fredag 18. mars 2016

Hva skal kommunen hete?

Fra solid avstand i Bergen er det opplagt at det kun er ett sted i Namdalen noen utenfor regionen har plottet inn i sin bevissthet. Det er Namsos. Men kommunene som kanskje vil gå inn i en ny storkommune her, Høylandet, Overhalla (der jeg kommer fra), Fosnes, Namsos, Flatanger og Namdalseid, har utelukket muligheten for å bruke ett av disse kommunenavnene på den nye kommunen. Da har man bare dårlige alternativ igjen.

Andre mer eller mindre kreative og arkaiske vridninger på Namsen, fjorden og tilliggende herligheter overser et vesentlig poeng. Det beste ordet man kan lage på denne basis er også det eneste som har resonans utenfor området: Namsos. Der Namsen finner sitt utløp, og der elv og fjord møtes. Dermed bindes også disse topografiske fenomenene også sammen i navnet.

Ja, det føles vondt å "bli slukt" av en større kommune. Men blir det noe bedre om man gir dette faktum et navn få eller ingen forbinder noe som helst med? Det er et poeng at det som lenge har vært realiteten i resten av fylkets semi-urbane strøk, at byens navn blir storkommunens navn, også bør gjelde i Namsos.

La oss ta det kanskje minst ubrukelige av alternativene som er foreslått: Nauma. "Æ e frå Nauma". Smak på den setningen. Si den høyt. Det trengs mer enn et par-tre generasjoner før dette blir naturlig. Selv en Overhalling må i dag lokalisere sitt opphav i forhold til Namsos dersom man snakker med noen fra sør for Steinkjer, og det er kanskje greit om vi tar en realitetsorientering.

Men det er lenge siden jeg flyttet. Dette er ikke min sak lenger. Men navn som Nauma og Namsenfjord tilslører bare de faktiske politiske forhold (at Namsos er og forblir tyngdepunktet), og vil gjøre det til en betydelig oppgave å identifisere noe som helst med disse navnene, og langt mindre det rette området. Kall kommunen hva dere vil, men jeg og alle andre må nok fremdeles bruke Namsos som identifikasjonspunkt.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...