tirsdag 28. februar 2023

Kjellerviner i februar


2010 La Rioja Alta Rioja Viña Ardanza Reserva Selección Especial

Dyp rød, men lagt fra svart, på farge. Duft av mørke bær, lær, snev av lakris og noe eik. Eiken er ikke påtrengende, og glir heller inn i kompleksiteten. I munnen er det et merkbart løft fra syren, men den dominerer ikke på samme måte som jeg har opplevd på tidligere årganger. Fin balanse mot frukten, og den er helt fri fra skjemmende alkohol, men gir derimot fin lengde. Flott matvin, og prisen var meget gunstig (260 kr). 20% Garnacha, og resten Tempranillo. Nå er det 2015 årgangen som er inne, og den koster bare 300 kroner og fås på mange pol. 

87/100

2014 Hubert Lamy Saint-Aubin 1er Cru En Remilly Blanc

Ikke dekantert, men sto et lite kvarter i glasset først. Fortsatt ganske så lys på fargen. På duft er det mest frisk sitron, litt hasselnøttskall, og et lite sniff fra fat. I munnen er den klart på den friske siden, selv om det er noe fylde i midtpartiet, og grei lengde. Den balanserer klart i retning årgangens syre, og aromatisk er den ganske uforløst. Den neste flasken skal få ligge noen år til, selv om en 2014 fra en annen fra en annen produsent nettopp viste at noen viner fra denne høyt vurderte årgangen for hvite burgundere nå har truffet planken. Denne flasken viste ikke noe ut over potensiale, så den får ingen flere poeng enn det "god" kan rettferdiggjøre.

84/100

2017 A. Vajra Barolo Albe

Dekantert et par timer. Ganske mørk på farge. Ganske generell duft, der det kommer litt kirsebær etter hvert. Grei fasthet og frukt, men det er ingenting som virkelig utmerker seg her. Ganske skuffende.

83/100

2004 Fritz Haag Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Auslese Goldkapsel

Dekantert, men uten å stå særlig lenge. Litt dybde på fargen, men det er lite som sladrer om nesten tyve år her. Duften er fruktig, med sitrus, blomster, og et lite anstrøk av honning som blir tydeligere med tid i glasset. Frisk, fruktig og med restsukkeret fint integrert. Helt perfekt til et utvalg ganske forskjellige oster, godt brød og ymse condiments. Det som er urettferdig mot denne flotte vinen, er at jeg for ikke så lenge siden drakk en Joh. Jos. Prüm Spätlese fra samme årgang. Den var så elegant og rettlinjet at denne fremstår som litt klumpete i sammenligningen. Den havner likevel i grenseland mellom meget god og utmerket.

87/100

2002 Domaine de Montille Pommard 1er Cru Les Pèzerolles

Dekantert maksimalt en time, men jeg tror det var mindre. Ganske mørk, men klar, på fargen som går mot rubinrød. På duft er det en pågående revy med alle de mest ettertraktede duftene fra denne kanten av Côte'n, men hovedinntrykket er av den friske, intense og herlige frukten. Det er ikke det jeg har forbundet med denne produsenten. Sist jeg smakte en vin fra dem (ikke så lenge siden, faktisk), så var det en 1995 Volnay Tallepieds som smakte helt som en mye yngre Barolo - komplett med tanniner, lakris og tjære. Dette ble noe helt annet og mye mer tiltalende. Dyp, solid, men frisk, elegant og intens. Stor lengde, og en virkelig flott vin som antakelig ble drukket helt på optimalt tidspunkt.

93/100

2009 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile

Fortsatt ganske lys. På nesen er det petroleum som dominerer, men under der har vi sitrus. I munnen er den både frisk og fruktig, på den stålaktige måten Trimbach lager sine viner. God gjennomføring, men det er ikke noe som løfter denne vinen ut av "veldig god" sonen. Den blir litt for alminnelig.

85/100

THE 100-POINT RATING SCALE

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-70)

Og denne tar jeg på alvor! 90 poeng, for eksempel, betyr "enestående" og ikke "utmerket."

mandag 27. februar 2023

Vindmøllene, reindriften og Greta


Så Høyesterett har bestemt at vindmøllene på Fosen skal rives, men regjeringen nekter? (Foto: Natur og Ungdom.)

Det blir fort inntrykket dersom man leser dagspressen eller hører på radio. Greta Thunberg er også på plass og protesterer - ikke mot klimautslipp denne gangen men mot - utslippsfri kraftproduksjon fra fornybare kilder. Dersom alternativet til fortsatt storproduksjon av klimagasser MÅ være helt uten negative konsekvenser, blir det svært lite å hente fra utslippsfri sektor. 

Men hva er saken? Jo, at Høyesterett IKKE har vedtatt at vindturbinene må rives. 10. januar 2022 presiserte Høyesterett at "dommen om vindmøllene på Fosen ikke betyr at de må rives, slik reindriftssamene har tolket den." 

Når det er sagt, så er den sørsamiske kulturen svært utsatt. Det er omtrent 1.200 i den etniske gruppen sørsamer, og omtrent et par - tre hundre mennesker til sammen i Norge som snakker sørsamisk. De færreste av disse driver med rein. Det er også uklart for meg i hvor stor grad vindturbinene hindrer reindriften, for studier som er gjort peker i ulike retninger. I Sverige er visst ikke vindturbiner noen hindring for reindriften, etter det jeg har hørt. 

Sentrale spørsmål er disse: Hvor stor betydning har reindriften på Fosen for sørsamisk kultur? Jeg har ikke undersøkt dette selv, men det hevdes at det er 32 involverte i driften og at disse i snitt har en inntekt på 17.000 kroner i året fra totalt 3.351 kilo reinkjøtt (2021-tall). Dette er med andre ord en hobby, som også drives med ATV og helikopter og betydelige subsidier. Er det sånn at sørsamisk språk og kultur står og faller med denne svært så moderate virksomheten på et enormt areal? 

Vindturbinene på sin side, produserer 20% av all vindkraft i Norge - noe som betyr ca. 2% av all fornybar kraft i landet. 


Et annet sentralt spørsmål er: Hvor skadelig er vindkraften for reindriften? 
Det hevdes med henvisning til statistikk at antallet rein på Fosen har gått ned med 5,5% siden 2015 (da vindkraftanleggene ble satt i drift) og 2% i hele Trøndelag. Det er ikke en gang klart om nedgangen har noe med vindkraften å gjøre. (Bildet: Heiko Junge, NTB, viser vel "rein energi"?)

For meg virker det derfor slik: Vindkraftens betydning for fornybarsatsningen i Norge er betydelig. Reindriftens betydning for sørsamene og sørsamisk kultur er relativt ubetydelig. Jeg kan ta feil, men sånn står saken med mindre jeg tar feil i det som står over her. 

For ordens skyld: Jeg kommer fra det sørsamiske området, og samer drev reindrift i Nordfjella like ved der jeg vokste opp i generasjoner før min tid. Flere samer gikk på omgangsskolen på Skilleås sammen med fars søsken (etter at Farmor døde av tuberkulose i 1919 var det slutt på skole der). Etter det jeg har lest meg til flyttet samene i Nordfjellet driften til Fosen rundt siste krig. 

Dette er, uten kommentar til saken i Høyesterett, Fosen vinds utlegning om "fakta på bakken." 

søndag 26. februar 2023

Fransk variasjon


I serien rare sammensetninger har vi kommet til tre svært ulike viner som har det til felles at de kommer fra Frankrike. Kanskje ikke så rart, og her har vi dem som forrett, hovedrett og dessert. 

Louis Jadot Meursault Narvaux 2020 kr 560

Dufter nøtter og sitrus. I det hele tatt en meget typisk Meursault, og mer etter den gamle og noe rike skolen. Fin fylde. Det står "naturkork" i oversikten, men det er Diam i alle nyere Jadot-viner. Dette er en klar og tydelig fordel. Dessverre utsolgt, men inne på noen mindre pol. ★★★★

Guigal Saintes Pierres de Nalys Châteauneuf-du-Pape Rouge 2019 kr 479

Fruktig og fin duft. I munnen fine tanniner som biter seg godt fast, men det er rett og slett litt for mye eikepreg, og alkoholen skjemmer også. ★★★

M. Chapoutier Bila-Haut Banyuls 2020 kr 180

Så en søtvin til dessert. Banyuls er søtvinsområdet helt på grensen til Spania sør-øst i Frankrike. De tørre vinene herfra har navn etter den lille byen Collioure (der jeg har feriert). Vinen er lys, skikkelig søt og med mye omph. Artig vin, som er inne på nesten alle polene i Bergen til tross for at den er en BU-vin. ★★★★★

Vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking i oktober, og fra arrangørens glass. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

fredag 24. februar 2023

Piemonte



Trediberri Barbera d'Alba 2021 kr 220
Mørk men klar, dufter litt moden banan og rødfrukt. Grei fylde og friskhet. I munnen er rødfrukten også merkbar, men dessverre så er også alkoholen det. ★★★

Dyp rødfrukt i retning kirsebær, myk og veldig saftig vin. Det er et lite bitt her også, men først og fremst saftig og myk. Virkelig god vin, rett og slett, og da er det greit at den også finnes på mange pol av en viss størrelse (kategori 5). ★★★★★

Lys og frisk vin. Ingen spesielt dominerende faktorer i duften, men det vanlige spekteret i en ung (tross alt) Nebbiolo (men med 20% Vespolina). Biter seg veldig fast i gummene, men det er ikke for ille. Men ille nok til at det vil være en prøvelse å drikke denne uten matfølge av (helst) litt polstret art. Vil både tåle og ha godt av noen år i kjelleren. En fin vin å lagre for de som vil bygge seg opp en kjeller uten å gå konk. Ganske kort i ettersmaken, men det kan være både temperatur og alder som gjør det. BU-vin, men inne på mange pol. ★★★★

Overraskende mørk for en såpass gammel Nebbiolo (men også her med 20% Vespolina). Duften er moden Nebbiolo: høstløv og noe jordlig. Også veldig fast til denne alderen å være - faktisk mer fast enn den mye yngre utgaven over. Flott matfølge, og med vesentlig mer interessant duft enn den yngre utgaven. Svært solid vin, men usedvanlig god pris for en bortimot moden vin av denne klassen. BU-vin, men å få på mange gode pol (derav fire i Bergen) rundt omkring. ★★★★★

Vinene ble smakt på Vinmonopolets smaking i oktober, og fra arrangørens glass. Bildet: Ioppa vinmark. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

onsdag 22. februar 2023

Outliers


Smaksnotater uten en egen større kategori må også ha et hjem, og da er viner fra Slovenia og Libanon greie å slå sammen som, om ikke uteliggere, så i alle fall "outliers." 

Chateau Kefraya 2017 (Libanon) kr 250

Svært mørk vin. Krydret duft med blant annet nellikspiker (drikk til Nøkkelost?). Både myk og tannisk, og virker solid med høy kvalitet. Velegnet til både vilt og annet kjøtt. Jeg er ikke så glad i dekantering for å "luftes," men denne tror jeg må luftes et par timer per i dag. Men en kan også legge den vekk noen år (3-5?) for å slipe tanninene noe. Finnes på en del pol, deriblant to i Bergen, og på BU selvsagt. ★★★★★

Vipavska Rebula Ribolla Gialla 2018 (Slovenja) kr 220

Dette er, for alle praktiske formål, en oransjevin. Gøy nese med gule og også tørkede frukter som oransjevin ofte får. Fin fruktighet i munnen, der den også biter seg fast med ganske fine tanniner. Mellomfyldig, med grei lengde. Inne på tre pol. ★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

mandag 20. februar 2023

Tre røde italienere

Monterinaldi Chianti Classico 2020 kr 250

Klar på farge, og her er det rødfarge uten noe brunt. Ganske saftig og myk i munnen. Her er det ingen rustikke eller grove elementer som trenger finsliping i kjelleren. Fin balanse i mellompartiet og god lengde. Inne på alle større pol. 5% Canaiolo, og resten selvsagt Sangiovese. ★★★★

Tascante Ghiaia Nera 2020 kr 260

Denne Etna Rossoen er svært lys på farge, med frukt i retning nype på nesen. Lett i frukten, men også finslig i tanninene. God lengde. Virkelig artig vin som ikke er på noe pol, men selvsagt på BU. ★★★★

Selvapiana Chianti Ruffina Bucerchiale Riserva 2019 kr 380

Elegant, lekker, og frisk. Noen ganger har denne mere frukt, og andre ganger er det elegansen som utmerker seg. En vin jeg burde satse på og kjøpe inn. Om det ikke var for at jeg har for mye vin. Min erfaring med flere årganger av denne er de beste, og prisen er det ingenting å si på i dagens marked selv om den gikk opp litt ved årsskiftet. Inne på noen gode pol, som Valken og Lagunen i Bergen. ★★★★★

Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2019 kr 799

Vinen er svært lys på fargen. Duften er tørr og moden (selv om årgangen er fersk). Snev av modne kirsebær og noe mer møbelpolish. I munnen kommer det også et preg av pepper og litt jord. Den sitter godt i munnen og er i fin balanse. Virkelig god vin, men det må sies at dette er en stiv pris for en Rosso, men så er det også en legendarisk produsent. Druen er Brunello (en klone av Sangiovese), og vinen er utsolgt fra importør men på plass i en eklektisk samling med pol der Namsos inngår. ★★★★

Hvilken ville jeg kjøpt av disse? Den beste vinen er den siste, men den er også over dobbelt så dyr som den nest dyreste. Jeg har nok dyr vin. Bucerchialen er det klare og mest åpenbare svaret, ikke minst basert på egne erfaringer. Men vinen på bildet var en storsjarmør, og helt sikkert den vinen jeg ville kjøpt for å drikke i nær fremtid. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

lørdag 18. februar 2023

Brexit biter


Når Ford nå kutter 1.300 jobber i Storbritannia, skyldes det ikke bare en elektrisk fremtid for det tradisjonsrike bilmerket. (Foto: Fords anlegg i Dunton, Essex.)

Kuttet på 2.300 stillinger i Tyskland utgjør 15% av Fords arbeidsstyrke i landet, mens kuttene i Storbritanna utgjør 20% av totalen. Det sies ikke direkte, men Brexit er åpenbart en del av forklaringen. 

Kuttene kommer særlig på utvikling og stabsfunksjoner, og det er Dunton - der mange av Fords suksesser har blitt konstruert - som får smekken. Hovedkvarteret i Brentwood ble lagt ned i 2018 og flyttet hit. Motorfabrikken i Bridgend, Wales, er lagt ned sammen med andre produksjonsanlegg. Det er lenge siden Ford produserte biler i Storbritannia. Det har likevel vært produksjon av motorer, girbokser og annet. Særlig utviklingsavdelingen har vært stor, men nå skjer det store kutt der også. Totalt blir staben på bare 5.200 i Storbritannia, noe som er bare en tredjedel av hva den var for bare ti år siden. På 60-tallet arbeidet over 50.000 for Ford i Storbritannia, men den nedgangen har mest med automatisering å gjøre. Nå er det elektrifisering og Brexit som driver avgangen. 

Det er mye som har skjedd, skjer og skal skje i britisk bilproduksjon:
Så alt er ikke bare bra, dessverre, selv om både Bentley (VAG-gruppen) og Rolls-Royce (BMW) går så det griner (men uten de store volumene). Elektrifiseringen - som fører til mer effektiv produksjon - og leveringsvanskene i komponent-kjeden er ikke hele forklaringen på elendigheten. 

Det å avskjære seg fra verdens største integrerte marked, som attpå til ligger rett utenfor døra di, må være etterkrigstidens største økonomiske selvskadingsoperasjon. 


torsdag 16. februar 2023

Rimelig Malbec og Bordeaux


Château Malagar 2010 kr 180

En så gammel vin som er så rimelig, det skulle ikke kunne gå an. Men saken er at Bordeaux ikke har klart å rekruttere nye konsumenter lavere i kvalitetshierarkiet. Ungdommen under 50 har aldri opplevd bordeaux som spennende og attraktive viner. Bare omtalt som svindyre investeringsobjekt. Anyway. Denne vinen er lys og tørr, med modne toner i alle ledd. Klart en matvin og ikke en storsjarmør for peiskosen. Finnes også på en del pol, blant annet tre i Bergensområdet. ★★★★

Château Blaignan Medoc 2015 kr 200

Aromatisk, med forskriftsmessige dufter. Fruktig i munnen, og fremstår som både myk og moden. Den setter seg godt i gummene og er virkelig flott til prisen. Ikke inne på fler enn fire pol, dessverre. Men vinen er et meget godt alternativ. Selv kjøpte jeg flere av 2016-årgangen, og har en flaske igjen. ★★★★★

Chakana Nuna Malbec 2021 kr 205

Argentisk Malbec. Man må også huske at Malbec er en av de seks druene som er tillat i Bordeaux, men etter storfrosten i 1956 forsvant den omtrent helt fra området. Denne vinen har fruktig duft med noe fiolpreg også. Fint grep i munnen, der det også kommer et klart innslag av rørte bringebær. Flott vin til en grei pris, og denne er også inne på noen pol - derav tre i Bergensområdet. ★★★★

Kort oppsummert er dette tre svært gode matviner til greie priser. Alle ble smakt samme dag fra samme glass. Dersom jeg skulle ha en flaske i aktuell prisklasse og disse, og bare disse tre, sto innenfor rekkevidde, så hadde jeg antakelig tatt Ch. Blaignan 2015. Malagar er et studium verd, men frukten i Blaignan er et klart pro-argument. Dessuten har jeg erfaring med dette slottet. 

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA


mandag 13. februar 2023

Spionens minne


Hvorfor er det fortsatt folk som tror Arne Treholt var uskyldig dømt for spionasje? På toppen av alt annet var storspionen Oleg Gordievskij (bildet) vitne på at han var KGB-spion, og i Stasis arkiver dukker det også opp ganske tydelige bevis på det samme:

«Han var en kilde til verdifull informasjon i militærstrategiske spørsmål, og aktuelle internasjonale problemer. Samvittighetsfullt og med stor ansvarsfølelse hjalp han Sovjetunionens sikkerhetstjeneste, samtidig som han forsøkte å motvirke faren ved USAs militaristiske kurs».

Sovjet-Unionen var også svært ivrige på å få han utvekslet med vestlige spioner, uten at det ble noe av. Han forlot Norge etter at han slapp ut. Visstnok for å slippe unna hat og annet ubehagelig, men på Kypros var det mye som tydet på at han forvaltet KGB-formue, og nå de siste årene flyttet han like godt til Moskva der han ble godt tatt vare på. (Mer om Gordievskij og Treholt her.)

Så hvorfor fortsetter fremstående norske samfunnsdebattanter å prosedere hans uskyld, eller at det fortsatt er tvil om dommen han fikk? Jeg tror svaret er å finne i en TV-serie på Britbox og i boka den er basert på

Kim Philby var uten tvil den mest betydningsfulle sovjetiske spion i vesten. Mistankene ble rettet mot han flere ganger, man han slapp unna. Noe var flaks, noe dyktighet, men det Ben Macintyre og andre legger mest vekt på er rett og slett at han var "en av våre egne" og dertil svært sjarmerende. 

Minner det om noen kanskje? Det er som en beskrivelse av Arne Treholt. Vi har ikke dyre kostskoler med dype nettverk, men vi har Arbeiderpartiet som i flere tiår var statsbærende. Og vi har etterkrigsgenerasjonen som kom til posisjoner i en tid der middelklassen åpnet seg nedover. Treholt var absolutt "en av oss," og hans ubetvilelige sjarm og tilsynelatende oppriktighet var perfekte egenskaper for en spion. 

Han var virkelig "A Spy Among Friends," og nå står vennene fram og holder de meningsløse forsvarstalene nok en gang. (Bildet: Gordievskij og Treholt, Dagbladet.no) 

søndag 12. februar 2023

Germansk hvitvin


Selbach Riesling Feinherb 2021 kr 165

Mild og velbalansert vin. Flott syre som ikke stikker seg ut, og med god vekt i munnen. Perfekt følge til sushi, for eksempel. Nydelig vin til grei pris, og tilgjengelig på nesten alle pol! Feinherb (med noe mer restsødme enn en helt tørr vin) er grovt undervurdert som matfølge. Her er de 11,4 g/l med restsukker helt perfekt. ★★★★★

Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel 2021 kr 207

Duft av grønne epler og et svakt floralt preg. Frisk, lett vin med høy (men ikke plagsom) intensitet. Flott matvin til prisen. Tilgjengelig på større pol, men også noen av de mellomstore som har blitt klassifisert som "hvitvinspol." ★★★★

Tegernseerhof Ried Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2019 kr 362

Her er vi et godt hakk opp på både pris, mostvekt og kvalitet. Det betyr også at denne vinen vil trenge noe mer lagring for å vise sitt potensiale. Dufter fersken og litt hvit pepper. Moden og solid frukt, noe som skiller den fra vinen over allerede der. Ikke så intens, mer lavmælt, men bygger på seg i munnen på en måte som gir tillit til at vinen vil være godt verdt et opphold i enhver kjeller med respekt for seg selv. God pris for dette kvalitetsnivået. ★★★★

Smakt fra arrangørens vinglass på polets smaking i Grieghallen. (Bildet er mitt , fra Dürnstein - oppover en flomstor Donau - i september 2021.)

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

fredag 10. februar 2023

"Overraskende høy prisvekst - kjerneinflasjonen på rekordnivå" (DN)


Overskriften står i Dagens Næringsliv i dag

Hvordan i all verden kan Norges Bank og andre være overrasket over den høye prisveksten? Jeg er bare en glad amatør i økonomifaget, men det var ikke særlig krevende å se at dette (og ikke Norges Banks prognose)  måtte inntreffe. 

Banken gikk ut på nyåret og fortalte at de skulle selge norske kroner i betydelige mengder i februar. Det betyr i seg selv en lavere kronekurs, for når tilbudet overgår etterspørselen må prisen ned. Altså blir norske kroner billigere, og alt vi importerer (som er mye i en liten og åpen økonomi) dyrere. I fjor fikk man gjerne en euro for 10 kroner, mens nå er det 11 kroner som gjelder. Det gjør import i Euro ti prosent dyrere! 

Norges Bank har også vært av de mest forsiktige med å sette opp rentene. I Europa er det vel nå bare Danmark, Bulgaria og Sveits som har lavere renter, og det gjør norske kroner billigere og importen dyrere. 

At ledigheten i Norge er historisk lav gjør også sitt. Det er høy etterspørsel i økonomien, og vanskelig å få tak i folk. Det driver lønningene opp, og så har vi spiralen i gang.  

Det er på tide at Norges Bank tøffer seg og viser at de mener alvor med å oppfylle sitt oppdrag om å få inflasjonen ned til 2%, for magisk tenkning, kronesalg og Europas tredje laveste rentesats gjør ikke susen. Fra regjeringen får de ikke mye hjelp i alle fall. 

onsdag 8. februar 2023

Domaine Santa Duc Rhône


Dom. Santa Duc Gigondas Aux Lieux-Dits 2019 kr 400

Solid vin med fin friskhet, krydret, god og moden frukt, og svært fin balanse. Bio-dynamisk produksjon. Mest Grenache, men også noe Mourvèdre (15%), Syrah (10%) og en dråpe Cinsault. ★★★★

Dom. Santa Duc Châteauneuf-du-Pape Habemus Papam 2019 kr 550

Morsomt navn på denne vinen: Ja, vi har (også) en Pave (eller Sjattånøff-dy-Papp). Vinen er mørk, men klar - til tross for at den er ufiltrert. Mørke bær og tørkede urter på nesen. Myk i munnen. Her har vi frukt, men den er balansert litt mer mot det blasse enn i vinen under - men så er da prisen mye hyggeligere også. 70% Grenache, og resten Syrah, det er brukt hele klaser av druer fra 60 år gamle vinstokker. ★★★★

Dom. Santa Duc Gigondas Les Hautes Garrigues 2019 kr 700

Her er vi faktisk et godt nivå opp i både pris og kvalitet, med denne enkeltvinmarksvinen med druer fra stokker som er 75 år gamle. Blandingen er halvt om halvt Mourvèdre og Syrah. Mørk på fargen. Dyp i duft og smak. En solid og verdig vin med klassisk harmoni. Biter seg fast på en vennlig måte. Virkelig høy klasse på denne vinen. Den løfter sjelen mens den tømmer lommeboken. Men prisen hos Lea and Sandeman i England er høyere enn denne. ★★★★★

Smakt fra arrangørens vinglass på polets smaking i Grieghallen. Bildet: Fra Santa Duc.

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

mandag 6. februar 2023

Sør-Afrikansk sjarmør


La Motte Syrah Viognier 2016 

Denne vinen fra Sør-Afrika har en dyp ruby farge med fiolette reflekser. Nesen avslører intense noter av mørke frukter, som kirsebær og plommer, sammen med hint av lakris, eik og krydder. Smaken er kraftfull og fyldig, med rik sødme og velbalanserte tanniner. Fruktigheten fra Syrah blander seg harmonisk med den blomsteraktige aromaen fra Viognier, noe som gir en unik og kompleks smaksopplevelse. Avslutningen er lang og elegant, med ettertoner av tørket frukt og krydder. En fremragende vin som vil være en perfekt ledsager til sterkt krydret mat eller et deilig ostebrett. 

(Rent bortsett fra at dette ikke er mitt smaksnotat, men det som kom fra ChatGPT da den fikk oppdraget "Her er vinen du skal skrive et smaksnotat om: La Motte Syrah Viognier 2016 (South Africa)." Først hadde jeg spurt den om den kunne skrive smaksnotater av vin på norsk, og jeg fikk et bekreftende svar. Jeg redigerte teksten over minimalt, satte stor forbokstav for druetypene, for eksempel. Det er lett å se at notatet ikke er skrevet av meg, for jeg er sjelden eller aldri så ordrik - og mistenker de som skriver lange notater med alle tenkelige frukter, blomster, nøtter og urter for å drive med mye diktning. Nå slipper man å dikte, for ChatGPT kan gjøre jobben. Lurer på om noen vil oppdage forskjellen?) 

Jeg fikk forresten denne vinen i gave, og likte den. Notatet er slettes ikke så ueffent, faktisk, selv om betydningen av Viognier (5%) overdrives. Bildet er fra Winemag.co.za.

lørdag 4. februar 2023

Scarzello og Bondino


Scarzello Langhe Nebbiolo 2020

Frisk og klar rødfrukt i retning villbringebær. Fin munnfølelse med passe grep og intensitet. Frisk og flott på en burgundersk måte. Selvsagt utsolgt, men gikk for 325 kroner da den var inne. ★★★★★

Scarzello Barbera d'Alba Superiore 2019 kr 354

Rund nese, fin friskhet i munnen med rødfrukt og fasthet. Saftig og frisk stil, men også med mer tørrstoffer enn vanlig er for en Barbera. ★★★★

Olek Bondino Barbaresco Starderi 2019 kr 615

Lys på farge, og vandig kant ganske langt inn. Dufter frisk rødfrukt. I munnen saftig med et fint tanninavtrykk og meget god lengde. Biter seg godt fast i gummene. ★★★★

Olek Bondino Barbaresco Roncagliette 2019 kr 645

Også denne er svært lys. Dufter høstløv og litt rose. Klassisk stil. Fin fasthet i munnen, og her er strukturen mye mer framtredende enn i vinen over. Den fremstår heller ikke som så utviklet, og må betraktes som mer av et lagringsprosjekt enn den over. ★★★★(★)

Det er vanskelig å bedømme de to siste vinene siden de gjerne skal legges vekk i kjelleren en stund. Prismessig er det ikke de store forskjellene. Parentesen antyder potensiale ved lagring, men slikt kan man jo aldri vite. 

Smakt fra arrangørens vinglass på polets smaking i Grieghallen. (Bildet: Olek Bondino)

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

torsdag 2. februar 2023

Hvite burgundere årgang 2020


Pillot Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2020 kr 709

Rik og litt parfymert duft med mye moden frukt. Ren og lekker i munnen, med fin syre. Henger også lenge i munnen på syren. Ganske stillfarende, særlig i sammenligning med Puligny'en under. I sammenligningen med de to andre her, har prisen endt opp som ganske gunstig. At den er et nivå opp fra de to andre i klassifisering betyr ikke at det er en bedre vin. I alle fall ikke her. I skrivende stund bare å få på to pol. ★★★★

Pascal Clement Puligny-Montrachet 2020 kr 1085

Dette var en stor nedtur. Ikke vinen, men det å skulle bestille den etter å ha smakt den. Grunnen til det er at prisen gikk opp med 50% fra jeg kjøpte denne vinen til smakingen, og til den prisen den selges for to måneder senere. 730 kroner ga jeg i november 2022, og 2017 var til salgs for halve prisen for ikke så lenge siden. Det er noe til vinflasjon! Ikke bare deprimerende, men direkte skrekkinnjagende. Vinen er rikere, rundere og mer innbydende på duft enn broren fra Meursault (under). Samtidig ren og lekker, men også fetere og mer intens. Den bygger på seg utover i smakskurven og over i ettersmaken. Virkelig en flott vin som jeg var beredt til å kjøpe inn for 730 kroner, men ikke for 1085! Kun å få på tre pol nå. ★★★

Pascal Clement Meursault 2020 kr 730

Fin ren duft i retning grønne epler. Ingen bred og feit Meursault her. Både lekker og harmonisk, og virkelig en vin med fred i sjelen. Puligny'en er en bedre vin, men ettersom den er 50% dyrere blir den et tydelig dårligere kjøp enn denne. ★★★★

Alle vinene var på en smaking jeg ledet i Vitis Bergensis, og ble drukket fra egne og egnede glass. (Bildet: Pascal Clement)

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...