onsdag 4. januar 2017

Inspector De Luca (DVD)

Inspector De Luca-serien er mer en serie filmer enn en TV-serie, for episodene varer over 100 minutter,og som man kanskje gjetter ut fra bildet over er tiden en annen enn vår egen. Vi er i Rimini, Bologna og områdene rundt på 40-tallet. Vi starter i Mussolinis siste dager, og vi ser til og med Il Duce i første episode. Deretter får vi med oss de fleste fasene i perioden fram til Kristeligdemokratene vinner det første valget etter krigen.

Serien er basert på en trilogi av forfatteren Carlo Lucarelli, og den sentrale figuren er Achille De Luca. Han er ikke, som man kanskje kan forvente, en klar anti-fascistisk helt. Hans mantra er at han er politimann, og bare er ute etter å oppnå klarhet og rettferdighet.

Det er ikke bare de ytre politiske omstendighetene som bryter mot ønsket om klarhet og rettferdighet, det gjør også klassestrukturen. Grever og annet pakk mener seg hevet over loven, og det krever kløkt i tillegg til skarpsindighet for å nå gjennom og oppnå rettferdighet.

Det er, som alltid, irriterende at italienerne selv i 2008 (da serien kom) ikke lager TV med ekte lyd. Dubbing er en italiensk nasjonalsport, så selv italienskspråklig film og TV får lagt på lyden etter opptak.

Men det er flere faktorer som drar i motsatt retning. Tidskoloritten oppleves ekte, og omgivelsene og de historiske referansene er klare plussfaktorer. Historiene er gode, og de mellommenneskelige relasjonene tegnes også på en svært overbevisende måte.

Konklusjon: Klar anbefaling.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...