torsdag 28. november 2024

"Oransjevin" på Pinot Gris


Lager du vin med skallkontakt kalles det rødvin når druene er røde/blå/svarte, og oransjevin når druene er grønne/gule/hvite. Men Pinot Gris er ikke så grå som navnet skulle tilsi. Skallet får fort et litt rosa skjær, så derfor er ikke fargen på vinene på bildet så mystisk likevel. Her har vi en flight med skikkelig interessante viner smakt i Vitis Bergensis søndag 17. november med Marius Søbye som innleder. Glassene over er disse vinene, med den første til venstre og den siste til høyre. 

Alle vinene er klassifisert som oransjevin og naturvin, to også som økologisk. Volatile syrer er normalen her. 

Her har det vært "bare" 2-3 dager med skallkontakt. Klarest og lysest på farge av disse fire. Duft av rødfrukt, frisk. Kanskje i overkant spiss i munnen. Kanskje noe høyere temperatur hadde vært en fordel, men kanskje ikke. Modnet ni måneder på fat og sement.  ★★★

Mer grumsete enn vinen før og etter (Villa Job). Her har det vært 5-6 dager med skallkontakt, noe som er ganske kort faktisk. Her har vi godt med volatile syrer. Mest i retning lim. Det er egentlig mye av alt, ikke minst tanniner. Noen viner kan være ganske Rock and Roll, men dette er Punk Rock på full guffe. Det er rett og slett voldsomt, og voldsomt gøy. Man må ha plass for et bredt spekter av uttrykk også innen vin, og ikke bare fiolinkonserter a-la burgundere. Jeg er glad for å ha smakt denne vinen, men den gjør seg nok i mindre kvanta per inntak. ★★★★

Dette er broren til Piantagrane øverst her. Den store forskjellen er at Gustafeste har fått to måneder skallkontakt. Duften trekker litt i retning det florale. I munnen er det mye konsentrasjon, og lengden er god. ★★★

Veldig ufiltrert: Grumsete vin med partikler. 16 - 17 dager skallkontakt (sier Marius selv om VP siden sier mer). Det er selvsagt volatile syrer, og her går de i retning maling, men det dominerer ikke vinen på noen måte. Både solid og saftig, og den er fatlagret på gamle barrique i fem år. Det sies en del forskjellig om denne vinen på nettet, og her er et sted med mer informasjon enn de fleste. Og her er en artikkel om Janko Stekar på norsk★★★★★

Jeg holder meg til stjerner når jeg vurderer viner uten å ha brukt særlig mye tid med dem, og stjernene sier først og fremst noe om hvor gode kjøp jeg mener disse vinene utgjør.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...