onsdag 21. april 2010

SN: Sprudlende nytt og ikke så nytt


I går var jeg i Grieghallen. Der var det ikke mye musikk å høre, men derimot mye flytende som også stimulerte den estetiske sansen. Men selv om jeg spyttet som en Llama var det ikke til å unngå at konsentrasjonen ble svekket etter 50-60 viner. Da gikk jeg hjem.

I tiden framover vil jeg publisere noen notater her - forsøksvis tematisk. I dag starter jeg med viner med bobler.

Krune Sider 2007 kr. 149,70
Jeg er positivt innstilt til slike lokale produkter - selv om de ikke er laget av druer. Lys gyllen farge, fin mousse. Duft og smak av melne epler, og et alkoholisk stikk i ettersmaken. Jeg er sikker på at det går an å lage bedre sprudlende sider enn dette.

Cristalino Brut Cava kr. 79,90
Dufter moderat av eple og pære, og har god mousse. Har en overraskende bra presence i munnen, og ettersmaken er litt bitter. Det er først og fremst prisen som er mest tiltalende ved denne vinen. Bør absolutt vurderes dersom man skal ha noen festlige bobler i glasset, uten at smaken skal være hovedattraksjonen den kvelden.

Taittinger Brut Reserve NV kr. 300
Denne vinen er ca. 60 kroner dyrere i dag, men den blir satt ned til 300 fra mai. Det er en blandingscuvée av tradisjonelt merke. Fin mousse, eplepreget, litt autolyse (gjærbakst), i en lett og tilgjengelig stil. Taittinger har nå ca. 50% egendekning på sitt druemateriale.

Taittinger Prestige Rosé kr. 400
Denne vinen kommer ned 99 kroner fra mai til 400, og blir dermed et mer interessant kjøp. Litt jordbær, moderat autolysekaraktér. Først og fremst syrlig, med en solid munnfølelse. Halvt om halvt Chardonnay og Pinot Noir, og med 11 g/l restsukker.

Taittinger Millesime 2004 kr. 400
Nyhet i mai. Dette er klart den mest seriøse av disse vinene fra Taittinger. Her er autolysekaraktéren mer uttalt, moussen er mer finslepen, og duften mer floral enn i vinene over. Husets litt "myke" stil er merkbar her også, men den skiller seg også ut på en lengre ettersmak.

Krug Rosé Brut kr. 1249 (for 1/2 flaske!!!)
Dette er jo brutalt dyrt, men vinen er helt spesiell. Hvis man har smakt Krug så kjenner man igjen Krug-preget, så det mest informative man kan si om denne vinen til kjennere er i grunnen: "Krug!" Animalsk duft, kremet, fast og solid, svært konsentrert - og utrolig lang. Gleden og opplevelsen av denne vinen kan best oppsummeres i tre bokstaver: WOW! Kommer i BU 3. mai. Blandingen er 55% Pinot Noir, 25% Chardonnay og 20% Pinot Meunier.

Veuve Clicquot Vintage Rosé 1996 kr. 1499 (for magnum!)
Fargen er på vei fra svakt rosa og over til løkskall - en fantastisk farge som man både kan og bør dvele lenge ved. Dufter nystekt brød (autolyse), og smaker tørket frukt på en slags kystallinsk måte. Den er lang og kompleks. En fantastisk vin som viser hva årgangen kan trylle fram på sit beste. 15% rødvin.

4 kommentarer:

kds sa...

Igår (kansje mens du smakte på bobler i Grieghallen) var jeg på Gustave Lorentz' Winemakers dinner i Smauet. Det hele startet med en forførende Cremant d'Alsace Brut, så en Riesling reserve 2008 med typisk Alsacepreg, en moden Grand Cru 2005 Burg med en anelse petroleum og en Pinot Noir Rosé som hadde vært nydelig som aperitif eller terrassevin men som var litt mindre vellykket med matfølge. Til slutt en Grand Cru 2004 Kanzlerberg med god konsentrasjon. Dessverre ble representanten fra vinprodusenten sittende 'askefast' på Gardermoen men importøren skaffet en del informasjon. Burde jeg startet min egen vinblogg?

Ole Martin Skilleås sa...

Det kan bare du svare på, kds. Det er fordeler og ulemper med det meste.

Anonym sa...

Kommer VC Rose 1996 magnum på polet nå i mai??

Ole Martin Skilleås sa...

Ja, Anonym, det gjør den. På BU, så det spørs om "ditt" pol tar den inn. 1500 er jo mange penger, men dersom man er interessert og kanskje også pasjonert når det gjelder vin, så vil det kjøpet kunne forsvares.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...