torsdag 30. juni 2016

Kjellerviner i juni - Del II

2007 Schloss Johannisberg Riesling Grünlack Spätlese
Litt av en overraskelse gitt at jeg hadde forventet en tørr vin. Men nei da, her var det 8,5% alkohol og resten i sødme. Duft av lime og grapefrukt, og noe litt brioche-aktig. I munnen er det et visst sødmepreg, men det balanseres fint av syren. I ettersmaken er det ikke noe sukkervann i det hele tatt - på dette stadiet er vinen helt tørr. Vi konsumerte den til chillimarinerte reker og scampi, og med skarpheten i denne retten kom restsødmen - such as it is - til sin rett.

Gjenkjøp? - Trolig. 


2007 Zind-Humbrecht Riesling Rangen de Thann Clos St. Urbain
Min andre og siste flaske, dessverre. Ganske dyp gyllen på farge. Nesen er typisk Riesling, med hvite blomster, et snev av honning og syltede stikkelsbær. I munnen har den tyngde, men er likevel elegant, og ettersmaken er middels lang. Jeg ga bare 343 kroner for denne for fem år siden. Røverkjøp! 

Gjenkjøp? - Helt klart. 


2001 La Rioja Alta Rioja Viña Ardanza Reserva Especial
Den forrige flasken jeg tok, i september i fjor, var definitivt på tur ned. Den var skrinn. Denne flasken er ikke bare mye bedre, den er vel så bra som denne vinen kan bli. Duften er "tertiær", som det så fint heter. "Den dufter som en gresk-ortodoks kirke" sa min fru. Min erfaring fra den typen bygg er begrenset, så for meg er det vel mer "herreværelse". Lær, edelt treverk, et snev av tobakk. I munnen er den frisk og spenstig, og den har den "stuffingen" som den forrige flasken manglet. Drukket til entrecôte med potetmos. 

Gjenkjøp? - Helt klart. 


2004 Didier Dagueneau Pouilly-Fumé Pur Sang
Hard, syrlig, streng vin. Speiler årgangen bedre enn regionen og druetypen slik som vinen framstår i dag. Men den hadde nok stått seg på noen år til i kjelleren.

Gjenkjøp? - Ikke så sikkert.


2008 Domaine Francois et Antoine Jobard Meursault 1er Cru Les Genevrières
Heller ikke her er vinen helt inne i flytsonen ennå. Duften er på den stramme siden, men med tid i glasset og temperaturøkningen (den ble vel servert i kjøligste laget) kommer det flere lag med dufter. Ikke en tradisjonell rik og smørpreget burgunder, men en moderne og mer "mineralsk" type. Flott vin allerede nå. Og ikke på noe tenkelig vis mistenkt for premox. 

Gjenkjøp? - Oh yes! 


2005 Domaine des Comtes Lafon Volnay 1er Cru Santenots-Du-Milieu
Noe jeg leste et sted - et velrenomert sted - gjorde at jeg ville prøve denne vinen nå til tross for årgangens allerede legendariske lagringspotensiale. Jeg har ikke referansen lenger, men det kan ha vært World of Fine Wine. Jancis skriver også (i fjor sommer) "I'd drink fairly soon". Men her var det ingen ting som tydet på noe hast. Svært mørk til burgunder å være. Ganske lukket på nesen. I munnen åpner det seg med kirsebær, et vissst sur-søtt preg, god stuffing og lengde. Men potensialet er der, og min neste flaske får utstå noen år til. 

Gjenkjøp? - Absolutt. 

1 kommentar:

Håvard Flatland sa...

Zind-Humbrecht-vinen har eg nokre flasker av. Smakte ei for to år sidan, og meiner å hugse at den var litt tilknappa enno. Strukturert stil, samanlikna med Schoffit, som eg har smakt frå same vinmark og årgang. Svært rik, voluminøs vin, men med nokre timar luft, kom Rangen-preget og rasen fram. God vin i sin stil. Uvisst kor lenge det hadde lagra. Har drukke opp mine flasker av den.

Har også røynsle frå Lafon sine raude. Held leeeeenge. Nokre flasker frå Voss, både 97,98 og 99 var alle flotte, og kun 97 hadde byrja å kome rundt. Dei andre var tanniske og kantete. Blir nok bra med fleire år til på langs. Mine 05 er 20års-prosjekt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...