lørdag 4. desember 2021

Spätburgunder på toppnivå


Jean Stodden Recher Herrenberg Grosses Gewächs 2017

Stodden, som nå drives av Alexander Stodden, er en av de fremste i Ahr og lager (nesten) bare røde viner (95%). Disse er ikke å få på Vinmonopolet i Norge, og denne var personlig importert av en av medlemmene i Vitis Bergensis og tatt med til smakingen søndag 28. november. Synd de ikke er å få, for dette var den klart beste vinen i smakingen. Den kostet da også 75 euro på bruket, så det spørs hvor aktuelt det hadde vært å kjøpe uansett. Det kan også virke som dette er den beste vinen i Stoddens portefølje.

Klart lysest i dette selskapet. Nydelig duft med nype, hibiscus og et innslag av fioler. Lekker, eterisk og harmonisk. Vinen er som et kjærtegn, og den/det varer også lenge i ettersmaken. Pinot Noir har et annet uttrykk i Tyskland og så langt nord, men denne vinen sladrer om at kvaliteten ikke behøver å stå tilbake for det man kan finne i Burgund. 

Meyer-Näkel Walporzheimer Kräuterberg Grosses Gewächs 2018 kr 823

Mørkest av disse fire vinene. Dufter røyk med et snev av modne bringebær. Med litt tid slår bringebærene meget tydelig gjennom, og det gjør litt søtlig rabarbra også. Fin sødme i frukten og eleganse i strukturen. Virkelig en lekker vin, men ettersmaken er ikke særlig lang. Dette vineriet er kanskje det som tydeligst har plassert Ahr som senter for kvalitetsproduksjon av Spätburgunder

HE Dausch Eschbacher Hasen Pinot Noir 2018 kr 890

 Mellomfarge og mellomduft. Litt alkoholpreget og for mye eik. På ingen måte verdt prisen.

HE Dausch Pinot Noir HE 2018 kr 1080

Mellomfarge og litt uklar duft. Fin fylde, men alkoholen stikker seg veldig ut. Kort ettersmak. 

Det er mulig disse to vinene fra Dausch i Pfalz bare trenger mye mer tid, men de var ikke helt i balanse etter min mening. Det er sjelden at alkohol som stikker seg ut blir integrert, og et uklart duftbilde blir ikke automatisk klarere med tiden. I alle fall er det for mye penger å satse på et så usikkert utfall. De to første vinene var to av de tre beste i hele smakingen, og den tredje var også fra Ahr. Den får vi komme tilbake til senere.        

 


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...