tirsdag 13. mars 2012

Visuell analyse og illusjonsmakeri

Skal det bygges 14 blokker med ca. 250 leiligheter på et lite område ut mot Nordåsvannet og Troldhaugen? Det er spørsmålet som Bergens folkevalgte nå skal ta stilling til. Sentralt i saken slik den har utspilt seg i Bergens Tidende i det siste er utbyggernes "Visuell analyse" (bildemontasjen over er fra Bergens Tidende). Den kan leses via denne lenken. Det anbefales absolutt! Den er en analyse i visuell manipulering med det for øye å bagatellisere utbyggingenes virkninger. Den mest åpenbare effekten av å få så mange store og kjente objekter i forgrunnen (som på bildet under), er at bakgrunnen virker fjernere. Det er bare en av grunnene til at man her har foretatt en "ut-zooming" som er sterkere enn selv den en vidvinkel-linse kan klare.

En venn av meg tok noen bilder på Troldhaugen i helgen - av ulik art - fra samme punkt som utbyggernes visuelle analyse (se nederste del av bildet øverst, og side 2 og 10 i "Visuell analyse"). Det viser seg at det ikke en gang med vidvinkel-linse er mulig å komme så langt "ut" som dette bildet. Det er derfor ikke noe bilde, men en serie bilder som er satt sammen og delvis retusjert. Vi tror det er tre-fire bilder som er satt sammen for å få denne virkningen.

På treet helt til høyre henger det en livredningsbøye, og den hang der nok også da bildene ble tatt, men på grunn av at de måtte sette bildene sammen og beskjære dem - tror vi - ble den tatt bort. Den ville ellers sett "rar" ut, og avslørt bildets komposisjon.

Hvis man klikker på bildet ser man også ganske tydelig en skjøt. Den går rett til høyre for det røde huset på andre siden av vannet, og i selve vannet ser man en klart mørkere stripe her. Det er skjøten - tror vi. Som nevnt tidligere her på bloggen er ikke fenomenet visuell manipulasjon noe ukjent fenomen, og det virker.

Følg gjerne lenken til "Samlet vurdering av tiltakenes synlighet fra Troldhaugen", og ta en tur til Troldhaugen for selv å vurdere hvor realistisk bildene og konklusjonen "Liten negativ konsekvens" er. Jeg håper denne rapporten selv blir gjenstand for uavhengig analyse i tiden som kommer, og før vedtak i saken blir fattet.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...