onsdag 23. januar 2013

Ian Rankin - Standing in Another Man's Grave

John Rebus er på mange vis en karikatur på den moderne detektiven: han røyker, drikker for mye, har et katastrofeområde av et sosialt liv, og han neker plent å føye seg inn i noe som helst. Han er det som på engelsk heter a maverick. Disse har det blitt så mange av, at det er en fornøyelse å komme over detektiver på film, TV eller i bøker som ikke passer til beskrivelsen over.

Men likevel, og til tross for at jeg er møkk lei av disse i bunn og grunn ganske like fiksjonsfigurene: det er få som gjør dette så bra som Rankin, og gjennom et utall bøker har jeg - og mange andre - blitt godt kjent med Rebus.

I denne boka er det en serie forsvinninger som Rebus, som nå som pensjonist arbeider i en cold case avdeling, ser en sammenheng mellom - og med en forbindelse til en helt ny sak. Det er spennende, det er intriger, men framfor alt er det stemningen, miljø- og personskildringene, som er det beste med denne boka. Trenger man en bok som får deg til å sitte på stolkanten mens du holder pusten, er det antakelig andre bøker du bør se etter først og fremst.

Men likevel: det er spennde, som sagt, og slutten er på ingen måte noen skuffelse.

Konklusjon - Klar anbefaling (for fansen)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...