fredag 22. juni 2012

Juniviner

Her kommer noen notater om viner konsumert fra egen kjeller i det siste. Når man får besøk er det lett å få hjelp til å holde kjelleren i sjakk.

Lilbert-Fils Champagne Blanc de Blancs Brut Grand Cru 2000
Den siste av to flasker fra egen kjeller. Presis og lang, med honningtoner over de forventede mineralene og sitrusen. Svært vellykket vin, og jeg er glad for å ha tanket opp med 2002-årgangen.

Franz Hirtzberger Riesling Smaragd Setzberg 2001
Dette er på alle vis en moden vin. Mørkt gyllen, dufter modent også i en Riesling-kontekst, der det litt bitre elementet i slutten av smakskurven er mindre "firne" eller petroleum, enn det er fennikel. Fyldig, lang og ganske kompleks vin. Flotte greier som trolig ikke har mye å vinne på lagring.

Weingut Allram Grüner Veltliner Eiswein 2008
Rabarbra, jordbær, gule frukter, litt honning. Svært kompleks, lang, og deilig vin. Den har vært omtalt her på bloggen før. Utrolig godt kjøp og en fest av en vin.

Mugnier Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses 2001
Det er ikke tilfeldig at etiketten(e) til denne vinen får pryde innlegget. Denne er vel en av de store opplevelsene på vinfronten i år. Chambolle på nesen, og Gevrey i strukturen. Jord, mineraler og noe i retning lakris "i bunnen av" smakprofilen her, mens dufttonene er klare og forførende (det er farlig, men helt umulig, ikke å la tankene gå til vinmarkens navn).

Denne vinen får meg til å tanke på om jeg ikke burde helt gi opp rimeligere burgundere, og heller kjøpe færre flasker men på dette nivået.

A.-F. Gros Vosne-Romanée Aux Réas 2002
Frisk rødfrukt, slank men senesterk struktur. Ikke all verden til lengde, men en "vakker vin" som ikke hadde godt av å komme en dag etter den nettopp omtalte amorøse. Denne har også bruning i kanten, men lever vel ennå.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...