tirsdag 1. september 2009

Rødviner på slippet


Slippdatoen nærmer seg, så det er på tide å få ut en del notater før de går ut på dato. Tidligere har jeg omtalt en Chablis-produsent, og skrevet innlegg om burgundere og om en del hvite viner. Det er ikke alle disse vinene som er nyheter, men de kan være verdt omtale likevel.
Lagt fra alle nyhetene er omtalt. Jeg rekker ikke over mer enn en 50-60 viner ved slike anledninger.

Bordeaux

Chateau Grand Puy Lacoste 2006, kr. 585 (BU)
Spar pengene. Har alle de klassiske elementene til en Paulliac, men nesen er litt ufokusert, og lengden imponerer heller ikke. Kanskje den var litt varm?

Loire

Les Chézelieres Saint-Nicolas-de-Bourgeuil 2007 (Donatien Bahaud) kr. 129,90 (GRUNNSORT.)
Jeg ser at Ronold i Vinforum bare har fire stjerner på denne. Det fatter jeg ikke, men kanskje det er fordi jeg er så begeistret for denne typen viner? Den er svært aromatisk, med druens typiske grønne paprika og blyantspiss. Den har sødme - men ikke så mye som salig Borghild 2005 - og intensitet, og er svært mineralsk i ettersmaken. Tørrheten kunne være tanniner, men det er noe utrolig steinete her som jeg velger å omtale som mineralsk - for det er slik det oppleves. Slippets mest interessante vin for meg, og sikkert den eneste jeg vil skaffe meg en flaske av omtrent sporenstreks.

Languedoc

Domaine d'Auphilac 2008 (Lou Masset) kr. 139
Fersk stil, aromatisk og lett. Typisk matvin med markante tanniner.

Rhône

Cornas Granit 60 2007 (Vincent Paris) kr. 345 (BU)
Mørk, oser blod, stein og mineralitet. Saftig. Tannisk. Deilig vin. Bør sikkert lagres, men drikker godt nå også.

Côte Rôtie Chateau d'Ampuis 2005 (Guigal) kr. 880 (BU)
Fantastisk vin som man godt kan drikkes i dag, men som sikkert vil utvikle seg positivt lenge. Intens, fokusert og rund. Men prisen plasserer den godt utenfor radaren min. Heller to av vinen over, og penger til drosje hjem.

Campania

Radici Taurasi 2003 (Mastroberardino) kr. 267 (BU)
Typisk Aglanico, men løs i strukturen og ikke vellykket til den prisen. Til 100 kr. mindre kunne man ha vurdert et kjøp for å prøve den ut.

Radici Taurasi Riserva 1999 (Mastroberardino) kr. 299,90 (Fullsort)
En mursteinsvin tvers igjennom: ikke bare på farge, men også på duft. Tannisk. Interessant.

Piemonte

Barbera d'Alba Superiore 2007 (Palladino) kr. 124 (Fullsort)
Myk, frisk og svært syrlig i rødfrukt spekteret. Litt stikk fra høy alkohol, men god pris i dagens marked.

Dolcetto d'Alba 2008 (Vajra) kr. 149,90 (Hovedsort)
Lett og forfriskende, blomsterpreget, kjølig frukt med litt anis, og fast avslutning.

Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna kr. 139,90 (BU), kr. 379,90 BiB (BU)
Frisk, bærpreget og fokusert. Flott vin. Jeg foretrakk BiB, faktisk. Flasken bar på en mykere vin, men boksen - stikk i strid med all logikk - var den vinen som viste seg mest positivt i mitt glass. Jeg fikk faktisk to prøver fra to ulike flasker - men min preferanse var like klar. Druene er kjøpt inn og ikke Roagnas egen produksjon.

Langhe Nebbiolo 2007 (Cavallotto) kr. 189,50 (BU)
En budsjett-nebbe. Lettere i stilen enn selv Barbaresco, men umiskjennelig Nebbiolo. Kom i salg i juli, men er jo mer enn høstvin. Ulikt mange andre viner på denne druen drikker den meget bra nå.

Barbaresco Montestefano 2006 (Luigi Giordano) kr. 209 (Fullsortiment)
En Produttori-konkurrent til svært god pris. Lys på farge, tjære, kirsebær og noe jordlig. Litt kort, og tanninene biter svært godt fra seg. Må nok gjemmes noen år for å slipe tanninene.

Barolo 2004 (Fontanafredda) kr. 307 (Hovedsort)
Klart fruktigere og mer umiddelbar i stilen enn Serralunga-broren under. Balansert og tilgjengelig. Fin fruktig stil, og en svært god pris.

Barolo Sorano 2004 (Giacomo Ascheri) kr. 328 (Partiutvalg)
Fokusert nese, høstløv og kirsebær, saftig. Moderate tanniner til Barolo å være. God nå, selv om lagring i noen få år kan være greit for de tålmodige. Barolo-entusiastene bør prøve denne. God pris!!

Barolo Serralunga 2004 (Fontanafredda) kr. 359,90 (BU)
En Barolo produsent på tur opp. Flott matvin med klassiske aromaer av høstløv, lær og fat. Litt barsk i finish.

Barolo Brunate 2004 (Marcarini) kr. 379,90 (BU)
Tradisjonelt framstilt. Dufter som den skal, med tjære og roseblad, og er vanvittig tannisk. The real thing, og en typisk macho-vin.

Barolo Vigna Rionda 2004 (Roagna) Magnum kr. 839,90 (BU)
Saftig og fruktig, tydelig struktur og modne tanniner. Som ventet en meget god vin.

Annen Italiensk rødvin

Rosso di Montalcino 2006 (Fonterenza) kr. 279,90 (BU)
Stiv pris for en rosso, men vinen er strålende selv til denne prisen. 100% Sangiovese Grosso. Vinmarkene ligger høyt, og druene er høstet seint. Flott aromatisk nese, intens men balansert kjernefrukt i midtpartiet, og lang ettersmak. Tannisk - en stayer dette. Ufattelige 15% alkohol. Det er ingenting i smaken som sladrer om det - men effekten er der sikkert. En av slippets beste rødviner for meg.

Libanon
Ikke ofte man får anledning til å omtale viner herfra, men her følger den røde broren til tidligere omtalt vin:
Musar Jeune 2007 (Rød) (Chateau Musar, Bekaa dalen) kr. 169 (BU)
Som å stikke nesen nedi en nyåpnet rosinboks (Cinsault). Lett, fruktig og saftig, men i ettersmaken viser tanninene seg og lengden er god. Gøy vin, med Cinsault, Syrah og Cab. Sauvignon i omtrent like store mengder.

Spania

Dom Bueno 2008 (Bodegas del Abad) kr. 122 (Fullsort)
Laget av 100% Mencia, og ligner ikke så lite på Dolcetto i stilen. I alle fall noe HELT annet enn Rioja. Fargen er helt utrolig. Bør sees. Magenta. Hvis dere har sett nye Ford Fiesta i en uvanlig rødfarge, så er det antakelig denne. Lillarød. Flasken jeg smakte var kanskje i overkant avkjølt. Frisk vin, men tanninene beit fra seg i overkant av det behagelige. Mer interessant enn god.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...