tirsdag 13. august 2013

Formuesskatten, NHH og NRK

På Dagsrevyen i går kveld kom den saken jeg har ventet på: mitt parti Høyre blir kjørt på formuesskatten. En studie fra Norges Handelshøyskole (NHH) viser at lettelser eller fjerning av formuesskatten ikke vil virke særlig stimulerende på verdiskapningen (saken er også på NRK.no).

Jeg skal ikke krangle med NHH, selv om jeg tror Høyre har en god sak med hensyn til utvalget av bedrifter som kom med i studien. Likevel: dette oppslaget er et godt eksempel på feil fokus i en viktig og riktig sak, noe jeg pekte på her i februar i år. Bedrifter har nemlig ikke stemmerett, og næringslivet i Norge går godt jevnt over. Men fjerning av formuesskatten har to viktige funksjoner som Høyre til nå ikke har frontet i det hele tatt:
  • Formuesskatten er en straff for sparing. Det er som om Staten kommer tilbake hvert år for å sjekke om du har brukt opp pengene dine. Har du ikke det, så må du betale bot. Det er det formuesskatten er. Du har betalt skatt på pengene, men de som ikke bruker dem opp blir straffet. (Hvis det var slik at den økonomiske aktiviteten i landet var laber, og alle satt og ruget på pengene sine, så ville dette ha hatt noe for seg. Men det er det motsatte som er tilfelle.)

  • Fjerning av formuesskatten vil også ordne opp en gang for alle i diskrimineringen mellom formuestyper. Alle vet at ved å sette pengene i fast eiendom tryller du vekk mye formue, og derfor får vi overinvesteringer i eiendom - herunder bolig - og tydelige symptomer på bobler.

Dette er forhold som Høyre med fordel kunne ha fokusert på - men fremdeles sitter forestillingen i om at bedriftene har det vondt, og at de har stemmerett.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du kan gjerne krangla med NHH! Dei står ikkje veldig sterkt og er også kritisert av andre professorar på NHH! Problemet er at dei andre når ikkje fram i media..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...