søndag 25. april 2010

SN: Riesling


Her kommer flere notater fra smakingen i Grieghallen på tirsdag. Denne gangen er det Riesling (se bildet) som står i sentrum for oppmerksomheten.

Molitor Riesling Schiefer 2009 (Mosel) 3l BiB kr 300 (359 i mai)
Myk og god. Litt kort, men svært god til bag-in-box å være. Jeg kjøper ikke slikt.

Riesling Marlborough 2008 (Forrest) (New Zealand) kr. 125,60
Den er fin i munnen og har god balanse, men den har et svært tydelig preg av gummi og petroleum. Det siste kan man godta med litt alder, det første ikke i det hele tatt. Reduktiv vinmaking på sitt verste kanskje?

Riesling Trocken 2008 (Hexamer) (Nahe) kr. 129,90
Fokusert duft, mineraler, sitrus og noe spritze. Sitter lenge på syrene. Flott vin til prisen. Jeg har til gode å smake en vin som ikke innfrir forventningene fra denne produsenten øverst oppe i Nahe-dalen.

Riesling Trocken 2008 (Geysler) (Hessen) kr. 149
Fin syre. Litt gul i frukten (på en god måte): aprikos. Lime. Kalkmineralsk. Balansert og flott. Blant de mest interessante i denne kategorien. Helt klart. Kommer på BU i mai.

Riesling Eiswein "Berg" 2007 (Huber) (Treisenthal, Østerrike) kr 149,50 (halvfl.)
Botrytis, eple, skifer og honning. Lang ettersmak. Dette er et supert kjøp til tross for at det er en halvflaske, og den kommer på fullsortimentet i mai.


The Doctor's Riesling 2009 (Forrest) (New Zealand) kr. 150,60
Eplepreget, balansert i munnen og god lengde der syrene dominerer i ettersmaken. Men også her har vi samme problemet: et umiskjennelig gummipreg. Denne vinen er laget i "tysk stil" med 40 g/l restsukker og 8,5% alkohol. De høster tidlig for å bevare friskheten. Ny i BU i mai.


Riesling Trocken 2008 (Dreissigacker) (Hessen) kr. 154,90
Epler og steinmineraler. Litt gule frukter, fyldig - nesten litt feit. Et ypperlig kjøp. Friskhet og fylde i en balanse som burde kunne danne svært tilfredsstillende opplevelser sammen med mat. Denne er i BU allerede i 2007-årgangen.


Riesling Gaisberg 2008 (Allram) (Østerrike) kr. 165
Frisk og fast. Eplepreget. Biter seg godt fast i gummene. En litt uforløst kvalitetsvin. Trenger litt tid på å få fram sitt beste. Allerede i BU.

Riesling Trocken "Gelblack" 2008 (Schloss Johannisberg) (Rheingau) kr. 199
Syrlig, jernmineralsk med fin balanserende sødme tross sin "trockenheit". Druepreget. Flott vin, men svært dyr synes jeg. Den vanlige kabinetten har jeg drevet og kjøpt på Flesland til kr. 135.

Kaisersteinfels Riesling Alte Reben Cuvée Trine 2009 (Letiz) (Rheingau) kr. 294
Spesialtapning for den norske importøren. Myk, litt varm stil. Men intens. Svært intens. Men jeg er ferdig med Leitz som produsent: altfor mange skuffelser etter litt tid i kjelleren. Det er det flere som har opplevd.

Dhron Hofberg Riesling GG 2008 (Grans Fassian) (Mosel) kr. 299
Spent som en stålfjær. Skifermineralsk. Tett og fin. Betydelig "indre styrke". Skal bli spennende å se hva dette blir med tiden. Årgangstypisk 12,5%. DET gjør ikke noe.


Riesling Gaisberg 1996 (Allram) (Østerrike) kr. 345
Fargen sladrer i alle fall ikke om alderen: et klart grønnstikk i det lyse og gyllne. Moden men druepreget. Ingen bitterhet, ingen tegn til petroleum. Både dyp og elegant. Flott vin. 2008-årgangen av denne vinen koster litt under halvparten, men alderen har rangen! Nyhet i BU i mai.


Kallstadter Saumagen Riesling Auslese Trocken "R" 2004 (Koehler-Ruprecht) (Pfalz) kr. 399
Symaskinolje, flott mineralsk tilstedeværelse i munnen. Den har dybde og en ufattelig lengde - men spesielt kompleks er den ikke. Likevel: man forstår fort at dette er seriøse og store saker.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...