onsdag 23. mars 2016

Gevrey-Chambertin - og selveste Chambertin 2013

Dette er siste innlegget fra Vitis-smakingen av røde burgundere i 2013-årgangen. Jeg hekter på selveste Chambertin Grand Cru på Gevrey-Chambertin flighten her. (Bildet: Cellartracker.com) 

D. Bachelet Gevrey-Chambertin Vielles Vignes 2013
Dette ble en av kveldens mest særpregede viner, men ikke på en god måte. Duft av støv, skiklister og litt tjære. Kanskje også grønn paprika? Ganske vegetal i stilen, og det er mulig det har vært stilker i fatet her ja. Likevel bra frukt, balansen og lengde - men det er dyrt (750 kr.) for noe som mest minner om en god Cabernet Franc fra Loire. 

Denis Bachelet er nærmest en kultprodusent, og vinen ble ganske fort utsolgt. Basert på dette ene eksemplaret er jeg glad jeg sparte pengene. Men her er et annet syn på denne vinen. 

Tortochot Gevrey-Chambertin Champerrier Vielles Vignes 2013
Her er det vinstokker plantet i 1920 som står for materialet. Mitt notat er ganske kortfattet: flott høytonet rødfrukt. Mest burgundersk av alle disse vinene.  

Faiveley Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-Saint-Jacques 2013
Mørkest av disse vinene, og her er det mye stoff. Duft av orientalsk krydder, men det er i munnen den skiller seg mest ut. Jeg kan ikke huske sist jeg fikk en så tydelig demonstrasjon av hva mouth coating betyr. Vinen dekker hele munnhulen - på en fyldig, fast og meget god måte. Den biter seg godt fast med sine myke tanniner, og minnet om den er fremdeles meget levende. 

Tenke seg til at noen kunne finne på å velge Bachelet-vinen? Det er bare 30 kroner mer for denne.

Tortochot Chambertin Grand Cru 2013
Duft av krutt og fjøs - det er nok noe svovling her. Tett farge. Det er harmonien som utmerker denne vinen. Konsentrert uten å bli tung. Svært lang ettersmak. Rett og slett en knallvin. Det var et godt valg å heller kjøpe denne og la den være alene i en flight, enn å bruke pengene på to andre mindre eksepsjonelle viner. 

En flott avslutning på en meget vellykket smaking. (Om jeg så får si det selv.)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...