fredag 27. april 2012

Fem røde spanjoler

Livor Tinto 2010 (Rioja) Ijalba kr. 98,90
Ren rødfrukt på duft, utpreget frisk, men likevel et tydelig preg av rosiner i mellomsmaken, høye toner i frukten. Bløt munnfølelse, men i ettermsmaken har den et fint lite bitt. Dette er en vin som burde elskes av de vinkjøpende masser, og den er å få i de større polene i landet (kategori 6). Tempranillo 80%, Graciano 10% og Garnacha 10%, og ståltankproduksjon med en lett filtrering til slutt. En av de beste rimelige vinene jeg har prøvd på lenge.

Rajos Uva 2010 (Rioja) (Riviere) kr. 145
Samme druemiks som over, men denne var ganske nytappet da jeg smakte den. 10% av Tempranilloen får karbonisk maserasjon! Reduktiv på duft - flaskesyk kanskje. Saftig, og med godt grep. Ikke helt lett å bedømme på dette stadiet, men jeg hadde en stjerne i margen for denne også.

Ganko 2009 (Rioja) (Riviere) kr. 225
50% Tempranillo og resten Garnacha. Søt duft, og med intense tanniner. Jeg klarte ikke å få den til å skille ut mange elementer i smaksbildet, og for meg ble den litt for karaktersvak til å forsvare prisen. Men kanskje den skaffer seg en ny identitet etter en del tid i kjelleren? Det ville ikke forundret meg.

Viñas del Cadastro 2009 (Castilla y Leon) (Riviere) kr. 279
Samme produsent (opprinnelig fra Cognac, og med arbeidserfaring fra Dom. Leroy i Burgund) som de to foregående vinene, men et annet område. Her er det 20% ny eik, men det som overdøver alt annet er de brutale tanninene. Munnen blir helt nummen! Den er klart konsentrert, men om dette noen gang blir noe annet enn et monster stiller jeg meg tvilende til. Det er too much, too soon.

Torroja 2009 (Priorat) (Terroir Al Limit) kr. 299
Her går vi stadig opp i pris, og får en blanding halvt om halvt med Grenache og Cariñena (som jeg heller aldri hadde hørt om - men som er det spanske navnet på Carignan). Her er det volatil syre på duft (eller kanskje bare MYE syre - for den har en voldsom syre). I tillegg er den hard og fast, og som vinen over presenterer den seg derfor som lagringskandidat - men hva blir det av denne og den over etter noen år? Saken er at det vet ikke vi som er ukjente med dem, og dermed blir det lettere å plassere pengene i noen man har erfart endringene med. Kjøper jeg en Medoc til tre hundre raske, så vet jeg "hvor den er" om fem og om ti år.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...