onsdag 20. november 2024

A - Z of Woke


Over her har vi et symbol på hvit overlegenhet. 

Komisk eller tragisk? Trolig begge deler. Det er rett og slett ingen grenser for hva som er rasistisk og elitistisk for tiden. Noen hevder at "woke," forstått som en militant og ensporet bevegelse for å kansellere, kaste ut og gi sparken til alle som på de mest utenkelige måtene har sagt noe som strider mot læresetningene, er på retur. Men kanskje ikke. Det er bra å være mot rasisme og andre -ismer som stempler og utestenger folk på basis av irrelevante egenskaper, men det er ikke bra å være ensporet, fordømmende og utagerende i sin selvtilfredse jakt på synderne. Denne heksejakten minner ikke så lite om, vel, jakten på hekser for rundt fire hundre år siden, og jakten på avvikere i alle totalitære regimer. Det "woke" jeg og mange andre reagerer på er dette siste, og det mangler ikke på absurde utslag. 

Noen av disse absurde utslagene er samlet av Michael Deacon i Daily Telegraph, og gjengitt av meg under her. 

Les og måp! 

Astrophysics. “Astrophysics ‘Steeped in Systemic Racism and White Supremacy,’ Says Colorado College Science Professor”, Fox News website, January 2023.

Ballet. “Dance School Drops Ballet from Auditions as it is ‘White’ and ‘Elitist’”, Telegraph, July 2022.

Cutlery. “Knives and Forks? Sorry, They’re Racist, Says Chef”, Daily Mail, July 2021.

Dieting. “The Racist Roots of Fighting Obesity”, Scientific American magazine, June 2020.

Eye-rolling. “Rolling Your Eyes is Racist – Nod Your Head Instead, Civil Servants Told”, Telegraph, January 2024.

Fireworks. “National Geographic Tweet Suggests July 4 Fireworks Are Racist”, New York Post, July 2021.

Gardening. “Weeding Out Horticulture’s Race Problem”, Guardian, June 2020. (Subhead: “Even in the garden, there’s bigotry to be found.”)

Helmets. “How US Helmet Laws Are Used Against Cyclists of Colour”, Guardian, April 2021.

Insects. “Scientists Ask Americans to Help Change Racist Insect Names”, Newsweek, July 2021.

Jingle Bells. “Jingle Bells Rooted in Racism, Boston University Professor Says”, Fox News, December 2017.

Killing parakeets. “Parakeet Cull is Racist – They’re as British as Curry, Say Experts”, Evening Standard, October 2009.

Libraries. “Ivy League Librarian Says Libraries Reinforce White Supremacy”, US newspaper The Hill, May 2021.

Milk. “Cow’s Milk a Symbol of White Supremacy, Peta Claims”, CBS News website, October 2018.

Numeracy. “Focusing on the Correct Answer in Maths ‘is Racist’”, Times, May 2021.

Opera. “Opera Can No Longer Ignore Its Race Problem”, New York Times, September 2020.

Punctuality. “Expecting People to Be On Time is Part of ‘White Supremacy Culture,’ Duke Medical School Claims”, New York Post, July 2024.

Queen Elizabeth II. “Queen Elizabeth Represented Racist Violence as Much as She Did Glamour”, BuzzFeed News, September 2022, the day after the late monarch’s death.

Remembrance poppies. “How the Poppy Became a Symbol of Racism”, Independent, November 2016.

St George’s flag. “One in Eight Labour Voters Says St George’s Flag is ‘Racist and Divisive’”, Daily Express, April 2024.

Tipping. “Tipping Perpetuates Racism, Classism and Poverty – Let’s Get Rid of It”, US news website Vox, July 2014.

University exams. “Now University Exams Are Attacked for Being ‘Colonialist’”, Mail, June 2024.

Veganism. “Why So Many White Supremacists Are Into Veganism”, Vice, October 2017.

White people. “Of Course All White People Are Racist”, Guardian opinion column, July 2002.

X. “Guardian Quits X Social Media Platform, Citing Racism and Conspiracy Theories”, Reuters, November 2024.

Yoga. “Americans Who Practise Yoga ‘Contribute to White Supremacy’, Claims Michigan State University Professor”, Independent, January 2018.

Zombies. “The Racist History of Zombies,” ABC Australia website, March 2016.

Sadly, however, I’ve run out of space to mention Alice in Wonderland, Body Mass Index, the countryside, dating apps, the Enlightenment, the four-day week, gun control, house prices, interior design, jogging, King Kong, lavatories, moccasins, nuclear weapons, Of Mice and Men, photography, the computing term “quantum supremacy”Robinson Crusoe, swimming, theme parks, The Ugly Duckling, vineyards, the “wellness” industry, X-rays, yearbooks and zoology.

Come to think of it, that’s a second A-Z. Perhaps next time I’ll do a third.

 

mandag 18. november 2024

Luksuschampagner


Krug Grande Cuvée Brut NV kr 2580

Duft av marsipan, tørket frukt og ingefær. Stilen er friskere enn sist jeg smakte Krug NV, men kombinasjonen med smaksdybde av de sjeldne gjør vinen til en vinner hver gang. I munnen er det som vanlig nøtter og honning som slår inn. Krug legger ikke om kursen uten å sikre seg at dette utgjør en framgang som fansen vil sette pris på. Grepet i munnen er som et kjærtegn, man har en sømløs balanse mellom elementen og en sjelden harmoni. Prisen er dryg, men det er utrolig nok valuta for pengene. 

Med årgang 2016 som base (Edition 172), en årgang med godt om enn ikke overstadig rykte, selv om frost og hagl var en faktor. Pinot Noir gjorde det bedre enn Chardonnay. 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay og 15% Pinot Meunier. God å drikke nå, men holder også lenge med erfaringsmessig svært god utvikling på flaske. ★★★★★

Dom Perignon Brut 2015 kr 2500

Dette er også en svært god vin. Bevares. Men den lider av å komme etter Krug i min smakererekkefølge. Moderat duft. I munnen er den lett på foten, men med noe dybde, og epler/sitrus slår inn i munnen. God lengde, men den utmerker seg ikke på noen særlig måte. Årgangen blir regnet som bedre enn 2016, som dominerer vinen over. En mer alminnelig stil enn Krug, som jo har sin spesielle stil tross omleggingen. ★★★

Begge disse vinene er altså svært dyre, og bare en av dem er et godt eller topp kjøp. Det spiller kanskje ikke så stor rolle for Dom Perignon? Dette er jo ikke bare vin, men også symboler på luksus og merkevarer. Uten at jeg har noe som helst empirisk grunnlag for det, så tror jeg vel at Dom Perignon har et vel så solid "brand" som Krug. 

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalister i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

lørdag 16. november 2024

Collemattoni Brunello di Montalcino 2019


Collemattoni Brunello di Montalcino 2019 kr 490
Klar, lys og rubinrød. Både lyse, røde bær og dypere noter. I munnen også klar, med en frisk saftighet. Den blir mer generell rødvin når den drikkes med middagen. Totalopplevelsen er litt skuffende ut fra forventningene. Dette er ingen tung, overeiket Brunello, og den bærer sine 15% med letthet, men den har heller ikke noe som utmerker den ut over det en god vin til halve prisen skulle gjøre. Hva skyldes det? Er den i fase, som en rød burgunder? De tre vise vinmenn i The World of Fine Wine angir fra 2025, 2026 eller 2030 på denne vinen, så jeg ser ikke for meg at den skulle være lukket nå. Den er i alle fall ikke lukket på den måten en rød burgunder lukker seg. Målt opp mot The World of Fine Wines smaking (se under) er den heller nedtonet, eller blass. Kanskje også denne er rammet av snik-kork

The World of Fine Wine, i sin smaking av denne årgangen i Brunello, har denne vinen nær toppen av sin vurdering. Den gjøres av tre personer som sitter sammen, men som logger sine smaksnotater og poeng før de snakker om vinene. Få viner noen gang i magasinets historie har fått så høy poengsum, og få årganger av noen viner har noen gang gjort det så bra som Brunello 2019. Derfor ble jeg nysgjerrig på disse. I tidsskriftet får denne vinen 98 og 96 poeng av to av de tre, mens den tredje gir 92 poeng. En skriver at han er takknemlig for å ha fått lov til å smake den. 

Jeg drakk den fra Zalto Universal, og både for seg selv og til en biff med pommes frites. 

Jeg avstår fra å gi noen poeng siden jeg har en svak mistanke om at noe ikke var helt rett med denne vinen. 

tirsdag 12. november 2024

To eksotiske viner


Wine Thieves Kisi 2021 kr 250
Georgisk vin er fortsatt ganske eksotisk i Norge. (Det mest eksotiske jeg har opplevd med georgisk vin var vel i 1984 da jeg fikk påspandert det som ble omtalt som Stalins favorittvin i Tbilisi.) Denne vinen er klassifisert som hvitvin, men er nok mer av en oransjevin som faktisk er mest rødlig (om enn ikke så rød som vinen under). Druetypen er Kisi, en hvitvinsdrue, men vinen oppbevares på amfora med skall og stilk i 3-6 måneder. Det setter sine spor. Duften er i retning tørket gul frukt som aprikoser, og munnfølelsen er fast men fin. Det er mer struktur enn frukt, og vinen bør nok drikkes på 18 grader minst. Burde passe som hånd i hanske til mer fyldige fiskeretter, og kanskje også til lutefisk. (Vinen er på tilleggsutvalget, som betyr at polet ditt må kjøpe den inn hvis du skal ha den.) ★★★★★

Bikicki Cu 2021 kr 315
At vinen er fra Serbia må vel være eksotisk nok i seg selv, men her har vi også med en rødlig vin på en hvitvinsdrue - en slags oransjevin som ble rød heller enn gyllen/brunlig. Som nevnt: vinen er rødlig, mer rødlig enn rosé til og med. Druen er Pinot Gris - kanskje den mest aktuelle druen dersom man vil lage rødvin av hvitvinsdrue. Det har vært seks dager med skallkontakt, og deretter har vinen levd et et år på bunnfallet i gamle fat. Duften har mest røde bær, og da jordbær som tydeligste ingrediens, og da søtlig i en litt godis-preget fasong der også valnøtter kommer inn og redder det hele inn på en god måte. Grepet i munnhulen er også noe annet enn i en hvitvin, og helheten er godt avstemt. En vin det er verdt å prøve. ★★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalister i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

søndag 10. november 2024

To Beaujolais i to prisklasser


Louis Jadot Beaujolais Village 2023 kr 215 
Den rimelige først, som seg hør og bør. Denne får du også på alle større pol (kategori 6) og på en del andre. Ganske fersk duft med røde bær og et floralt drag over det hele. I munnen god frukt og spenst, og fungerer godt som en lavprisburgunder egentlig. Har mye av den samme sjarmen til tross for at druen er Gamay. Noen av dem - druene altså - er gjæret karbonisk (som gir mer fruktighet og mindre tanniner), og noe på tradisjonell måte med knusing av druene før gjæringen begynner. Her får man mye av det man søker i en rød burgunder til en pris som ligger svært nær det man uten å tenke seg om åpner på en hvilken som helst hverdag. ★★★★

Her har vi kommet til det øverste nivået av Beaujolais. Ikke en navngitt vinmark, men en av Cru-kommunene og en av de der man lager Beaujolais på gamlemåten helt uten karbonisk maserasjon. Fargen er dyp, og duften også - med noe i krysningen mellom bringebær og kirsebær, samt en friskere tone i retning ferske urter. God dybde i smaksbildet også, for å holde oss innenfor samme metafor, og meget god lengde (dype lengder blir å blande metaforene). Dette er virkelig en stiv pris for en Beaujolais, men dette er ypperlig. Referansestandard. 

Pacalet er en legandarisk figur i Burgund, og en pinonér med en naturvinstilnærming (nevø som han er av Marcel Lapierre). ★★★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalister i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

fredag 8. november 2024

Rimelige og tilgjengelige røde burgundere


Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins Pinot Noir 2022 kr 300
Lys og klar, duft av bringebær. Fint balansert fruktighet, og god lengde. Svært god pris i dagens burgundermarked, og tilgjengelig på svært mange pol landet over. ★★★★★

Frisk duft med jordbær. Frisk også i munnen, og med god dybde i frukten. Lekker vin, med finslige tanniner som henger godt i munnen. En hundrings dyrere enn vinen over, men også en mer seriøs vin med mer å by på over de fleste sjekkpunkter. Et meget godt alternativ for å drikke ungdommelig burgunder. Inne på fire pol i Bergen, og på bestilling over alt selvsagt. ★★★★★

Disse vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking for ansatte og journalister i Grieghallen 14. oktober med glassene som var stilt til rådighet.

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

onsdag 6. november 2024

Heitlinger Blanc de Noirs Brut Nature 2019



Noen ganger kommer man over en uventet skikkelig god vin fra et sted der man ikke hadde ventet å finne noe sånt. Slik også med vinen som omtales her. Baden er et vinområde som ofte overses, for tyske vinområder er jo Mosel, Nahe, Rheingau og Pfalz. Ikke sant? Det er ingenting av interesse i Baden - eller? Saken er i alle fall at mye av det interessante som skjer med røde druer i Tyskland skjer akkurat her. Ahr, som var Tysklands beste vinområde for røde viner, men også minste vinområde, ble jo nesten vasket bort i en flom i juli 2021. I Kreichgau, like ved Heidelberg, er det mye kalkstein. Cistercinermunkene oppdaget for mange hundre år siden at dette var et bra sted å dyrke Pinot-druene, og denne produsenten h

Heitlinger Blanc de Noirs Brut Nature 2019 kr 360

Druen, for dette er en endruevin, er Schwarzriesling, som du sikkert ikke har hørt om. På fransk heter den Pinot Meunier, og er en av de tre vanligste druene å bruke i Champagne. Stadig flere, som Jerome Prevost, lanserer cuvéer med bare Pinot Meunier - som lenge var den "fattige fetteren" blant druene i Champagne. Vinen er ganske lys, og den gir en fin mousse i munnen. Duften gir autolyse, et visst tørt og kalklignende preg, og dette følges opp i munnen. Til å begynne med var den nok i kjøligste laget, men når temperaturen økte kom det også et tydelig fruktig preg av bringebær som passet godt sammen med friskheten og tørrheten. Den var litt kort som kjølig vin, men lengden kom seg betraktelig når temperaturen nærmet seg anslagsvis ti grader. Et godt alternativ til champagne og engelsk musserende. 

88/100

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp disse vinene utgjør. Poengene på denne skalaen skal kunne si noe mer presist om absolutt estetisk verdi basert på mer inngående kjennskap. Jeg tar utgangspunkt i den skriftlige vurderingen (god, meget god, osv.) og justerer poengene innenfor dette spennet. Begge måtene å gjøre det på er selvsagt svært mangelfulle og utsatt for et utall feilkilder. 

Ole Martins* 100-poengskala med beskrivelser

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg

søndag 3. november 2024

Israelofobien i norsk offentlighet


Den viktigste grunnen til at jeg har engasjert meg i ordskiftet om terror, krig og elendighet i Midt-Østen er at den ganske så kompakte norske offentligheten er så vridd i sin dekning av konflikten. Det går fra toppen (Utenriksminister og Statsminister), via NRK og den kompakte majoritet av journalister og redaktører, og til alle slags akademikere. I dagens Aftenposten fikk vi et nytt eksempel. 

Dette innlegget, som attpåtil har fått status som kronikk, har mange feil og mangler, men la meg bare ta den første og mest grunnleggende. Den finner vi i dette sitatet fra andre avsnitt: 
volden og hevnen på Gazastripen og etter hvert også på Vestbredden og i Libanon

Dette finner hun dypt opprørende. 

Det er all grunn til å være opprørt over all unødvendig voldsbruk, over lidelser og tapte liv. Uansett hvilke liv og hvem sine lidelser det er. Men å få seg til å fremstille Israels krigføring på Gazastripen og i Libanon som "hevn," er å be om å bli avskiltet som seriøs deltager i disse debattene. 

Israel prøver å fjerne sine fiender, fiende som har gjort det klart at de driver en krig for å tilintetgjøre Israel. Forfatteren synes å tro, med sine krav om kontekstualisering, at 7. oktober var et rop om hjelp fra et undertrykket folk. Men da overser hun hva Hamas og Hezbollah selv sier. De har gjort det klart at dette bare var en av mange slike, at de står klar til å massakrere jøder over alt og til alle tider. Det er ikke den stat i verden som ville latt dette ligge og bare satt seg til for å vente på neste massakren og på den neste bølgen av raketter. Allikevel er det dette som forventes av Israel. 

Hezbollah hadde 150.000 raketter rettet mot Israel, men nå sier IDF at de har ødelagt 80% av disse. Rakettene fra Gaza har nesten helt sluttet å komme. Skulle man unnlatt å gå etter fienden, etter kidnappere og terrorister som klart og tydelig sier at de skal komme igjen og igjen til Israel opphører og alle jøder er døde? Slike som bruker egne innbyggere som menneskelige skjold, som henretter gisler, som bruker sivile bygninger for krigsformål? Fordi de er helt skruppelløse, som både sier og praktiserer at de elsker døden mer enn livet, så skal de få fortsette?

Dette er ikke hevn, det er sikkerhet for egne innbyggere - noe som er første prioritet for enhver stat. Sikrer man ikke befolkningen er staten over og ut. 

lørdag 2. november 2024

Kemi Badenoch ny konservativ leder


Da ble Kemi Badenoch valgt til ny konservativ leder i Storbritannia etter å ha vunnet valget foretatt av ca. 130.000 medlemmer av partiet. Damen med glippegliset (diastema) vant, om enn ikke så klart som ventet. 

Det sto Olukemi Olufunto Adegoke på fødselsattesten da hun ble født i London i 1980, og foreldrene er fra Nigeria (Yoruba-stammen). Der vokste hun også opp, for det meste, før hun som 16-åring alene kom til England på grunn av politisk uro i Nigeria. Kemi jobbet faktisk, ulikt en oransje eiendomsmogul i USA, på McDonald's. Hun regner seg som førstegenerasjonsimmigrant. 

Jeg må tilstå at jeg ble glad da hun ble valgt. Det er det flere grunner til. At hun som svart kvinne og førstegenerasjonsimmigrant ble valgt til leder i et konservativt parti (ofte betydelig mer konservativt enn hva vi er vant til fra Skandinavia), er en meget betydningsfull hendelse som jeg applauderer. Det neste er at hun har en viss stjernekvalitet - hun har utstråling, og det trenger de konservative nå. Kanskje viktigst er det at hun sier interessante ting på en måte som tyder på at hun har tenkt dem ut helt på egen hånd, og ikke er en sånn floskelkanon som for eksempel hennes motkandidat Robert Jenrick. Av de to har hun også profilert seg som den minst høyreorienterte. 

Viktig var det også at hun i sin første tale som leder sa at partiet måtte være ærlig på det faktum at de hadde feilet, og at de hadde latt standardene synke. Videre måtte partiet bruke tiden fram til neste valg på å utmeisle en ny politikk og - ikke aller minst - en plan for å sette den ut i livet. Vi ser nå at Labour har feilet særlig på det siste punktet. 

Labours budsjett har fått mye tyn fra nesten alle hold, og de konservative har faktisk ledelsen i en ny meningsmåling. Det varer sikkert ikke, men mye skifter fort i politikken nå. 

Så er det også grunner til å være litt forsiktig i sine  lykkeønskninger: Hun har ry på seg for å være kranglevoren, og jeg holder det alltid som et tegn på dårlig dømmekraft at folk har vært tilhengere av Brexit. 

Men: Det kan bli litt mer spennende å følge britisk politikk framover. De to siste lederne av det konservative partiet var en indisk og hinduistisk sønn av immigranter, og nå en svart kvinnelig førstegenerasjonsimmigrant fra Nigeria. 

Jeg tror ikke tidligere ledere som Winston Churchill og Anthony Eden så den komme. Men kanskje jøden Benjamin Disraeli (egentlig D'Israeli)? 

fredag 1. november 2024

To topp Chardonnay fra to land


Heitlinger Hilsbach Chardonnay Reserve 2022 kr 340
Gule epler, hvite blomster og krydder. Klar, solid og tydelig smak, der smaksbildet er tegnet med klare streker. Meget god lengde. Vinen er smakt i heimen til stor glede. Kan anbefales uten forbehold. Av mystiske årsaker har ingen pol tatt den inn i eget sortiment. Det er en unnlatelsessynd! ★★★★★

Ladoix er en husklynge ved foten av Corton-årsen, og denne vinen kommer fra to vinmarker med eget navn men som ikke er Premier Cru eller over. Vinmarken var opprinnelig plantet med Pinot Noir, men den nord-nordøstlige eksponeringen her ved veien D115c var perfekt for Chardonnay og eksponeringen kan forklare mye av vinstilen også. Faiveleys største nyplantning noen sinne skjedde i 2013, og omfatter 32 mål her i en liten sidedal (Combe).

Duft av voks og sitrus. Frisk, krisp og fokusert i den moderne og slanke stilen for hvite burgundere. Ettersmaken er svært lang, og kvaliteten på denne forfriskende vinen er høyere enn prisen skulle tilsi. Har vi med noe så sjelden å gjøre som et godt burgunderkjøp? Bare tre pol har tatt den inn, men den kan jo bestilles. Som Heitlingers Chardonnay er også denne smakt i heimen, og dermed grundigere vurdert enn når man får en prøve på en messe. ★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...