fredag 1. september 2023

Aksjer og habilitet


Det bare ruller og går med habilitetssaker, nå sist med Utenriksministerens ektemann som har handlet aksjer villig vekk samtidig som han må kunne forventes å ha hatt en type innsideinformasjon. (Foto: Annika Byrde, NTB)

Etter det jeg forstår er det ikke mistanke om at han har beriket seg på bakgrunn av slik informasjon, men svikten ligger i at Utenriksminister Huitfeldt ikke har oppgitt disse forholdene. Ulikt tidligere statsminister Solbergs ektemann som var i en lignende situasjon. Manglende informasjon gir sterkere mistanke, og undergraver tilliten til det politiske system. 

Det er helt opplagt at dagens regler for habilitet og handel med verdipapirer for regjering og storting ikke er gode nok. Jeg har et forslag til løsning.

Før man går inn i roller der man har tilgang til børssensitiv informasjon og beslutninger, som når man er i regjering og kanskje også mange komitéer på Stortinget, må man overlate forvaltningen av aksjer og verdipapirer til profesjonelle. Slik som Nikolai Tangen i Statens pensjonsfond utland har måttet gjøre. 

Fordelen er at ingen kan mistenke deg for å utnytte politisk kunnskap til egen vinning, og alle smutthull i alskens registreringsordninger blir tettet. Tilliten til det politiske system blir styrket. 

Ulempene er at det kan bidra til enda dårligere rekruttering fra næringslivet og til politikken. Det må også diskuteres hvor mange roller som skal omfattes av et slikt reglement, og om også ektefeller, samboere og om evt. barn eller foreldre til politikerne også skal omfattes. Det kan fort bli avskrekkende dersom denne listen gjøres for lang. Hva om familiebedriften står overfor en stor strategisk beslutning mens du sitter i Regjeringen eller i Finanskomitéen? Skal en eller annen dress på Aker Brygge ta den avgjørelsen for deg? 

Likevel, forslagets styrke ligger i at systemet er enkelt, lettfattelig, og utprøvd. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...