tirsdag 26. april 2022

Pinot Noir sør og nord for kanalen


Pierre Amiot Morey-Saint-Denis 1er Cru Les Blanchards 2018 kr 674

Klar og fokusert duft med mest bringebærfrukt. Kjølig fruktkarakter også i munnen, noe som må bemerkes i kontekst til den notorisk varme årgangen. Vinmarken har mye leire og store steiner, og tenderer mot å lage lagringssterke viner (sier Jasper Morris). Smaksprøven var litt knapp, men det lille representanten for Winehouse delte var meget lovende. Prisen er også lavere enn det jeg noterte meg på smakingen i Grieghallen i oktober 2021. 

Nudant Vosne-Romanée 2018

Mellomdyp farge, kompleksitet i duften, men litt varme fra alkoholen. Det siste gir jeg årgangen skylden for, for produsenten har vært upåklagelig så langt i mitt kjennskap. Fin dybde i frukten og lang ettersmak. Bra struktur med finslige tanniner. Den tåler nok fint ti år i kjelleren. Utsolgt, men i skrivende øyblikk tilgjengelig i 2019-årgangen, som antakelig er minst like god. 

Balfour Luke's Pinot Noir (Kent) 2020 kr 289

Det er lite engelsk rødvin inne på polet. Det merket jeg da jeg hjalp noen med å kjøpe inn engelsk vin til et vinlotteri for en drøy måned siden. I skrivende øyeblikk er det tre viner inne, og den ene er en magnum til 1200 kroner. Fargen på denne er klar rubin. Myk duft med jordbær. Overraskende bra struktur under den sjarmerende frukten. Den veldig sjarmerende frukten. En vin det absolutt er verdt å prøve ut selv for de som ikke er anglofile. Faktisk mer interessant enn den musserende vinen fra samme produsent. Finnes også på en del pol. 

Matrot Volany-Santenots 1er CRu 2018 

Mellomlys. God frukt og dybde. Mer jordbær enn kirsebær på duft. Lekker struktur og uventet fin balanse tross årgangens varme. Matrot tenderer mot å vinifiere også sine røde viner litt som hvitviner, med mindre skallkontakt enn andre. Kanskje det har gitt vinen den gode balansen tross årgangen? Denne finnes fortsatt å bestille, men kun i magnum. 2019-årgangen i vanlig størrelse er å få i et titalls butikker

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...