tirsdag 27. april 2010

Vin og Islam


Inntil i dag trodde jeg at Islam og vin var som ild og vann, men det viser seg altså at det har vært en gradivis utvikling mot det totalforbudet vi ser i dag. Det som skjedde i dag var at jeg hadde en lengre samtale med en tysk ekspert på (særlig tidlig) Islam som forsker på denne religionens forhold til alkohol.

Koranen er flertydig på dette med alkohol, med noen suraer (er det flertall for "sura"?) som implisitt godtar det, mens andre er mer tydelige på at alkohol er djevelens verk. Den profetiske tradisjonen er åpen for alkohol i mange hundre år etter Mohammeds død, viser det seg, og skriftlige kilder fra kalifene viser at de har kjøpt vin i store mengder. Arkeologiske funn viser også vinproduksjon i Syria, Libanon, Iran og flere andre islamske land langt opp i middelalderen - og trolig senere.

Man skiller også mellom den sosiale tradisjonen i Islam og den legale. I den legale ser det ut til å komme et forbud fra omtrent det åttende århundre, men sosialt og kulturelt har man ikke vært så streng - før, altså, man kommer til det nittende århundre og forbudet blir totalt i alle sfærer.

Noen islamske skriftlærde hevder at Koranen viser at Allah har miskunn med menneskene, og at forbudet kommer gradvis. Det begrunner de i det at de tidlige suraene er mer positive til alkohol - eller i alle fall ikke så fordømmende - mens de senere (som 5, 90-91) er klare og tydelige.

Jeg kommer kanskje tilbake med mer om dette når jeg har lært mer - og lest mer i kildene.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...