mandag 10. oktober 2011

Anbefaling: Luther

Luther (DVD boks)


Idris Elba kjenner de fleste fra The Wire, der han spilte Stringer Bell - den tenksomme gangsteren som forsøker overgangen til seriøs forretningsmann.

Her som Luther er han på rett side av loven - eh, av og til. I alle fall er han politimann. Han er ikke den første TV-purken som fremstilles som en maverick - en som går sine egne veier, og her er det veier Gud ikke tør kjenne. Og i alle fall ikke politiet.

Luther er halvparten Columbo (vi kjenner morderen - det er en "how to solve it" heller enn en "whodunit"), halvparten Harry Hole (i politiet, men ikke av politiet) og halvparten Othello (fryktelig sjalu, og på ingen måte avbalansert). Med 150% er han absolutt larger than life.

Aldri blir man påmint Stringer Bell i denne serien - Elba inkarnerer en helt annen karakter.

Serien er heldigvis ikke av den grå-blå-grønne typen. Den paletten er jeg møkklei. Her er alt gjennomtenkt, og også vellykket - fra farger til kameravinkler og alt.

Innvendinger? Det topper seg i overkant - særlig mot slutten. Det kunne gjerne vært mer Columbo og mindre Othello, når sant skal sies. Men svært bra er det. Og Ruth Wilson som Alice Morgan glemmer man ikke så fort!

Jeg har fjernet "Ukens anbefaling" fra side-menyen, og vil følge opp anmeldelser som vanlige blogginnlegg fra nå av.

2 kommentarer:

Nattehauk sa...

Min favoritt serie av de siste to åra (sett bort fra Game of Thrones og Homeland). Har begge sesongene på DVD og gler meg som en unge til sesong 3 (om det blir en).

Ole Martin Skilleås sa...

Det blir en ny sesong, http://blogs.indiewire.com/shadowandact/bbc_one_orders_3rd_season_of_idris_elbas_luther

- og en anmeldelse av sesong to bør vel følge på bloggen om ikke så lenge.

Elba ønsker å ta John Luther til det store lerretet, og det hadde absolutt vært noe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...