tirsdag 13. desember 2022

Kjellerviner i desember - del I


2011 Prager Riesling Smaragd Achleiten

Gyllen som en giftering, så fargen forteller i alle fall om alderen. På nesen ligger den et sted mellom bakt sitron og gule epler, og kjenner man godt etter er det ørlite røyk og ørlite petroleum. I munnen er den lineær, men frukten begynner vel å trekke seg vel mye tilbake. Den taper seg fort utover i smakskurven, og vinen er litt kort. Fortsatt en meget god vin, men med mindre dette er utslag av vanlig flaskevariasjon så er den vel på nedadgående kurve nå. På tide å drikke opp. 

Godkjøp? - Jo, vel, det var vel det kanskje (85/100 - meget god)

2004 Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese

Lys strågu. Bakt sitron og et hint av honning på nesen. Sukkeret er godt integrert, og vinen fremstår lineær, fokusert og elegant på en lett og liketil måte. En må lytte og være kjent med toneleiet til denne type viner. Produsenten lager viner for evigheten, og det er kanskje den beskjedne frukten i denne årgangen som har levert en vin som har kommet seg til drikkevinduet allerede. Imponerende på en stillferdig måte, og helt på grensen til enestående. 

Godkjøp? - Ja, helt klart. (89/100 - utmerket)

1997 Moulin Touchais Coteaux du Layon

Dette er ikke en oransjevin, men det er en oransje vin. Fargen er helt klart en litt rødlig oransje. Duften er klar og tydelig, og her er det honning, botrytis, appelsinmarmelade og litt nøtter. I slutten av ettersmaken kommer et blaff - men det er ikke mer enn et blaff selv om det gjentar seg ved hver smak - av bålrøyk. Omtrent som askestripen i en Morbier-ost. Og apropos ost: Denne er helt super til et ganske bredt tilfang av oster. Virkelig en enestående vin, og da bikker selv jeg over på 90-tallet i poengene. 

Den forrige flasken jeg hadde - for to år siden - var heller skuffende. Den var integrert, fargen var lys, og det var ikke noe galt med vinen. Men det var heller ikke så mye ved den. Dette var virkelig noe helt annet. Kjøpt for fattige 360 kroner i 2015. 

Godkjøp? - Definitivt! (91/100 - enestående)

Domaine de la Chevalierie Bourgeuil 2005 kr 540

Svært mørk, og her er det lite synet kan avsløre om alder. Duften har dype toner med mørk, rød frukt og noe paprika. Det er tydelig for den som kjenner vin at det her er Cabernet Franc å spore. Frisk og solid, men relativt lite av utviklede aromaer. Men vinen er svært tilfredsstillende og et godt vitnesbyrd om at rød Loire kan lagre, og lagre godt. Et interessant kjøp, men prisen tilsier ikke kjøp av flere flasker. Jeg er glad for å ha prøvd denne. (Domenet driver økologisk og biodynamisk.)

Godkjøp? - Tja. (85/100 - meget god)

2005 Domaine Alain Burguet Gevrey-Chambertin Mes Favorites Vieilles Vignes

Dyp og uvanlig mørk rødfarge for en burgunder, og særlig for en landsbyvin på denne alderen. Men så er det da 2005-årgangen, da, med sin uforlignelige dype frukt - og like dype rødfarge. Duften har møbelpolish, noe jord, friske urter og ganske mørke bær. Det er i munnen den virkelig utmerker seg med denne dype men friske frukten som bærer hele smakskurven gjennom. Jeg merker plutselig at jeg sitter og smiler når jeg har glasset i hånden. Dette er en vin som får deg til å prise livet - og den dagen du kjøpte denne vinen. Heldigvis en igjen!

Godkjøp? - Til de grader! (89/100 - utmerket)

OBS OBS - Les om mine vurderingskriterier her, og hvordan jeg benytter poengskalaen.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...