torsdag 14. juni 2012

Vinbeholdning

For litt over fem år siden skrev jeg et innlegg med data om min vinbeholdning. Hva har endret seg siden den gang? (Bildet er fra Puligny-Montrachet Clos de la Pucelles)

For det første har antallet flasker gått opp fra 459 til 690. Heldigvis har jeg klart å stabilisere kjelleren under 700 flasker! Det bør jo være en viss sammenheng mellom det man har liggende, og det som forbrukes. Her føres det en daglig kamp - for hamstringsinstinktet er vesentlig sterkere enn drikkfeldigheten. Min tenkning går i retning av at gjennomsnittlig ønsket lagringstid er ca. syv år, og med to flaskers forbruk i uken kommer man ut på ... .

Den gang hadde jeg betydelig mer hvitvin (270) enn rødvin (139), mens nå er det litt mer rødvin (352) enn hvitvin (331). Her har har nok oksideringen av hvite burgundere - og særlig Chablis - mye av skylden, samt at jeg har økt beholdningen av røde burgundere betydelig (fra 63 til 195). Jeg sitter ofte med følelsen av at hver rødvin jeg drikker som ikke er en burgunder er litt bortkastet - en forspilt mulighet.

Fordelingen på land har ikke forandret seg så mye. Fortsatt er det Frankrike som leder an med over 66%, mens Tyskland på litt over 15% kommer som nummer to, og Italia med litt over 11% er på bronseplass. De eneste andre landene er Østerrike og Spania.

Dette var ikke for å brette ut om min flotte samling, men for å dele erfaringer om det å samle og å leve med en vinkjeller med andre. Erfaringer kan godt deles i kommentarfeltet!

2 kommentarer:

kds sa...

Jeg har dessverre ikke noen vinkjeller men et dedikert vinkjøleskap som rømmer ca. 50 flasker. Det er et visst press på meg om å begrense vinbeholdningen til 50 flasker. Det viser seg å være litt vanskelig, slik at vinkjøleskapet i praksis inneholder nesten bare hvitvin og champagne mens rødvin lagres i alle tenkelige kroker i leiligheten. Uansett er strategien å lagre hvitvin relativt kort og det fungerer ganske godt.

Kjetil Finsrud sa...

For litt over 5 år siden startet min vininteresse! På disse årene har jeg etablert en kjeller og har nå drøyt 500 flasker. I starten var man litt rådvill på hva man skulle kjøpe og ikke minst gjaldt det å finne sin egen smak og være trofast mot den, samme hva vinkritikere og andre måtte mene. Jeg kan trygt si at smaken har utviklet seg mye med mere erfaring. En dreining vekk fra hvit burgund er også dekkende for mine viner. Jeg er tungt inne på viner fra Piemonte (45 %) og har også besøkt regionen flere ganger. Jeg føler vel det samme for Nebbiolo som du gjør for Pinot noir ...
Resten fordeler seg slik:
Frankrike 29 %, Tyskland 16 %, resten av Italia 6 % og Spania 3 %

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...