fredag 17. desember 2021

Omicronvinteren 2022


Vi vet ennå ikke nøyaktig hvor smittsomt coronaviruset av omicronvarianten egentlig er, men selv de laveste estimatene underbygger de følgende spådommene om omicronvinteren 2022 i Norge (og etter alt å dømme alle andre land).

 1. Omicronvarianten blir dominerende i Norge i løpet av noen få uker, kanskje før nyttår.
 2. Nesten alle i Norge vil bli smittet i løpet av vinteren. 
 3. Med så store antall smittede vil også mange bli alvorlig syke og dø.
 4. Men de fleste vil få relativt mild sykdom.*
 5. Sykehusene vil fylles opp og må avvise mange andre kategorier av pasienter.
 6. Med så mange syke vil hele sektorer i samfunnet måtte stenge ned midlertidig.
 7. Tiltakene vil bli minst like strenge som vinteren 2020 for å flate ut kurven. 
Dette virker dystert, men det er dessverre realistisk. R-tallet (reproduksjonstallet, som angir hvor smittsomt viruset er) for omicronvarianten er dramatisk høyt. Noen, som burde ha peiling, har sagt at det er 70 ganger så smittsomt som deltavarianten. Det er helt vilt, og kanskje en misforståelse. Men også mer realistiske (?) anslag med et R-tall på 10 er meget dramatisk. Wuhan-viruset som slo inn vinteren 2020 hadde et R-tall på 3. 

Danmark har opplevd en dobling av smittetallet annenhver dag. I går kveld hørte jeg at det var 9999 bekreftet nysmittede i Danmark, og med en dobling annenhver dag blir det da en million på mindre enn 14 dager. Eksponentiell vekst er så kraftige saker at vi sliter med å forstå effekten. Det er klart at mye annet også følger av en slik utvikling:
 1. Testing og smittesporing bryter sammen og blir antakelig avviklet ganske fort for alle som får symptomer må regne med å være smittet av viruset.
 2. Også vaksinering og mye annet i samfunnet bryter sammen fordi folk er syke.
 3. Utviklingen blir ikke så ille som tallene tyder på, for viruset går tom for nye folk å smitte. 
 4. Viruset brenner seg derfor ut. 
En grunn til at veksten ikke blir så gal som beskrevet over, er at folk går i dekning. Men det er ingen plass å gjemme seg over lang tid. Derfor vil alle bli smittet. Men en formildende omstendighet er at mange smittede fortsatt ikke vil merke det, går vi ut fra. En av driverne av viruset er jo at mange som smitter ikke selv blir syke.

Uansett er det viktig å flate ut kurven slik at samfunnsfunksjoner ikke bryter totalt sammen, og å vaksinere seg (også med oppfriskningsdose). Men det er, som skrevet, ingen plass å gjemme seg. (Heller ikke på Andamanøyene, for der dreper de inntrengere. Antakelig med god grunn.)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...