lørdag 12. september 2009

Innhøsting av druer og stemmer


Årets innhøsting er i gang. Her i Norge er det stemmer til Stortingsvalget. En betydelig spenning ligger i de ca. 700.000 forhåndsstemmer som er avlagt i år. Vil de være til trøst for de (f.eks. FrP og SV) som har vist fallende tendens i valgkampen? Og en festbrems for de (særlig Høyre) som har kommet sterkt på slutten?

I Burgund er det druer som høstes inn. Her er det naturen som avgjør (for det meste), mens det er kulturen som avgjør i det norske valget. Bildet er Chardonnay-druer fra Meursault på tur til pressing og gjæring. Min kilde hevder det ikke er noen grunn til triage (sortering), noe som er et svært godt tegn. Indikatorer tyder på en svært god høst. Ikke så bra som 2002 eller den ufattelig gode 2005, men som et sted mellom 2005 og 2006. Det er mitt tips - basert på et svært tynt grunnlag så langt. Vinene er jo ikke en gang gjæret, og noen heller ikke plukket.

Spenningen ved valget er til å ta og føle på. Tidlig følte jeg en bølge for Høyre - eller i alle fall en betydelig større interesse og langt bedre stemning enn meningsmålingene kunne tyde på. Interessen på stand og på dørene tydet på et vesentlig bedre valg enn i 2005 - men ikke på høyde med 2001. Mitt tips er at valgdagsstemmene går i retning 18%, men at forhåndsstemmene trekker totalen ned under 17%.

På regjeringssiden frykter jeg at Ap mobiliserer de siste dagene, ved hjelp av LO-nettverket, og at de tar svært mange av fylkenes sistemandater. Noen av disse vil komme fra taperen SV, men en god del også fra FrPs formsvikt. Ap er også skremselspropagandaens parti. De siste dagene vil de lage et useriøst skremmebilde av Høyre og FrP, og dette vil gå rett hjem hos noen som ellers ville holdt seg i sofaen. Vent noe i morgendagens aviser forkledd som nyhetssak: så sent at det ikke er mulig å avsløre svindelen for opinionen, men ikke for sent til å gjøre en forskjell. Dette gjentar seg valg etter valg, og det ville vært rart om de lot være denne gangen.
Høyre vil gjøre et mye, MYE bedre valg enn fryktet, men ikke så bra som de siste meningsmålingene har tydet på. Mitt tips er 16,6%, med FrP rundt der de var sist på ca. 22%.

Men svaret på stemmehøsten får vi tirsdag. Årgangen i Burgund vil det ta minst et tiår å få fasiten på.

3 kommentarer:

kds sa...

Man kan lure på hvorfor Vinmonopolets utsalgssteder er stengt på valgdagen. Har dette noen dokumentert påvirkning på noe? Samtidig kan man også lure på hvorfor valgdagen i Norge er en mandag. I USA faller den alltid på en tirsdag, og da er det kun Indiana, South Carolina og Utah som ikke tillater salg av alkoholholdige drikkevarer. Utah har uansett ganske strenge alkohollover. De tre nevnte statene er forøvrig ingen store vinprodusenter, selv om jeg en gang fikk en veldig god rødvin fra Indiana i gave. I Belgia er valgdagen en søndag, da er de fleste butikkene uansett stengt.

Ole Martin Skilleås sa...

DET kan man lure på, ja. Det er jo godt mulig å svekke dømmekraften på andre måter enn gjennom en tur på polet. 700.000 har visst forhåndsstemt - og ingen har vel hindret dem i å gå på polet.

Men på en mandag er det erfaringsmessig nesten bare nerder og alkiser som går på polet.

Nice Work sa...

USA har valgdag på en tirsdag, og sent om høsten, av landbruks- og transport- og religiøse grunner. I den nye republikken var det svært mange bønder, og for at de skulle kunne stemme måtte det foregå etter at innhøstingen var over. Det ble altså november, første tirsdag etter første mandag i november. Mange hadde lang vei til stemmelokalene og måtte begynne reisen dit allerede dagen før (jeg ser for meg hest og vogn over endeløs prærie), og for at de skulle slippe å reise på en søndag, altså hellig- og hviledag, ble det tirsdag i stedet for mandag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...