mandag 19. april 2010

Evolusjon eller mirakel?


Lederen i Bergen KrF, Tomas Moltu (bildet), skrev en kronikk i Bergens Tidende som jeg i all hast skummet da den sto i avisen. Et hovedpoeng synes å være at det han kaller "evolusjonslæren" er en hindring for å ta miljøtruslene alvorlig. Det er all grunn til å ta truslene mot miljøet alvorlig, men svært vanskelig å ta KrF'erens kronikk alvorlig. Her er noen grunner til dette:


  • Det er ingenting i evolusjonsteorien som tilsier at alt reparerer seg av seg selv. Tvert om viser fossiler og andre funn at en enorm mengde arter har gått til grunne siden livet på jorden oppsto. Det kan også skje mennesket.

  • Alternativet til evolusjonsteorien er at Gud skapte livet på jorden og mennesket i ett og samme nu. Det er jo det fundamentalistiske kristne tror. Er det da noen grunn til å tro at han skulle la mennesket gå til grunne? Det er jo skapt i hans bilde, og mye vil vel tyde på at han - som så elsket menneskene at han ga sin sønn, den enbårne, som soning for våre synder - vil gripe inn og redde oss.

  • Det at evolusjonsteorien har skapt selvsikkerhet i akademia, og har fordrevet undring og sannhetssøking, er latterlig. Hvordan kan formodentlig intelligente og opplyste mennesker hevde noe slikt? Det er i religionene man har dogmer som ikke skal etterprøves. I vitenskapen skaper man seg et navn gjennom å utfordre etablerte sannheter. Dersom man lykkes, vil si. Slik som Charles Darwin. I religionene blir man støtt ut.

  • Det er mange som har søkt etter svakhetene i denne teorien. Svært mange. Mange har lykkes med å forbedre og utvikle den, men hovedtanken - at naturlig seleksjon avgjør hvilke tilfeldige genetiske variasjoner som får utvikle seg - er det ingen som har rokket ved tross iherdig innsats. Man skal ha mer enn unormalt velutviklet selvtillit for å legge ut på en slik forskerkarriære i dag.

  • Meg bekjent er det ingen biologer som lener seg tilbake og mener at naturen ordner opp i menneskelige naturødeleggelser med henvisning til naturlig seleksjon. Nye arter trenger som oftest tusener av år for å utvikle seg, mens menneskelig seleksjon kan utrydde arter i løpet av måneder eller noen få år. Dette burde Moltu vite når han uttaler seg om dette fagområdet.

Kronikken er en ufattelig samling av feilinformasjon og argumenter uten indre sammeheng. Den fortjener å bli lest av mange - som eksempel på hvor ille det er stelt i hodet på folk med makt i dette landet. Jeg er rystet. Jeg visste vel at noen mennesker kunne tenke på denne måten, men har i min vilfarelse trodd at de bodde i sørstatene i USA, i Iran eller Saudi-Arabia. Men de bor altså i Bergen også.


La oss se på alternativet til "evolusjonslæren":



  • Gud skapte jorden og menneskene i løpet av en avgrenset tidsperiode.

  • Han - eller var det Satan? - skapte også alle fossilene og andre eksempler på arter som egentlig aldri har eksistert.

  • Hvorfor gjorde han det? Her spriker svarene. Dersom det var Gud var det for å teste vår tro. Dersom det var Satan var det vel også for å teste vår tro, eller for å få oss til å tro på "evolusjonslæren". Moltu vil vel ha oss til å tro at dette, i sin tur, var for å få oss til å ødelegge kloden i den tro at evolusjonen ordner opp i alt. Men den gjør jo ikke det siden det bare er djevelens verk.

Kanskje Moltu har svaret på hvem det var som plasserte ut fossilene, og om kanskje Satan står bak den "evolusjonsteorien" som hjemsøker vårt skolevesen. Les for all del kronikken, og jeg legger enda en lenke her. Bergens Tidende skrev også i en leder at det var all grunn til å være kritisk til evolusjonslæren, og hilste Moltus kritikk velkommen. Den sto lørdag (eller var det fredag?). Den har jeg ikke funnet noen lenke til, og det kan være lurt av en avis som ønsker å bli tatt alvorlig.

2 kommentarer:

kds sa...

Teach both theories...

Anonym sa...

God artikkel :) det er dessverre mange kristne som avfeier evolusjonsteorien på bakgrunn av å ha blitt feilinformert om hva vitenskapen selv tror om teorien. Kristne ler for eksempel av at vitenskapen mener at ett dyr tenkte det kunne være praktisk å fly, og dermed fikk vinger. Slik at det i så måte må være en slags intelligens bak selve evolusjonen.

Evolusjonen er egentlig ganske logisk, tilfeldigheter skjer, de som får fordeler på grunn av tilfeldighetene overlever, og får barn med samme egenskaper.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...