torsdag 27. september 2012

Ny Mondis

 
Det passer meg godt å kjøre Ford Mondeo, noe vi har gjort siden 2003. Den siste kjøpte vi ny i 2008, og den er omtalt her. Det er et bilmerke helt uten Veblen-effekt (bra), men med kjøreegenskaper som gjør det til en fryd å kjøre svingete landeveier (minst like bra). Den nye versjonen av Mondeo kommer på markedet neste år, og det har jeg omtalt før på bloggen også. Den blir sikkert knakende god, men det er en utvikling på gang som gjør meg betenkt.
 
Det nye er at Ford opplyser at neste Mondeo vil bli å få med avansert parkeringsassistent som både håndterer lukeparkering og parallellparkering (rygger inn i parkeringslomme), elektrisk justering av rattstamme med minnefunksjon, multi contour sete med massasjefunksjon og 10-veis justering, og selvåpnende bakluke. Den vil også bli å få med elektrisk oppvarmet ratt.

Da får jeg lyst til å si: hang on! Det neste vil vel bli elektrisk stol med eutanasi-funksjon! Etter en stund uten noen som helst slags utfordringer med det å kjøre, mister man livsgnisten.

onsdag 26. september 2012

BSA på Queen's College Oxford

Det forrige innlegget måtte jeg nesten legge ut før jeg fikk ordnet med egne bilder. I innlegget brøt jeg sammen og tilsto at jeg ikke hadde mot til å be noen ta bilde av meg sammen med Jancis Robinson, for det ville jo bare avsløre at jeg var aldri så lite starstruck. Da får mitt eget dårlige bilde fra tilskuerplass gjøre nytten (se over - Jancis til høyre).

Jeg har vært flere ganger på Oxbridge colleges, men aldri før bodd der. Jeg fikk et rom med utsikt mot High Street. Det var OK, men det er andre fasiliteter som imponerer mer. Et eksempel er the dining hall (se under).
Det er jo er jo en opplevelse i seg selv å skue min blanke isse i sentrum av slik prakt, men de fleste vil vel foretrekke å se mer av selve rommet:
Hva slike omgivelser gjør med folk som vanker der til daglig vet jeg ikke, men jeg kan jo gjette meg frem til noe av det. For min del har jeg sett nok Morse og Lewis - og nå sist Endeavour - til at jeg ikke føler meg 100% trygg i slike omgivelser.

Men jeg vil tro det er lett å venne seg på omgivelsene. Da jeg var student i England, 1988-1993, dro jeg ofte til Oxford på lørdagene for å vandre rundt i byen og se meg om på Blackwell's Bookshop. Det var ingen ulempe med arkitekturen heller, som på bildet under - mot de indre delene av Queen's College.
Og delene ut mot High Street er heller ikke å forakte akkurat - se under.
Her har folk som Rowan Atkinson, Tim Berners-Lee, Jeremy Bentham, Henry V - Konge av England - og mange andre - oppholdt seg som studenter. De fleste hadde nok gode forutsetninger for å bli noe her i verden før de kom dit (som prinsen for eksempel), og utvelgelsen av studenter er streng. Dertil kommer de stimulerende intellektuelle forholdene når man først har passert nåløyet - og den harde faglige disiplinen. Det betyr at det slettes ikke er enkelt å kunne avgjøre om de fysiske omgivelsene har noe å si - men det er vel ingen dristig tese å fremme at det å vandre her til daglig må kunne styrke selvtilliten?

Hvorfor gikk jeg ikke der selv - eller på et annet Oxbridge College? Jeg fikk tak i søkepapirer til Balliol College da jeg studerte i Trondheim etter å ha blitt oppfordret av en foreleser. Men det kostet dyrt og jeg hadde ikke penger. Senere, da jeg fikk stipend fra The British Council, kunne jeg ha søkt meg dit med andres penger, men jeg ble rådet til å holde meg unna. Det å gå på tvers av disiplinene (som jeg la opp til) var ikke nødvendigvis noe man satte pris på ved Oxbridge - som andre også hadde oppdaget.

Ikke vet jeg om de ville tatt imot meg heller.

tirsdag 25. september 2012

Møte med Jancis - som likte boken

Fra fredag til søndag sist uke var jeg i Oxford på British Society of Aesthetics (der jeg er medlem) årskonferanse i Oxford - på Queen's College i High Street (bildet). Det store dette året - fra min synsvinkel - var at de hadde invitert alle vinnerders heltinne: Jancis Robinson, MW OBE.

Som leserne av denne bloggen vet burde dette være noe for meg. Da jeg så at Jancis (det er så få som heter det, at alle i vinverdenen vet hvem det gjelder bare på fornavnet) skulle snakke om "The Aesthetics of Wine and Grapes" tok jeg kontakt. Jeg fikk også forlaget til å sende henne et eksemplar av boken. Hun satte pris på dette, ikke minst siden boken vår, The Aesthetics of Wine, var så relevant for oppdraget hun fikk.

Oppdraget var å gi "The Empson Lecture" - som Jancis selv på sitt nettsted: 'Every year they ask an outsider, a supposed expert in a related field, to deliver the Empson lecture given in honour of the literary critic and poet Sir William Empson'. Det skal ikke legges skjul på at det har vært krevende å få aksept på at vin er et estetisk felt, og jeg vil hevde at jeg har gjort en drabelig innsats for dette. Når så Jancis blir invitert til å gi "The Empson Lecture", så vil jeg erklære: SEIER! Jancis var så 'thrilled that wine was considered a worthy subject to join these established art forms' at hun aksepterte på flekken.

Hun begynte med å si at 'I must thank, even if I can't pronounce, Ole Martin Skilleas, who is here today and who kindly sent me the fascinating and extremely well-informed book he wrote with Douglas Burnham'. Det er lenge siden jeg har vært så stolt! Når Jancis - redaktøren av vinbibelen The Oxford Companion to Wine (840 sider i tre spalter) - sier 'extremely well informed' da betyr det noe.

Innlegget var organisert rundt vår introduksjon til boken, og hun viste stadig til oss. Det var det jeg vil kalle en god ettermiddag. 

Jeg fikk anledning til å snakke med henne i forkant av innlegget, og ute på High Street mens hun ventet på bussen hjem. Jeg fikk meg ikke til å be noen ta bilde av oss, og minnebrikken i kamera spiller uansett ikke på lag i dag - så noe "bevis" på at jeg har møtt Jancis foreligger ennå ikke.

mandag 24. september 2012

Overhalla-dialekt for begynnere (T-Å)


Siste innlegg om Overhallsdialekta - noen av ordene jeg har brukt og fremdeles savner å bruke. Det blir kanskje en råd under Melamartnan neste uke.
·          Tatljåt = hjelpesløs, stakkarslig

·          Taus = jente

·          Tjorn/tjon = leke

·          Tjorn i skjittjønna = leke i sølepytten

·          Tjornstu = lekestue

·          Toggo = koppto/tu el. golvto/tu = vaskefille

·          Tronnover = Stabeis/tværpeis = tverr og vrang person

·          Tusslabba = stikkalabba (sålen ble forsterka med nål (stikka) og tråd. Kalles også tøvsolabba (TØVde SOla/såler) Vinterfottøy i ull.

·          Tvitreboks = Vadmelsbukse

·          Tyttji = mener/ synes ("høvveli ord, tytji eig")

·          Tyseng = fortjent/fortjeneste, feks.:"De e tyseng ått dåkk de, ner dåkk fer åt så stuppulåt!" = dere fortjener det når dere gjør noe så dumt

·          Viløfti = vanskelig,

·          Vokkon, vokkon komman = uka, neste uke

·          Volinj = Hvordan f.eks.: "Kerr'e volinj el. Kerr du hie volinj" = Hvordan går det? Hvordan står det til. Det står egentlig ,"Hva/hvordan har du det hvordan

·          Vorna (på vorna) = i tilfelle

·          Yvijnn = omfangsrik, oppblåst

·          Åkkelkuli = malleol, Norsk: ankelkul. De beinete utspringene som finnes henholdsvis på innsiden (medialt) og på yttersiden (lateralt) av ankelen.

·          Åttom = til/hos noen, f.eks: "Ska du åttom Hans?" = skal du til Hans

onsdag 19. september 2012

Overhalla-dialekt for begynnere (P-S)

P-S kan smykke seg med vår egen BB - Bjarne Brøndbo, min firemenning. Han gikk to år etter meg på Hunn, Overhalla og Namsos Videregående. Sikkert den best kjente Overhalning i våre dager, og en som definitivt ikke legger bort mer av dialekten enn det som er strengt nødvendig.

·          Plysterpip = fløyte

·          Preinstekk/preinlus = ertekrok

·          Pråtta næssabjønn = Pille nese

·          Påssi = pose

·          Rutåtkak me ganklabb = Vaffel med brunost

·          Rymi = rømme

·          Råddarauv el. skjepparauv = meget aktivt og egenrådig damemenneske

·          Saltbørsa = kainn itj sjøt ælg me deinn næi

  • Saumfarra = gå over nøye

·          Sauter = klage på allt i verden el. "myjtti sauter" - mye klaging

 
·          Semmert = dårlig (kvalitet)

·          Seppeldallj = en persom som har det for travelt (fjus) når han/hun drikker slik at en hel del havner utenfor munnen

·          Sjerdu/Sju = skjønner du (ser du)

·          Sjitkangli = bæsj

·          Skodd hålka = Når nysnøen har frosset fast i glattisen under

·          Skropphøn = liten jente (se "hærning")

·          Skræpp (verb) = skryte

·          Skrøfft = kjeft (å få)

  • Skryp = ubstanding, av dårlig kvalitet

  • Smerilljåt = overdrevent søtt

·          Smørbatta = flatbrød med smør og gjerne mosa, kokte poteter imellom
  • Snavell (tjukk "l") = godterier
  •  
  • Snedi = praktisk, smart løsning

·          Sonnodrått = Senestrekk

·          Sopinj = sulten

·           Sohltlåt= å søle/sølete, eks: "sohltjlåttælekk"(skitten tallerken) (uttales med ustemt lateral - som er vanlig også i Gæliske språk som Walisisk)

 
·          Stoddovi = slitt, vid, skjev, for stor, uformelig,f.eks.: "Nerr T-skjorta di e i bruk ferr 10'ant sammarn på ra, da hi'a vorti nåkkåliti stoddovi". Laget av stoff som ikke er "trådrett".

·          Stonjomte = Innimellom Eks.; " Når nåkko stonjomte e abakli" = Når noe innimellom er litt vanskelig

·          Stuppuli / ainnguli /ohagpåoli = en som oppfører seg dumt, har lett får å gjøre noe dumt

·          Stussli ="de vart litt stussli no ja" (tynn "l"). Samme som "trasi", litt ensomt og sørgelig, leit

·          Ståmna/ ståvna = stubber etter tømmerhogst

·          Sulhokko (tjukk "l") = kløft i haka

·          Svoilltommi = brækkækling = leitre = plageånd

·          Såppi = nymelket og nysilt melk som fremdeles er lunken

tirsdag 18. september 2012

42 år siden i dag....



18. september 1970 var det slutt for Jimi Hendrix. En kort og heftig karriere som satte varige spor etter seg.

Overhalla-dialekt for begynnere (M-O)

Et bilde av Alf Hildrum, en av de mer kjente fra min hjemkommune, får pryde innlegget som dekker M-O. Sjefen for TV2 studerte på NHH på den tiden alle (i alle fall nesten) som kom fra distriktene la om talemålet totalt. Det samme ville vel ikke vært aktuelt for meg dersom jeg hadde tatt plassen jeg fikk på NHH i 1981 (eller 1982). Nå endte jeg i første omgang i Trondheim, og deretter i England. Ingen av de stedene var det noe press for å legge av seg Overhalla-dialekten. Men du skal sjå at Alf Hildrum kan snakke overhalla-dialekt når kamera er slått av?

·          Melafærja = Kæm fankern va de som ga a te Namsskogan, æ vil snakk me dæm! Få tebakers båotn vårres fortar einn svintj..de her e aillvåor. Kainn bli krig tå minnjer.

·          Morsk = streng, men også dyktig ("hainn va morsk te å reinn på ski deinn kar'n")

·          Mytji = mye

·          Nater = innpåsliten, plagsom el. enperson som spiser mye mer av noe enn normalt, eks: "Nater" etter jordbær. Eks2:"Nater" etter kvinnfolk blir da å være så "interessert" i kvinner at det blir veldig plagsomt (innpåsliten)

·          Næssablo = noe du trenger for å sette litt farge på "heimerten" farg på heimerten... (også kjent som Trønder-campari)

·          Nycoheimertshot = forferdelige greier, mye bedre med det meste annet uten gift

·          Nøft/nauvert = litt for lite av noe

·          Nåkkåliti = ganske mye

·          "Oinna fer nån du?" = hvem er foreldrene dine?

·          Oinnhokko = dobbelhake

·          Oinnhårt = Nysnø på glatt is, lårhalsbruddføre

·          Ofliddj = ustellt (se "fli")

·          Olako = rødrosa tyggegummi (mått spøttn ut i skoltimån bestajndi)

·          Oppitrædd = meget travelt opptatt med mange gjøremål på samme tid

·          Oppsli = Sånn som paraplyen er når det regner ute

·          Oppstoddo = laks som har overvintra i elva

fredag 14. september 2012

Ufarlig tegning?

Blasphemy begins at home, for å vri på et kjent engelsk ordtak. I den islamske del av verden demonstreres det og myrdes det på grunn av en fornærmende video som har ligget på YouTube siden i sommer. Den fornærmer muslimer, og det betyr at noen straks mister fatningen, og kort tid deretter mister mange livet.

Tegningen over er også laget for å fornærme - ikke mindre enn fire store religioner (inklusive min egen, for jeg er upersonlig kristen). Jeg tror jeg skal avstå fra å forklare hva det er tegningen fremstiller og hvem figurene skal representere, men vil ile til og si med en gang at profeten Mohamed er ikke med. Tegningen har jeg fra Løken - eller The Onion for å være mer presis. Et amerikansk satirisk nettsted som godt kan anbefales. Der har denne ligget ute siden torsdag 13. september uten at noen har gått fra konseptene av den grunn.

Jeg vet ikke hvorfor - men kanskje dette er det siste innlegget på bloggen? Er det verdt å dø for å poste en slik pubertal tegning? Pussig nok tror jeg det vil gå bra (famous last words?), for profeten Muhammed er jo som nevnt ikke med på tegningen. Men hvorfor gjør det så stor forskjell?

Forklaringer mottas i kommentarfeltet under.

torsdag 13. september 2012

Overhalla-dialekt for begynnere (J-L)

Som kartet viser: på ganske korte avstander har vi i Namdalen fire varianter av første person entall. Jeg vokste opp med "eig", men var vel med på å gjøre den formen mindre vanlig. I dag bruker jeg den mest i sammenhenger der den betones ekstra: "Eig gjer ailler nåkkå sånt!" Tipper at de yngre generasjoner, selv i kjerneområdet Overhalla/Grong/Høylandet helt har gått over til "æ".

·          Jaftes/i jaftes (å oinner tvil i aftes) = i går kveld

·          Jari jari juri jirri = ingen som vet, bare tull, men prøv å si det 10 ganger raskt etterhverandre sent en lørdags kveld!

·          Jessi = utett

·          Karravoli = skrytende, høy på pæra (husk tjukk "l")

·          Kerr = Hva/hvor/hvordan Eks.; "Kerr du ska hænn?" som betyr hvor skal du. Egentlig står det "hvor skal du hvor", siden hænn også betyr hvor.

·          "Kerre volinj" = hvordan er det, evt. hvordan er det laget. Eksempel: "Kerre volinj me deig i dag?" eller "Ker vi ska gjerra det herre volinj?" (husk tjukk "l")

·          Kjelijnn = tåler ikke kulde, fryser med det samme

·          Kjeltrått = vanskelig

·          Kjettau = kilen

·          Kjøkenkrakk attme avkjørsla = Lunchien (distriktslegen) var venta på doktorbesøk

·          Klar = betyr IKKE å være klar eller ferdig, men å være trøtt og sliten

·          Koffer = Hvorfor

·          Kontrali = kranglete, irritert

·          Krakilsk = vanskelig å ha med å gjøre, kranglete

·          Kuråt = Et morsomt ord for noe som en Overhalling aldri er, nemlig trøtt dagen derpå.

·          Kælvbota (stram i kælvbota) = bak knærne

·          Laustreto = støvklut

·          Lælli = se "arti, lælli, frest"

·          Læmster = sliten, stiv og støl

·          Læverdei = leverpostei
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...