mandag 30. mars 2009

Crozes-Hermitage 2004 (Graillot)


Crozes-Hermitage 2004 (Graillot)
Frem fra kjelleren kom den. Det villdyret jeg la ned har rast fra seg og blitt mer harmonisk. Den dufter tranebær og edelt treverk, med noe litt medisinalt i ettersmaken. Vinen har blitt integrert og harmonisk, men det var ikke tilfelle da den ble lagt ned for tre år siden. Som unge er disse vinene som et tivoli: enkel og vilter moro. Elementene er overtydelige og skarpe - og mange liker det sånn. For min del foretrekker jeg dem når de har roet seg, sånn som denne.

Notat til meg selv: kjøp mer av viner ca. 150-200 kroner, som jeg ikke kvier meg for å åpne selv på hverdager. "Større" viner tar jeg ofte bare fram med mange til stede, og flere "store" viner slår hverandre i hjel. Viner som får være med hele kvelden får "si" så mye mer, og kommer mye mer til sin rett. Dette skiktet er en stor forglemmelse i min innkjøpsprofil.

5 kommentarer:

Carl e sa...

Hei!
Antar av bildet at det var en 1999-årgang du smakte. Siden din dukket opp da jeg søkte info om en 2004-årgang av C-H jeg har hatt liggende.

Kants "Grundlegung" har jeg også hatt "liggende" som sentral etisk ingrediens (Ser av din tittel at du muligens har synspunkter her også), og selv om maksimene er godt internalisert, kan det oppstå tilstander av Kundera-varianten "Tilværelsens uutholdelige tunghet" derav. Jeg har kommet til at hverdagens småvalg bør fritas for morals filter. Uansett: Både livet og viner må ha fundament! :)
Vh Carl Einar

Ole Martin Skilleås sa...

Stol på teksten, Carl Einar, og ikke bildet. Det er ikke lett å finne illustrasjoner i en fei. 2004-årgangen var den jeg smakte, som både overskrift og undertekst sier helt tydelig.

Carl e sa...

Flott, Ole Martin!
Helt enig i at lagringspreget oftest er å foretrekke. Tror du at medisin-preget tilsier at det ikke er så mye mer å hente på å vente litt til?

Ole Martin Skilleås sa...

Ikke godt å si. Jeg har fulgt denne vinen over en del år, og har til gode å drikke flasker som har tippet feil vei. Noen hevder til og med at de tåler 25 år!

Jeg startet med 1998-årgangen. Husker at den forbedret seg veldig på bare et år, og var fantastisk som fire-femåring.

Men det er en smakssak: noen sverger til det svært tydelige, og på grensen til parodiske, preget når de er helt unge. Ikke jeg. Det eneste jeg overdriver er moderasjonen!

Carl e sa...

:D Ungdommen kan være parodisk til tider, ja.
Altså ingen hast. Du vil i din intense moderasjon muligens også sette pris på Henrik Syses "Måtehold" som jeg snart har lest ferdig, selv om jeg ikke er sikker på det, tatt i betraktning dine nylig drukkede viner (Ch Montr. etc ;)
Romjulstid er rødvinstid! Takk for tips!
Carl E Traaen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...