tirsdag 31. mai 2016

Kjellerviner i mai - del II

2007 Château Cantemerle (Haut-Medoc)
Svært aromatisk og saftig, men den mangler substans, struktur og autoritet. Men en meget behagelig flaske var det. Lite å lagre på.

Gjenkjøp? - Kanskje ikke. 

2014 Graywacke Wild Sauvignon (Marlborough, New Zealand) kr. 235
Kanskje en tilsnikelse å si at denne har vært i kjelleren, men likevel... Den finnes på pol i kategori 5 og oppover. Duften er som en Grüner Veltliner fra Østerrike - i alle fall er det det jeg ville gjettet om jeg fikk den servert blindt. Strukturen følger opp - i strukturen er den mest som en hvit burgunder, og det er kanskje ikke så rart: Den er spontangjæret på gamle eikefat. Men i duftbildet er det også noe som minner om Sauvignon Blanc: solbærbusk, og/eller stikkelsbær. I starten er det også et vokspreg, eller et noe reduktivt preg i retning gummi. Men skjemmende er det absolutt ikke.

Vinen leveres med skrukork, og i min bok tilsier det at den ikke skal ligge så lenge. Som så mange andre vinprodusenter selger denne produsenten vinen under navnet til geologiske fenomen - her de store steinene i vinmarken. Disse har ingen ting med vinens smak å gjøre, noe denne artikkelen gir bedre grunnlag for å hevde.

Gjenkjøp? - Ja. 

2002 Lilbert-Fils Champagne Grand Cru Cramant Blanc de Blancs
Stråfarget, intens sitrus på nesen, men det er lite annet å si om denne vinen. Den gir lite i munnen, og framstår hul og kort. Det gjorde den forrige flasken også. Man ser boblene i vinen, men i munnen gjør de ikke noe av seg. Mangler helt kropp, stofflighet, struktur - alt det man forventer at en vin stiller opp med når den kommer i munnen.

Gjenkjøp? - Nei. 

2005 Dom. Chandon de Briailles Pernand-Vergelesses 1er Cru Ile des Vergelesses 
Denne produsenten kjører sitt eget løp, og det er ikke alltid det går så bra som dette. I konteksten til årgangen er denne vinen meget frisk. 2005 var året alt gikk som det skulle, og det er det jo sjelden at det gjør så langt nord som her. Produsenten beholder stilkene, det er nok de som har gitt en ekstra dimensjon av friskhet her. 

En 2005'er på den lette siden. Friskheten er nevnt, og det er en rødfruktpreget nese med en jordlig tone. Den har godt grep i munnen, og holder på interessen hele veien gjennom smakskurven. Jeg betalte fattige 291 kroner. Det er mange dårligere viner to hakk under i kvalieteshierarkiet som koster mer. 

Gjenkjøp? - Helt klart!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...