne startet mot en jødisk stat året før, og som Egypt, Transjordan, Syria, Libanon, og Irak kastet seg med på. Islams land skulle ikke besudles av noe jødisk land. De tapte, og det Israel FN tok opp som medlem var basert på grensene etter denne krigen. I 1967 brygget det opp til krig igjen med de samme partene (minus Libanon og Irak) der målet for araberne var å ødelegge Israel, og også denne vant Israel. Men nå satt de plutselig med både Gaza (som Egypt hadde okkupert etter 1948) og Vestbredden (som Jordan okkuperte etter 1948). Etter hvert ble det sluttet fred med både Jordan og Egypt, men ingen av dem ville ha disse landområdene tilbake. 

At Israel har mistet appetitten på en egen palestinsk stat etter massakren 7. oktober 2023 (avsnitt tre) kan da vel ikke være en overraskelse? Tostatsløsningen er død som en sild, og årsaken er ikke bare at palestinerne ikke ønsker den. Erfaringene fra den totale tilbaketrekningen fra Gaza i 2005 har ikke vært gode. Hamas tok over, og rakettene begynte å fly kort tid etter, og 7. oktober ble det klart at Gaza og Hamas utgjorde og utgjør en eksistensiell trussel mot Israel - som også Hezbollah i Libanon. Lysten til å slippe disse til i en egen stat er liten i Israel. Det er i grunnen ikke så rart hvis man har livet kjært. 

Dette var bare noen korte innvendinger mot ti setninger, og det er mye å ta av videre. Jeg tror ingen har en fiks ferdig og klar løsning på denne konflikten, men det er helt sikkert at man ikke kommer noe nærmere om man later som den ene parten ønsker noe annet enn hva de gjør. Ei heller bør man kreve at den andre parten møter de som vil utslette dem på halvveien. Mangelen på palestinere som vil leve i fred med Israel er prekær! 

torsdag 16. januar 2025

Marcel Deiss Alsace Complantation 2022


Marcel Deiss Alsace Complantation 2022 kr 340
Det er ikke ofte jeg ofrer et helt innlegg på en vin, men denne fortjener det. I Alsace går vinene gjerne under druenavnet, og vinmarken hvis den er gjev nok. De har vært såpass rause med Grand Cru'ene i Alsace at klassifikasjonen er tilnærmet meningsløs. Da er det gjerne druer, og aller helst produsent man går etter, og her skiller Deiss seg skikkelig ut. Her er det ingen endrueviner, og aller mest mangfoldig (for dette er vinen for de som dyrker mangfold!) er Complantation. Ti ekte raser, for å si det slik, og deriblant en som vanligvis brukes til rødvin. Drueblandingen har endret seg litt siden årgang 2021 (som jeg omtalte her), og nå synes Chasselas Rosé å være ute. Druene som er involvert er: Pinot Blanc, Riesling, Auxerrois, Muscat Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat à petits grains, Gewurztraminer, Sylvaner, og Pinot Beur. 

Lys gyllen. Aromatisk vin, med klare toner av friske gule frukter. Lekker og elegant, men likevel fin fylde. Perfekt til fiskesuppe, som var jobben den ble satt til, men også en nytelse i etterkant til kontemplasjon og meditasjon. Kontemplasjonen konkluderte med at komplantasjon er en god idé, i alle fall når produsenten er Marcel Deiss. 

90/100

Ole Martins* 100-poengskala med beskrivelser

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg



tirsdag 14. januar 2025

"Folkemord" og "Apartheid" - Jonathan Sacerdoti


"Apartheid" and "Genocide"? They are not interested in law and definitions, they are interested in big lies and big slurs to do big damage. - Jonathan Sacerdoti ved Oxford Union 28. november 2024. 

Dette er den usensurerte versjonen! - den Oxford Union ikke ville at du skal få se. 

Absolutt verdt å se og høre! Noe en bør ha med seg dersom man skal gjøre seg opp en mening om konfliktene i Midt-Østen. 

Det er også denne, som også viser hvor langt ut Oxford Union har kommet: https://www.youtube.com/watch?v=Y2Efkrrz5q0 

Eller denne: https://www.youtube.com/watch?v=dZ62bhMFQ1Y&t=26s 

Begge de to siste er med muslimske palestinere som talere. 

søndag 12. januar 2025

To røde Jadot-viner fra 2017


Burgunderårganger kan man ikke kjenne fullt ut før siste flasken er drukket opp, men etter som årene går får man i det minste et mer utfyllende bilde av den. Så langt har 2017 bekreftet førsteinntrykket av en "restaurantårgang." Dette uttrykket kan romme både positive og negative vurderinger, men når man har kommet i en viss alder er det mest godt nytt: Det er viner en ikke trenger vente et halvt liv (som man ikke har) på at de skal vise seg fra sin beste side - eller i det minste en side som er god nok. Disse to absolutt verdt et nærmere bekjentskap, og jeg vurderer å begynne å smake på mine kjellerviner fra denne årgangen.
(Bildet: Corton-åsen.)

Louis Jadot Volnay 2017 kr 595
Lys og klar i glasset. Blomstret preg på nesen, med fiol og litt lyng. Fast i munnen, men leskende og godt moden vil jeg si. Den holder godt i kjelleren i flere år til, men det er en vin for de utålmodige og, ja, for restauranter som skal ha noe å servere nå. Det er bare to pol som har tatt den inn, dessverre, men alle kan bestille den. ★★★★★

Denne Grand Cru'en drikker faktisk bra nå! Her er det en helt annen dybde i smaksbildet enn i vinen over, og det skulle da bare mangle til denne prisen. Årgangen er ikke av de store, men det er kanskje særlig i disse årgangene at de store vinene utmerker seg mest. Her er det fylde og friskhet i harmoni, en underliggende smidighet som imponerer. Grepet i munnen er som et fast håndtrykk, og lengden svært god. En flott vin, men når 2018 og 2019 kostet 994 på spesialpolene føler man seg litt snytt. Det er i skrivende stund bare en flaske igjen av 2019, og ingen av 2018, så da er dette alternativet. Et godt alternativ. ★★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalist i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til  stjerner  når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg leder disse vinene utgjør.

★★★★★  TOPP KJØP

★★★★  GODT KJØP

★★★  GREIT KJØP

★★  UNDER PARI

★  LIGG UNNA 

fredag 10. januar 2025

Nei til Atomvåpen?


Nok en gang fikk en organisasjon mot atomvåpen Nobels fredspris. Også i 2017 gikk prisen til en slik organisasjon, og da skrev jeg dette om saken. Jeg har ikke endret mening, selv om prismottakerne i 2024 var en organisasjon startet av personer som hadde opplevd atombombens lidelser på egen kropp. Atomkrig er forferdelig, enten den startes med overlegg eller gjennom feil. 

Kort oppsummert skrev jeg i 2017 at atomvåpen dessverre er oppfunnet, og at en verden uten atomvåpen fortsatt vil være en verden der atomvåpen plutselig vil kunne være tilstede igjen. At det ikke skal skje, vil fordre en verden med gode regimer, dyp tillit, full transparens, og ingen konflikter. Altså ikke den verden vi kjenner, og ei heller en verden det noen gang er realistisk at vi skal oppleve. 

En verden med suboptimale regimer, manglende tillit, skjulte program for våpenutvikling, mer omfattende bruk av atomkraft (husk global oppvarming som må bremses!), og så videre, er en verden der noen plutselig kan og vil utvikle atomvåpen og der fordelen med å ha dem må benyttes ganske umiddelbart. Det er en mye verre verden enn den vi kjenner i dag. 

I 2017 oppdaget jeg ikke noen andre som skrev det samme som meg, men på tampen av 2024 kom denne artikkelen i Gemini der Professor Espen Moe ved NTNU sier mye det samme som jeg skrev i 2017. 

Moe går videre, og påpeker at med et USA som under Trump trekker seg ut av NATO - eller i det minste stiller et spørsmålstegn ved artikkel 5 i NATO-traktaten - vil vi i Europa stå uten den beskyttelse avskrekkingen USAs arsenal av atomvåpen utgjør. "Demokratiske land vil trenge atomvåpen så lenge det finnes ustabile regimer i verden," sier Moe, og jeg er enig. Han sier, rent konkret, at land som Polen antakelig er i tenkeboksen om saken. 

Litt, men bare litt, kontrafaktisk kunne Labours Jeremy Corbyn med eller uten Liberal Democrats i Storbritannia ha vunnet et valg. De ville så kvittet seg med Storbritannias U-båter med atomvåpen (Trident). I Frankrike kan eller kunne venstresiden ha vunnet, eller Marine Le Pens parti som er Putin-vennlige kan eller kunne gjort det samme. Med Trump i Det Hvite Hus kunne eller kan vi (det frie Europa) stå der svært så laglig til for utpressing og overfall. 

Ideelt sett burde alle land med atomvåpen ruste ned siden feilvurderinger og tekniske feil kan skje, men det fordrer det vi mangler: Regimer som er demokratiske, som står til ansvar for sine innbyggere, som ikke har aggressive hensikter eller ønsker å være dominante, og som har tillit til hverandre og hverandres gode vilje. 

Realistisk sett bør store land som Polen, Tyskland og Italia seriøst vurdere et atomvåpenprogram. Gjerne i samarbeid, og gjerne i regi av EU. 

onsdag 8. januar 2025

Mâcon-Chardonnay


Gerald Talmard
 (bildet) holder til ved Tournus ikke så langt fra motorveien nord for Mâcon, og startet opp i 1997. Jeg smakte to viner fra denne produsenten, og de var svært gode viner til svært gode priser.  

Talmard Cuvée Joseph Talmard Mâcon-Chardonnay 2023 kr 230

Sitruspreget frukt. Fin, litt krydret stil, med svært god lengde og mye særpreg. Til og med prisen er god! ★★★★★ 

Talmard Mâcon-Chardonnay Champ Saint-Pierre 2022 kr 250

Mer krydret og friskere i stilen, både på nese og i munn, enn vinen over, god lengde, og fortsatt med en god pris. ★★★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalist i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til  stjerner  når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg leder disse vinene utgjør.

★★★★★  TOPP KJØP

★★★★  GODT KJØP

★★★  GREIT KJØP

★★  UNDER INNSATS

★  LIGG UNNA 

mandag 6. januar 2025

FNs Rolle i Midt-Østen


Tittelen viser til at FNs organer er sterkt involvert i framveksten til Hamas på Gaza og Hezbollah i det sørlige Libanon. Uten at FNs organer hadde gjort det mulig, hadde ikke Irans framskutte operatører i Hamas og Hezbollah blitt så sterke og effektive. Nå, når Israel omsider har svekket disse tilstrekkelig, er det helt avgjørende at FNs organer begynner å operere på en helt annen måte i Israels omland. Ellers blir det ikke fred, men bare oppbygning til nye kriger. 

UNWRA er en flyktningorganisasjon bare for palestinere. Alle andre flyktninger i verden blir hjulpet av FNs høykommissær for flyktninger. Til å finne nye hjem, skape seg nye liv, og en ny framtid. UNWRA er skapt for å holde alle som flyktet eller ble fordrevet i krigen 1947 - 1948 og alle deres etterkommere, i en forventning om å vende hjem til der de var før den krigen de tapte. Det er ikke så mange igjen av de som flyktet i 1948, men det er millioner av etterkommere som av FN holdes i "flyktningeleire" (som ser ut som vanlige byer) i påvente av å vende "tilbake" til der de aller fleste aldri har vært. Og før vi glemmer det: Mange millioner mennesker ble i disse årene fordrevet fra sine hjem og til nye områder, som i India/Pakistan (15 millioner) og i Europa (18 millioner, de fleste tyskere men også polakker og mange andre nasjonaliteter). Ingen av disse, eller deres etterkommere, har sine egne FN-organisasjoner til å passe på dem til de og deres etterkommere skal vende tilbake. 

Denne FN-sanksjonerte forventningen holder palestinerne fast i en forventning om at Israel skal kollapse, og at det er den eneste mulige og verdige fremtiden for ca. 6 millioner mennesker. Ikke rart UNWRA har vært en god støttespiller for Hamas på Gaza. Mens Hamas brukte alle ressursene på å forberede krig og skyte raketter mot Israel, tok UNWRA seg av alt det andre og kjedelige som skole og helse. Det må det bli en slutt på om ikke dette bare skal rulle og gå med den ene episoden etter den andre med massakre og krig. 

I Libanon må Unifil bort fra rollen som stum, blind og døv - en rolle som internasjonale menneskelige skjold for Hezbollah - som var verdens mektigste ikke-statlige aktør. Skal Unifil ha en konstruktiv og fredsbevarende rolle, må de rapportere og agere mot alle forsøk fra Hezbollah på å re-etablere seg sør for Litani-elven. 

Uten disse endringene, blir det bare en pause i disse krigene, og FN vil bare fortsette som tilrettelegger for islamistene og Iran. 

Under har jeg en liten gjennomgang om hva som har skjedd. 
La oss ta Libanon først. Her trakk Israel seg ut av det sørlige Libanon etter en kort og ikke særlig vellykket krig i 2006. Bakgrunnen var en FN-resolusjon (1701) som la til grunn at Hezbollah skulle ut av Sør-Libanon og at Libanons hær skulle holde området (sør for Litani-elven). Unifil skulle holde oppsyn. Det som skjedde var at Hezbollah bygde seg opp til verdens mektigste ikke-statlige aktør i området, fra 13.000 raketter i 2007 og til 150.000 raketter. (Det er nesten ingen land i verden som har så mange). Fra dagen etter massakren 7. oktober begynte disse rakettene å fly mot Israel, som måtte avfolke store områder i nord. Unifils mandatområde i Libanon er helt og holdent det samme området som der Hezbollah regjerte. I andre deler av Libanon, som i Bekaa-dalen og i sørlige deler av Beirut har også Hezbollah den politiske og sosial kontrollen, men opererer mer i skjul. Men ikke i Unifils område. I sine rapporter hadde ikke Unifil nevnt Hezbollah med navn, og ble stående som de facto internasjonale menneskelige skjold for terrororganisasjonen. 

På Gaza gjorde Hamas et godt valg i 2006 etter at Israel trakk seg ut, og de kvittet seg fort med Fatah (på til dels grusomme måter). En av grunnene til Hamas' popularitet var både det at de var relativt ukorrupte (sammenlignet med Fatah), og at de også hadde en sosial side med strukturer for å ta vare på folk. Det var her det skjedde en arbeidsdeling fra 2007 framover da UNWRA tok over helse og utdanning, mens Hamas kunne vie seg til å bygge tunneler, lage raketter og trene soldater til krig og massakre. Bortsett fra et tynt lag med stort sett italienere og sveitsere på toppen, har UNWRA ansatt lokale folk. Ikke rart mange av dem også er i Hamas og i Palestinsk Hellig Krig. UNWRA er en tilrettelegger for Hamas, og Sverige trekker nå all støtte til denne organisasjonen

Ikke rart heller, da, at Hamas bruker FNs ymse fasiliteter i Gaza som skoler og sykehus. 


lørdag 4. januar 2025

Hvite burgundere

(Bildet: Pascal Clément)

Thibert Pouilly-Fuissé Héritage 2018 kr 450

Her er det sitrus på nesen, ja, men også voks. Presisjon både på nesen og i munnen - tross en ganske varm årgang. Klarhet og tydelighet står i sentrum for denne Chardonnay-stilen. Matvennlig stil med godt grep i munnen. Inne på noen få pol. ★★★★★

Pascal Clement Pernand-Vergelesses Les Combottes 2021 kr 530

Duft med både eple og sitron, noe eik må også nevnes, samt et snev av hasselnøtter litt ut i forløpet. Fint fokus i munnen på denne lieu-dit-vinen, og lang ettersmak. For meg trekker eikesniffet noe ned, men ellers en god vin. ★★★

Pascal Clément Monthelie 2022 kr 540

Også her er det både eple og sitrus på nesen, og litt friske urter. Den store forskjellen finnes i munnen. Dette er en mykere og ikke minst fyldigere vin en den som står rett over her. Mens den er på flere pol rundt om er denne vinen bare å få på bestilling, men den er verdt den lille innsatsen. Og nevnte jeg lengden på ettersmaken? Svært god lengde, og et klart og merkbart hopp opp i kvalitet fra vinen over. Kanskje spiller årgangen inn? I alle fall er dette en svært fullstendig hvit burgunder. Man savner ikke et mer kjent landsbynavn på etiketten. ★★★★★

Famille Picard Meursault 2017 (kr 720)

Jeg tar med denne til tross for at den var på tilleggsutvalget, men nå står som utsolgt. Fyldig vin, men også litt rustikk stil. Duft med voks og sitrus. God og gammeldags stil med eik i ettersmaken, men med godt fokus. Produsentens Puligny er å få på bestillingsutvalget★★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalister i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

torsdag 2. januar 2025

"Apartheid" og "folkemord"?


Natasha Hausdorff setter skapet på plass i Oxford Union i november. Klikk på lenken for å se den på YouTube! 

Hun bruker litt tid på å bli varm trøya, men etter noen minutter blir dette en tour de force fra denne britiske skrankeadvokaten. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...