lørdag 23. juni 2012

Viner

Dosnon & Lepage Champagne Recolte Noire NV
Det er vanskelig å tro at denne vinen er laget bare på røde druer. Det er lime her, den er svært, svært lys på fargen, og det totale inntrykket er av en lett, presis og forfriskende vin. Litt laber mousse,kanskje. Slettes ikke dårlig, men man kan lure på hvorfor Tom Stevenson ga den hele 19 av 20 mulige poeng.

Jean Lallement et Fils Champagne Cuvee Reserve NV
Kveldens vin? I alle fall en usedvanlig flott champagne. Litt rødlig løkskall på fargen, duften går i retning tørket aprikos og underskog. Frisk og presis, med fantastisk munnfølelse og en utrolig lengde. Denne utgaven har jeg hatt noen år, og den er basert på 2002-årgangen. Fabelaktige greier.

William Fevre Chablis GC Les Preuses 2005
Dette ligner svært mye på en hvit sentralburgunder, og det er vel ikke så rart gitt at dette er et "varmt år". Mye smør og litt nøtter her, over lime og mineraler. Kanskje kunne man plukket den på syren, men kjennskap til årgangen er nødvendig for å kunne plassere denne med noen grad av sikkerhet som en Chablis uten å lese etiketten.

Trimbach Pinot Gris Reserve Personelle 1998
Delikat, presis og aromatisk. Syren er for moderat til at dette kunne være Riesling, men et alternativ kunne være en ganske aldrende Auslese eller noe slikt. Men her var det ikke noe "petroleum". En svært flott vin på en drue jeg vel ikke har særlig inngående kjennskap til. Men dette var gode greier.

Château Rayas Pignan Reserve 1996 (Châteauneuf-du-Pape)
Flott og rik duft, årgangens friskhet gjør at man ikke umiddelbart går 16 år tilbake på denne. Skikkelig deilig vin, rett og slett.

Montille Pommard 1er Cru Les Pezerolles 1996
Hvem skulle tro at dette kunne bli vin? Årgangen er streng, og Montille lager vin i en streng stil. Pommard har dertil rykte for å være streng, rustikk og tannisk, så oddsene var ikke all verden. Litt bruning som tyder på alder, og friskheten (dvs. syren) er det ikke noe å si på - men frukten er absolutt til stede også. På den skrinne siden, men en interessant og fortryllende vin - mer enn noen hedonisk bombe. Jeg har en flaske i kjelleren, den skal jeg nå plassere litt mer strategisk, for jeg har ikke noen tro på at denne vinen når nye høyder med tiden.

Domäne Wachau Terrassen Beerenauslese 2010
Dette er litt av en druemiks: Grüner Veltliner 25%, Rivaner 30%, Riesling 20%, Chardonnay 15%, Weissburgunder 10%. Denne flasken koster "bare" 150 kroner, så hva er galt med den? Sammenlignet med Allrams GV Eiswein i forrige notat er denne mindre integrert. Syren henger ikke helt sammen med resten og fremstår som litt brutal. Men duften er helt fortryllende, floral og med honningtoner. Man bør kanskje matche den med noe mer "snillt" enn rabarbra crumble, men uansett er denne vinen kanskje en av de beste kjøp man kan gjøre dersom man skal ha søtvin på budsjettbalansen.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...