torsdag 16. desember 2021

Enderle & Moll Spätburgunder med aceton


Enderle & Moll Pinot Noir Liaison 2019 kr 405
Lys, veldig lys, med nesten litt bruning på fargen. På duft er det bringebærgodis og aceton. Brukbar fylde og godt grep. God lengde er det også. Men god duft og smak, derimot, det er det ikke. Med mindre du tilhører den ørlille minoriteten som liker aceton. Kanskje du har gode minner om fjerning av neglelakk eller noe? I så fall er dette vinen for deg!

Eller kanskje du har lyst til å bruke en hundrelapp mer på å fremkalle minnene om da din mor la permanent? Da kan denne vinen være noe for deg. På farge har den dybden til en landsbyburgunder. Men det er aceton her også. Ulikt vinen over er ikke denne helt i vater i munnen heller, og det svir. Det er aceton som dominerer. 

Noen viner lages i en oksidativ stil. Bare tenk på tørr sherry, eller Vin Jaune fra Jura. Men å lage dem i en aceton-stil er ikke en god idé. Sjansen for at dette er et problem hos disse, er stor. De lager biodynamisk vin, og etter det jeg kan se ligger de nær naturvinproduksjon. Her har de ikke vært heldige med sin (går jeg ut fra) non-intervensjonstilnærming til vinproduksjonen. Når dette går så tydelig igjen i to viner og i to årganger, så er det neppe bare uflaks eller en tilfeldighet. 

Ethylacetat dannes i gjæringen, og frigjøres også i overgangen fra alkohol til edikk. Det er kanskje dette vi har å gjøre med. 

Konklusjonen her er egentlig veldig klar: Ligg unna!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...