torsdag 8. april 2010

Verdens beste vinbutikk!


Det er ikke lenger tvil om at Vinmonopolet er verdens beste vinbutikk. I alle fall dersom man bor i Oslo - og i Bergen er vi ikke langt bak. Fra før har "fullsortimentsbutikkene" et godt utvalg av viner fra hele verden - men særlig Europa. I tillegg kan alle i hele landet bestille viner fra importørenes lager, det såkalte "bestillingsutvalget" som omfatter ca. 9000 varer, og få dem i løpet av en uke. Dersom du er vanvittig kravstor kan du også spesialbestille gjennom Vinmonopolet.

Men de fleste av oss foretrekker å kjøpe viner vi kan betrakte og ta på. Derfor er spesialslippene på Vika i Oslo og på Valken i Bergen rene festforestillingene for vininteresserte. Ingen andre steder i verden - motbevis meg om du kan - finner man flere av de beste produsentene på ett brett. Særlig på spesialpolet i Oslo er det helt uvirkelig å gå rundt og se. Som sertifisert vinnerd blir man helt svimeslått, og vakler ut uten å ha klart å bestemt seg for et eneste innkjøp. Det skjedde i alle fall med meg sist jeg var der.

Men på dagens slipp av tyske og østerrikske viner gikk det værre. Utvalgets nedside er selvsagt at man kan bli fristet ut over de grensene statsansatte akademikere bør holde seg innenfor. Men med produsenter og viner verdensmarkedet skriker etter (jeg overdriver ikke - ikke særlig mye i alle fall) kan man ende opp med å sprenge budsjettene, men uten å få kjøpt en brøkdel av de vinene man gjerne skulle lagt i kjelleren.

Men nok klaging. Unge Høyre og FrP har tidligere - og kanskje også nå? - gått inn for å avskaffe Vinmonopolet. Det er feil politikk. If it ain't broke, don't fix it. Vinmonopolet er i gang med å utdannet folkets vinsmak i en så dyr retning at ingen - i alle fall ikke de før omtalte statsansatte akademikerne - vil ha råd til å bli alkholikere.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...