mandag 12. mars 2012

Aktuell Bordeaux

Flere smaksnotater fra Vitis Bergensis' Bordeaux-smaking, denne gangen aktuelle viner fra anerkjente produsenter på vestsiden av Gironde. (Bildet: To ferieviner, kjøpt på Carrefour for ca. 40% av prisen på polet).

Domaine de Solitude 2008 (Pessac-Léognan) kr. 201
Dufter solbær og litt jord. I munnen er den fint balansert, men helt klart på den saftige heller enn den faste siden. Ettersmaken er lang, og hovedinntrykket er av en deilig og vellaget vin. Kan lagres, men smaker også bra i dag.

Château Smith-Haut-Lafite 2008 (Pessac-Léognan) kr. 641
Dufter litt solbær, men mest karamell. I munnen er den preget av tretanniner, og av at den svir en del. Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 32%, Cabernet Franc 7%, Petit Verdot 1%. Her trengs det nok en del år på langs før man kan si hvor dette bærer, men jeg har til gode å bli imponert av noen vin fra dette slottet.

Château Haut-Bailley 2008 (Pessac-Léognan) kr. 650
Litt stum på duften til å begynne med. I munnen er det ikke bare balanse man fornemmer, men harmoni. Tanninene er solide, men ikke påtrengende - den "sitter godt" i munnen, og ettersmaken er lang. Dette var en av de mest lovende vinene denne kvelden. Sammen med vinen under.

Château Pontet-Canet 2007 (Pauillac) kr. 657
Denne vinen har jeg smakt før, etter å ha kjøpt den for 29 euro på Carrefour. Den gangen var overskriften noe om billig bordeaux - men det passer ikke her. Hvordan den smakte denne gangen: Solbær, litt avrundet, blyantspiss - litt polstret også. Da den kom, som nummer fem den kvelden, var den klart første vin med noen fylde verdt å nevne. Flott balanse her, og jeg regner med at ti år på langs vil være fordelaktig - til tross for den litt løse årgangen. Pontet-Canet er i støtet. 2009 fikk 100 poeng "på flaske" av Robert Parker nettopp.

Hvilken ville jeg valgt til lagring? En av de to siste så klart. 2008 har bedre rykte som årgang enn 2007, men jeg har et godt øye til Pontet-Canet. Det blir nok ingen av dem uansett.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...