tirsdag 17. mai 2016

Reductio ad Hitlerum

På nasjonaldagen kan det kanskje passe å gjøre det vi feirer relevant for dagens politikk? (Foto: Daily Telegraph)

I Storbritannia går det mot EU-valg i juni, og debatten har allerede nådd et lavpunkt. Boris Johnson, tidligere ordfører i London, sammenlignet EU med Hitler (og Napoleon). Det de ikke hadde klart, å forene Europa, det er det EU er ute etter nå.

Dette kalles også Reductio ad Hitlerum, en undergruppe av usaklige argumenter. Det er jo ganske åpenbart hva som er galt med denne typen argumentasjon, og bruken av disse bruker å være en god indikasjon på når det er på tide å gå hjem fra nachspielet. At det brukes av en åpenbart intelligent person i en seriøs sak, viser vel bare hvor idiotisk personer kan opptre når nasjonalismen får surre rundt i hjernebarken en tid.

At EU ikke er prefekt er vel ganske åpenbart for de aller, aller fleste. I tillegg knaker det i sammenføyningene under Eurokrise og immigrasjonsbølger. Men hvem kan tro at alt ville bli så meget bedre dersom alle land i Europa kjørte sitt eget løp, la vekt bare på egne nasjonale interesser. Det politiske kaos av 28 land i fri dressur ville fort bli avløst av dominansen av noen få. Nasjonalismen i disse landene ville fort merkes i de andre landene - og det på en ganske ubehagelig måte.

At økonomiske problemer, klimakrise, Russlands aggressive opptreden mot naboer og folkevandringer ut av Midt-Østen og Afrika krever mindre samarbeid, mindre gjensidig forpliktelse, og mindre samhold er absurd. Helt absurd.

Men nasjonalismen har vist seg uforenlig med rasjonell tenkning tidligere også. Konsekvensene lever vi fremdeles med.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...