onsdag 6. september 2023

Haber-Bosch og vår sikkerhet


En uhyre viktig men relativt ukjent faktor i menneskenes liv på jorden, er Haber-Bosch prosessen og dens avhengighet av naturgass. Noen hevder, ikke helt uten grunn, at halvparten av menneskene på jorden ikke ville vært i live uten denne. Denne ikke helt ukompliserte prosessen produserer ammoniakk, som igjen er sentral i kunstgjødsel. Og i eksplosiver. Det er vanskelig å overvurdere betydningen av denne prosessen og dens oppfinnelse. 

Omtrent halvparten av nitrogenet i kroppen din (og min, og andres) kommer fra denne prosessen, og det er ganske mye av det. 3,3% av kroppsvekten er nitrogen

At det er åtte milliarder mennesker på jorden er kun mulig gjennom denne prosessen som bruker mye energi og mye naturgass. Hvis slagordet ikke var "Just stop oil" men "Just stop natural gas," så ville det vært å kjøre en kampanje for å la halve planetens mennesker sulte i hjel. 

Det å ha kunstgjødselproduksjon er derfor også svært sentralt for vår generelle sikkerhet. Vi vil sulte i hjel uten, men det stenges stadig flere slike anlegg ute i Europa. Men heldigvis har vi Yara, som fortsatt produserer sorten både i Norge og ute.  

Men produksjon som dette krever mye energi, og i iveren etter å redusere karbonavtrykket kan vi - i Europa - komme til å strupe det aller viktigste for vår sikkerhet. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...