fredag 31. desember 2021

Kjellerviner i desember - del 2


2008 Château Couhins-Lurton Blanc

Denne 100% Sauvignon Blanc vinen har skrukork, og det forklarer nok mye. Fortsatt meget lys. Duften er ganske reduktiv, der det er sulfitt og flint som dominerer. Etter hvert kommer det litt grønt eple, men ingen tegn til at den er 13 år. I munnen er den frisk, med en syre som kanskje stikker seg litt ut. Med tid i glasset og økende varme blir den bedre integrert og vinen mer sømløs, men fortsatt fremstår den som fersk og uferdig. Ganske kantete, rett og slett, og man lurer på hvorfor den fant plass i kjelleren. Når det senere kommer en rimelig Chenin Blanc fra Sør-Afrika i glasset, så fremstår sørafrikaneren som mye mer kompleks og interessant enn denne mye dyrere vinen. 

Gjenkjøp? - Nei. 

2007 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape

Dekantert en liten time. Dyp farge, i det mørkeste spekteret av rød. På nesen er det litt mørke bær, mye lakris og et hint av jod. Ingen "lysere" toner eller utpreget fruktighet. I munnen stram, fokusert, og velbalansert uten helt å finne noen harmoni. God lengde. Den satt nærmest perfekt til stekt andebryst og roast potatoes. Aromaene passet utmerket sammen. Men vinen som enkeltstående vin var rett og slett lite sjenerøs. Bortimot fruktløs - men fylden er fin, og noe for enstonig. Kanskje var den altfor ung, men min tommelfingerregel for denne vinen - som har stått seg utmerket over tid - er å vente ti år på den. Etter fjorten skal den være mer harmonisk og kompleks enn dette. (Den forrige flasken var vanvittig korket, og dette var min siste av denne årgangen.) (Ch. Beaucastel på bildet over.)

Gjenkjøp? - Nei. 

2012 Hubert Lamy Saint-Aubin 1er Cru En Remilly

Dobbeldekantert nesten tre timer før. Ganske lys på farge. På duft er det først og fremst, og svært dominerende, sulfitt - eller fis om man vil. "Reduksjon," kan man si på fint, men det oser svovel av vinen. I munnen først og fremst syrlig. Med tid kommer det mer sitrus og nøtter, men sulfitten forsvinner ikke. Litt kort blir den også. Jeg tenkte at sulfitten dunster bort med tid, men når temperaturen øker blir det bare verre. Den siste skvetten jeg tok, kanskje et par timer etter vinen ble servert, var minst like ille som den første smaken. Kanskje ville Lamy være sikker på at vinen ikke oksiderte prematurt, men å styre over i denne grøfta var ikke så mye bedre. 

Gjenkjøp? - Ikke på vilkår!


1996 Domaine Huet Vouvray Moelleux 1ère Trie Le Mont

Endelig en virkelig god vin! Ikke en oransjevin, men en oransje vin (se bildet over). Duften er trøfler, hasselnøtter med skall, marsipan og aprikossyltetøy.  Fyldig, intens og lang. Fabelaktig, rett og slett. 

Gjenkjøp? - Kostet bare 431, så: en kasse takk! 

tirsdag 28. desember 2021

Loire Chenin Blanc - gammel og ung


Noen ganger byr det seg en mulighet til å sammenligne to viner med svært ulik alder. Dette var en av dem. Sytten år er forskjellen på de to, og sikkert et og annet i tillegg - men likevel. 

Luftet i over fem timer på karaffel. Lys - nesten som vann (se bildet). Ganske sjenert på duft, men det er et drag med sitrus og etter hvert kommer det "våt hund," som vel er det eneste som nå sladrer om at dette er Chenin Blanc. Klar, presis og elegant i smaksbildet - ikke rart mange gikk til Chablis i første omgang. Som en spiss snødekt fjelltopp i solskinn. Skikkelig intens og lang. Det er ikke noen frynser her. Tilknappet som en puritaner i bønn. Boudignon er virkelig 'the shit' for tiden, med høy "siste skrik-faktor".

Hüet Vouvray Le Haut-Lieu Sec 2002
Denne er selvsagt ikke å få lenger. Svært dyp gyllen. Intens duft med honning og varm voks. Duften er søt, og den modnede fruktigheten i munnen lurer deg til å tro at det er en søtvin til å begynne med. Men dette er egentlig knusktørt. Virkelig herlig vin som forteller at dette kan man gjemme på lenge. Kanskje det er tyve år som trengs for å få vinen over til å åpne seg opp litt? 

Jeg er ikke så sikker på at jeg vil gå "all in" på Boudignon, til det er stilen i overkant tilknappet. Når den knapt hvisket noe etter å ha vært i fri luft i mange timer, så er askesen kanskje i overkant for min smak. 

lørdag 25. desember 2021


Her ser vi et innslag på The Daily Telegraph om hvordan Paris har blitt ødelagt av venstresiden. (Dobbelklikk for stor versjon.)

Det høres ut som et outrert innlegg på høyresiden et sted, men argumenter og dokumentasjon føles opp med meget gode illustrasjoner. Politikken baseres på en idealby med idealmennesker. Når de ikke finnes, så går det som det må. 

Jeg har ikke vært der på over tre år nå (sukk!), og det hevdes at det har blitt mye verre på tre år. 

Visste du at kommunearbeiderne i Paris bare jobber ca. 25 timer i uken for full lønn? Kanskje det er derfor det har blitt så skittent og fælt? 

torsdag 23. desember 2021

Kjellerviner i desember - del 1


2010 Château Sociando-Mallet (Haut-Medoc)

Ørlite vandig i kanten, med mørk rød kjerne. På duft er den utpreget fruktig med lite sedertre og lær, selv om det finnes. I munnen er det også frukten som dominerer. Dette er ingen trang og stram bordeaux, heller tvert om. Man kunne godt gå til andre bredd om man fikk denne blindt. Den gikk meget godt til solid kost, så det er lite å klage på selv om den kanskje var litt atypisk. 2008 hadde en balanse som denne manger. (Begge bildene: Ole Martin Skilleås )

Gjenkjøp? - Ja. 

2005 Domaine Louis Boillot et Fils Gevrey-Chambertin 1er Cru Cherbaudes

Ganske fiolett på farge, tross at det har gått 16 år. Frisk også på duft, med høstløv og lakris under frisk rødfrukt. I munnen er det også friskhet og presisjon som dominerer, men over denne grunntonen av dypere toner som likevel gir eleganse og presisjon. Alt i alt en virkelig nydelig vin som står seg godt til landkylling fra Stange og roast potatoes.

Gjenkjøp? - Ja. 

Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Extra Brut Extra Old NV

Dette er en NV som består av viner så gamle som 1990, og med den yngste som 2012. Bare erklærte årganger. Vinen er svært lys til å være til dels meget gammel. På nesen er det kjeks og sitrus, ikke noe autolyse å spore, og moussen er meget begrenset. Men den har dette dype draget med en diskret intensitet gjennom hele smakskurven som sladrer om at dette er noe mer enn en vanlig NV champagne. Men det slår liksom ikke gjennom, og vinen skuffer litt når en tar prisen på 676 i betraktning.

Gjenkjøp? - Nei. 

Domaine de Chevalier 2005 (Pessac-Léognan)

Mye mørkere og mindre klar enn broren (se under). Duften går i retning mørke bær over sedertre og lakris. I munnen er det mye mer grep her enn i 2000-årgangen, men det er på ingen måte brutalt eller grovt - bare tydelig. God lengde og stuffing. Klart en vin med mer å gå på, men den er for all del moden. Dette var ikke noe barnerov. Betalte 600 kroner i 2008.

Gjenkjøp? - Javisst. 

Domaine de Chevalier 2000 (Pessac-Léognan)

Lys og klar på fargen. Nydelig aroma der det florale er mest tydelig, men der dypere toner også kan merkes. I munnen er den leskende elegant, der ingen elementer stikker seg ut. Harmonien hersker, og det er en tydelig driv gjennom hele smakskurven. God ettersmak. Kanskje den beste vinen jeg har smakt fra denne produsenten. Virkelig ypperlig. 
(Kjøpt hos Berry Bros and Rudd i England sommeren 2004 for 475 kroner.)

Gjenkjøp? - Gjerne hele kassen


2009 Prager Riesling Beerenauslese "Achleiten" (zum Schwarzen Kameel)
Denne vinen fikk jeg hos produsenten 2. september 2021. Den selges kun på en delikatessebutikk/restaurant i Wien (derav navnet), men de hadde noe til overs som vi fikk. Dufter mango, papaya og særlig honning. Stor friskhet og intensitet, uendelig ettersmak. Herlig vin! 

Gjenkjøp? - Den var jo gratis, så jeg sier ikke nei takk.

tirsdag 21. desember 2021

Laboratorielekasje blir stadig mer sannsynlig


Det heter seg at fravær av bevis er ikke bevis for fravær, men sannsynligheten øker jo lenger tid det tar å finne det man tror er forbindelsen. 

Her er det snakk om bindeleddet mellom flaggermusene sør i Kina som bærer coronavirus som ligner på det verden plages med nå, og mennesker. Pangoliner var inne i bildet, men er sjekket ut av saken. En storstilt jakt har vært gjennomført og pågår fortsatt, men ingenting er funnet. Etter et par måneder ble kildene til både SARS-CoV-1 (det første koronaviruset) og MERS funnet, men selv etter to års intens leting har man ikke funnet noen kilde til "vårt" virus. Det er ganske oppsiktsvekkende. 

På den annen side har man nå avdekket at man ved laboratoriet i Wuhan ønsket å forske på å gi coronavirus ekstra egenskaper, mer presist en 'furin cleavage site'. Det var i 2018 at laboratoriet og EcoHealth søkte om å få gjøre dette. Når det så dukker opp et svært smittsomt coronavirus med denne egenskapen (eller gen-egenskapen) i 2019, så er det i det minste påfallende

Håpet mitt er at informasjonen før eller siden kommer ut. Det er viktig å finne kilden til pandemien, for enten den kommer fra dyr eller er resultatet av manipulasjoner i et laboratorium er det avgjørende å begrense farene for en ny pandemi. Da må man også vite hvor man bør sette inn hovedstøtet: Mot laboratoriene og forsøkene, eller mot dyrehandelen. Nå gjøres det i alle fall for lite av begge deler. 


søndag 19. desember 2021

Dürnstein Grüner


Dom. Wachau Dürnstein Federspiel Grüner Veltliner 2020 kr 155

Det var fristende å kjøpe denne siden jeg nettopp hadde vært der (2. september) og sett ut over Domäne Wachaus vinmarker i Dürnstein med en breddfull Donau like nedenfor (se bildet mitt over). Vinen dufter gule epler og litt honning. Frisk og presis i munnen med medium fylde. Dette er ikke noen breial Grüner av Smaragd-typen, men en presis og leskende vin som egner seg for terrassen, en aperitif eller til enklere retter som bakt laks, pasta og grønn salat (for det har jeg prøvd ut). Det er kanskje på tide å gjeninnføre mitt gamle råd om at når du lurer på hvilken hvitvin du skal kjøpe, så kjøp en fra Østerrike. 

fredag 17. desember 2021

Man måste hela tiden jämföra

 

(Fra Holberggrafene - alltid interessant lesning. https://www.holberg.no/holberggrafene)

Omicronvinteren 2022


Vi vet ennå ikke nøyaktig hvor smittsomt coronaviruset av omicronvarianten egentlig er, men selv de laveste estimatene underbygger de følgende spådommene om omicronvinteren 2022 i Norge (og etter alt å dømme alle andre land).

  1. Omicronvarianten blir dominerende i Norge i løpet av noen få uker, kanskje før nyttår.
  2. Nesten alle i Norge vil bli smittet i løpet av vinteren. 
  3. Med så store antall smittede vil også mange bli alvorlig syke og dø.
  4. Men de fleste vil få relativt mild sykdom.*
  5. Sykehusene vil fylles opp og må avvise mange andre kategorier av pasienter.
  6. Med så mange syke vil hele sektorer i samfunnet måtte stenge ned midlertidig.
  7. Tiltakene vil bli minst like strenge som vinteren 2020 for å flate ut kurven. 
Dette virker dystert, men det er dessverre realistisk. R-tallet (reproduksjonstallet, som angir hvor smittsomt viruset er) for omicronvarianten er dramatisk høyt. Noen, som burde ha peiling, har sagt at det er 70 ganger så smittsomt som deltavarianten. Det er helt vilt, og kanskje en misforståelse. Men også mer realistiske (?) anslag med et R-tall på 10 er meget dramatisk. Wuhan-viruset som slo inn vinteren 2020 hadde et R-tall på 3. 

Danmark har opplevd en dobling av smittetallet annenhver dag. I går kveld hørte jeg at det var 9999 bekreftet nysmittede i Danmark, og med en dobling annenhver dag blir det da en million på mindre enn 14 dager. Eksponentiell vekst er så kraftige saker at vi sliter med å forstå effekten. Det er klart at mye annet også følger av en slik utvikling:
  1. Testing og smittesporing bryter sammen og blir antakelig avviklet ganske fort for alle som får symptomer må regne med å være smittet av viruset.
  2. Også vaksinering og mye annet i samfunnet bryter sammen fordi folk er syke.
  3. Utviklingen blir ikke så ille som tallene tyder på, for viruset går tom for nye folk å smitte. 
  4. Viruset brenner seg derfor ut. 
En grunn til at veksten ikke blir så gal som beskrevet over, er at folk går i dekning. Men det er ingen plass å gjemme seg over lang tid. Derfor vil alle bli smittet. Men en formildende omstendighet er at mange smittede fortsatt ikke vil merke det, går vi ut fra. En av driverne av viruset er jo at mange som smitter ikke selv blir syke.

Uansett er det viktig å flate ut kurven slik at samfunnsfunksjoner ikke bryter totalt sammen, og å vaksinere seg (også med oppfriskningsdose). Men det er, som skrevet, ingen plass å gjemme seg. (Heller ikke på Andamanøyene, for der dreper de inntrengere. Antakelig med god grunn.)

torsdag 16. desember 2021

Enderle & Moll Spätburgunder med aceton


Enderle & Moll Pinot Noir Liaison 2019 kr 405
Lys, veldig lys, med nesten litt bruning på fargen. På duft er det bringebærgodis og aceton. Brukbar fylde og godt grep. God lengde er det også. Men god duft og smak, derimot, det er det ikke. Med mindre du tilhører den ørlille minoriteten som liker aceton. Kanskje du har gode minner om fjerning av neglelakk eller noe? I så fall er dette vinen for deg!

Eller kanskje du har lyst til å bruke en hundrelapp mer på å fremkalle minnene om da din mor la permanent? Da kan denne vinen være noe for deg. På farge har den dybden til en landsbyburgunder. Men det er aceton her også. Ulikt vinen over er ikke denne helt i vater i munnen heller, og det svir. Det er aceton som dominerer. 

Noen viner lages i en oksidativ stil. Bare tenk på tørr sherry, eller Vin Jaune fra Jura. Men å lage dem i en aceton-stil er ikke en god idé. Sjansen for at dette er et problem hos disse, er stor. De lager biodynamisk vin, og etter det jeg kan se ligger de nær naturvinproduksjon. Her har de ikke vært heldige med sin (går jeg ut fra) non-intervensjonstilnærming til vinproduksjonen. Når dette går så tydelig igjen i to viner og i to årganger, så er det neppe bare uflaks eller en tilfeldighet. 

Ethylacetat dannes i gjæringen, og frigjøres også i overgangen fra alkohol til edikk. Det er kanskje dette vi har å gjøre med. 

Konklusjonen her er egentlig veldig klar: Ligg unna!

tirsdag 14. desember 2021

Inflasjon - spiren til sammenbrudd


Det er en sikker måte å bryte ned et samfunn på. Bare les deg opp på Weimar republikken i Tyskland (bildet), Zimbabwe under Mugabe eller Venezuela under Chavez og Maduro. Inflasjonen bryter ned tilliten - ikke bare til valutaen, men til hele den sosiale orden. 

Nå er det et stykke fra trillebårlass med penger for å betale for dagligvarer og situasjonen nå, særlig i Norge, men det er grunn til å være på vakt. I Norge har vi hatt stigende valutakurs, noe som har kjøpt oss tid mot den kommende inflasjonen. Men den kommer. Helt siden før finanskrisen har de vestlige land pøst ut penger i et omfang verden aldri før har sett. Teorien er at det vil føre til inflasjon, men det har ikke skjedd før nå.

Det er i alle fall teorien, men inflasjonen har kommet der den ikke har vært betraktet som et problem: På børsene og i eiendomsmarkedet. Varehandelen har vært så godt som fri for inflasjonspress på grunn av rimelige varer fra østen og høy konkurranse, mens pengene har funnet veien inn i aksjer, eiendom og andre begrensede markeder (som vin, for eksempel). 

De (vi) som sparer penger blir ranet, mens de som har vært med aksjemarkedet oppover sitter på en ballong. År etter år med pengetrykking og nullrenter har satt kapitalismens selvregulering ut av spill, og gjort de rike mye rikere gjennom ekstreme aksjegevinster og ubegrensede muligheter for å låne. Vi som eier egen bolig har blitt ekstremt rike (på papiret), mens de som ikke gjør det ser eiendomsstigen forsvinne i det blå. 

Produktivitetsveksten er så godt som borte, og mulighetene til å låne penger nesten gratis er erstatningen man har fått. Men ingen blir rike av å låne, like lite som nasjoner blir rikere av å trykke penger (eller lage tall, som er den digitale verdens pengetrykking). 

På tampen av det forrige århundret skjedde noe av det mest oppløftende i den perioden: Sentralbankene ble (jevnt over) uavhengige av politikerne. Når nå inflasjonen definitivt er på vei inn, med over 4% i USA, Storbritannia og nærmere 5% i Tyskland, burde sentralbankene trått til og satt opp renten.

Men ikke regn med at det skjer, for nå sitter alle så godt på den ballongen av penger. Overbelånt. I størstedelen av verden er det nasjonene som er overbelånt, mens i Norge er det husholdningene. Den renten som trengs for å ta luften ut av ballongen vil kjøre mange land på dunken og føre svært mange norske husholdninger ut i uløkka. 

Inflasjon overfører verdier fra kreditorer til debitorer, det blir om å gjøre å kjøpe nå med en gang før prisene blir høyer. Planlegging går ut av vinduet, og rasjonelle investeringer blir stadig sjeldnere. Utsatt tilfredsstillelse er for idioter, hardt arbeid og sparsommelighet er ut, og lånefinansiert hedonisme er tingen. Og skulle noe gå galt, så kommer staten og redder oss. 

Problemet er at den har "reddet oss" mens problemene ikke var så store, og omkostningene med å gjøre det dyrere å låne og smartere å spare har blitt uoverstigelige. Når "alle" har blitt rike gjennom pengetrykking og opplåning, blir det for hardt å gjøre noe med det. 

Men markedet vil før eller siden vise at det er umulig å bli rikere uten forbedret produktivitet, og at pengemengden må stå i et rimelig forhold til verdien av varer og tjenester. Jo lengre vi venter på å gjenopprette en slik balanse, jo verre vil omstillingen bli. 

søndag 12. desember 2021

Musigny 2016


2016 Jacques Prieur Musigny

En Grand Cru burgunder fra 2016 var på tok for ungt, selvsagt, men eieren hadde allerede åpnet vinen (tre timer tidligere) så det toget var gått. Ikke skulle jeg klage, akkurat. Drikkevinduet på CellarTracker er 2026 - 2050, men i øvre kant av dette er det ikke sikkert jeg er med. (Ikke for det: Ingen vet noe om fremtiden.)

Til å begynne med var den litt kald i glasset, men med litt rotasjon og økende temperatur sa den fra om hva dette gikk i. Dype basstoner med solid frukt, litt lakris og skogsbunn kom først. Litt senere en nydelig parfyme av friske bringebær. Som de andre strålende vinene jeg har smakt, i alle fall fra Burgund, så er den en slags flytende selvmotsigelse av friskhet og fylde, av presisjon og av bredde. Med mer tid kjente jeg det dype draget av fine tanniner som på ingen måte skjemmer vinene i dag, men som lover deg at denne kan gjemmes til lenge etter at den siste gjesten i din begravelse har gått hjem. Men det er jo ingen grunn til å vente så lenge!

Musigny beskrives gjerne med munnhellet "an iron fist in a velvet glove," og det passer også denne utgaven. Grand Cru fra Burgund er gjerne bedre å drikke tidlig enn Premier Cru, for her er det ingen mangel på moden frukt som står i mot strukturen som er bygd for å holde lenge. Det var ingen problemer med å skjønne at dette var en strålende vin, og den smakte fortreffelig!

Tusen takk!

fredag 10. desember 2021

Variabel nettleie


Fra nyttår er det planen at vi alle skal betale nettleie etter det tidspunktet vi har brukt mest strøm, slik at du må betale mer nettleie dersom du bruker mest strøm når den er dyrest og mindre hvis du bruker mest når den er billigere. (Bildet: En "monstermast.")

Nettleie er leie av strømnettet, og forslaget ligner på rushtidsavgiften på veiene rundt større byer. Disse avgiftene har virket, og det er mindre press for å bygge ut veiene slik at de skal være dimensjonert for mye større trafikk. Håpet er at det samme skal skje med strømnettet, for det vil måtte bli bygd videre ut uansett. Men det blir færre "monstermaster" (se bildet) og lavere utgifter (som vi alle vil måtte betale) dersom forbruket blir bedre fordelt over døgnets timer. (Ikke at "monstermaster" behøver være så monstrøse.)

Men det er ikke alle som forstår dette. En kar på Facebook skriver:
Har hørt at det skal innføres ny prising på egg. For det første skal det monteres et webkamera ved alle komfyrer, slik at myndighetene kan se når du bruker egg. Når du kjøper egg i butikken, må du skrive ut en liten lapp fra datamaskinen som styrer webkameraet. Hvis det er slik at du bruker egg f.eks til frokost når det er mest vanlig, så koster eggene vesentlig mer. Bruker du egg på mer uvanlige tider, f.eks om natta, så er eggene vesentlig billigere.

Som om egg skulle kreve bygging av nye butikker dersom de brukes på noen tidspunkt på døgnet! Virker ikke som om denne karen har skjønt at det er kapasiteten i nettet som er poenget her. Dersom alle fortsetter å bruke mye strøm på noen tider av døgnet, så må nettet bygges ut tilsvarende når fossile energikilder fases ut. Eller noen må kobles ut, eller nettet bryter sammen. Dersom mer forbruk flyttes til andre tider av døgnet så slipper man det, noe som blir billigere for alle sammen. 

Strømmen er dyr nå, og folkets vrede fryktes av alle politikere. Nå er det snakk om å skrote eller utsette denne endringen. Ulikt økningen i strømprisen (der det er Acer, EU, Tyskland (som stenger ned atomkraft) eller klimatullingene som får skylden), er det åpenbart Stortinget som har innført denne her. 

Men dette er en lakkmus test: Hvilke politikere er kortsiktige populister og hvilke klarer å tenke med hodet når alle andre mister sitt? Så langt har Høyre og Venstre beholdt hodet. Håper de fortsetter med det! 


onsdag 8. desember 2021

Julia Bertram (Ahr) Spätburgunder 2018


Ahr ble rammet av en enorm oversvømmelse og mange ras sist sommer. Mange vinmarker ble rett og slett borte (40 hektar!), og nesten alle vinprodusentene ble rammet i større og mindre grad. Mer kan leses her

Alle disse tre vinene var reduktive på duft i større eller mindre grad. Det betyr at de er det motsatte av oksidert, og igjen betyr det at man får ta tiden til hjelp siden oksideringen går sin gang uansett. Eller lufte mer. 

Julia Bertram Ahrweiler Forstberg Spätburgunder 2018 490 kr

Klar og lys, reduktiv duft men etter hvert litt bringebær. Lekker og elegant vin, med godt driv gjennom smakskurven. Smidig, god fylde og god lengde. En riktig lekker vin, og best av disse tre. En av de beste vinene denne kvelden. 

Julia Bertram Dernauer Hardtberg Spätburgunder 2018 585 kr

Både mørkere og mindre klar enn vinen over. Også her er vinen ganske reduktiv, med kål i duften. Lik vinen over er den flott i munnen, men den er samtidig skrinnere og mer kantete enn vinen over. 

Julia Bertram Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2018 580kr

Klarere enn vinen over, og mørkere enn den første. Dufter litt svidd fyrstikk og ørlite kål, men er også mindre reduktiv enn de to andre. Som de to andre, er dette også en flott opplevelse når du får den i munnen. Smidig, elegant, god spenst og fin fylde og lengde. Frukten kommer etter hvert når den får tid i glasset. 

Jeg driver sjelden med lufting av viner, men med disse vil jeg anbefale dette. (Bildet: Julia Bertram.)

mandag 6. desember 2021

Vinforum 35 år


I går var jeg med og feiret at det norske vinmagasinet Vinforum, der jeg av og til skriver, ble 35 år. Vi har også i løpet av det siste året vunnet et par priser, så vi hadde begrunnelsene i orden. 

Feiringen skjedde naturlig nok i form av usedvanlig god mat og ditto usedvanlig gode og interessante viner, og stedet var Solstua på Voksenkollen i Oslo. Sjefskokken var Øyvind Hjelle. Jeg vil gjerne fremheve også gjestene. Det sier seg selv at man ikke får snakket dypt og meningsfylt med alle selv om man er sammen i syv timer når man stort sett sitter ved bordet, men det var usedvanlig hyggelige og interessante mennesker. 

Det er ikke god tone å publisere bilder av folket som var der (vi var 14 eller 16, jeg talte ikke etter), men jeg går ut fra at Hjelle som var der på jobb synes det er greit. Å publisere listen over viner og alt det gode vi spiste tar jeg også definitivt sjansen på. 

Av vinene var det for meg Charmes-Chamertin Grand Cru Tres Vielles Vignes 1996 fra Roty og Château Latour 1966 som var kveldens høydare i et svært, svært elevert selskap. Den første vinen var korket, og ellers var de meget gode og interessante. (Klikk på bildene for å gjøre dem større.) 

Som alle vil forstå: Det var en meget minnerik aften, og jeg er glad for at jeg valgte å ta turen over. 

PS - Ch. Lafite 1988 ble også servert. Alle vinene, også denne, var i magnum. 




lørdag 4. desember 2021

Spätburgunder på toppnivå


Jean Stodden Recher Herrenberg Grosses Gewächs 2017

Stodden, som nå drives av Alexander Stodden, er en av de fremste i Ahr og lager (nesten) bare røde viner (95%). Disse er ikke å få på Vinmonopolet i Norge, og denne var personlig importert av en av medlemmene i Vitis Bergensis og tatt med til smakingen søndag 28. november. Synd de ikke er å få, for dette var den klart beste vinen i smakingen. Den kostet da også 75 euro på bruket, så det spørs hvor aktuelt det hadde vært å kjøpe uansett. Det kan også virke som dette er den beste vinen i Stoddens portefølje.

Klart lysest i dette selskapet. Nydelig duft med nype, hibiscus og et innslag av fioler. Lekker, eterisk og harmonisk. Vinen er som et kjærtegn, og den/det varer også lenge i ettersmaken. Pinot Noir har et annet uttrykk i Tyskland og så langt nord, men denne vinen sladrer om at kvaliteten ikke behøver å stå tilbake for det man kan finne i Burgund. 

Meyer-Näkel Walporzheimer Kräuterberg Grosses Gewächs 2018 kr 823

Mørkest av disse fire vinene. Dufter røyk med et snev av modne bringebær. Med litt tid slår bringebærene meget tydelig gjennom, og det gjør litt søtlig rabarbra også. Fin sødme i frukten og eleganse i strukturen. Virkelig en lekker vin, men ettersmaken er ikke særlig lang. Dette vineriet er kanskje det som tydeligst har plassert Ahr som senter for kvalitetsproduksjon av Spätburgunder

HE Dausch Eschbacher Hasen Pinot Noir 2018 kr 890

 Mellomfarge og mellomduft. Litt alkoholpreget og for mye eik. På ingen måte verdt prisen.

HE Dausch Pinot Noir HE 2018 kr 1080

Mellomfarge og litt uklar duft. Fin fylde, men alkoholen stikker seg veldig ut. Kort ettersmak. 

Det er mulig disse to vinene fra Dausch i Pfalz bare trenger mye mer tid, men de var ikke helt i balanse etter min mening. Det er sjelden at alkohol som stikker seg ut blir integrert, og et uklart duftbilde blir ikke automatisk klarere med tiden. I alle fall er det for mye penger å satse på et så usikkert utfall. De to første vinene var to av de tre beste i hele smakingen, og den tredje var også fra Ahr. Den får vi komme tilbake til senere.        

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...