fredag 10. februar 2012

Mineralitet i vin

"Mineralsk" brukes ofte i beskrivelser av viner, og i de fleste sammenhenger - i alle fall i norske vinanmeldelser - er det en positiv egenskap (nærmest å betrakte som synonymt med "god vin" eller "kvalitetsvin"). Men jeg har lenge lurt på hva det betyr. Jeg bruker denne betegnelsen selv, og jeg mener jeg kan gjenkjenne "mineralitet" - for de jeg smaker med nikker som oftest gjenkjennende når jeg hevder at vinen er mineralsk. Men jeg har lenge følt et ubehag med denne bruken - til tross for at den kommuniserer bra. Grunnen til ubehaget er klar:

Det er nesten ikke mineraler i vin, og de som finnes er smaksfrie - eller finnes i så små mengder at de ikke kan oppfattes av sansene. Unntaket er svovel, men det er ikke det man viser til med "mineralitet". Mineralitet kan ikke referere til mineraler i vinen. Det er klart - men her er mange i vinverdenen uklare. (Bildet: brennende svovel).

Jeg fikk den forskningen Andrew Jefford viser til presentert av Dominique Valentin på en konferanse i Paris der jeg selv deltok, og jeg nikket gjenkjennende til funnene. Ekspertene og de opplærte panelistene var ikke enige om hva mineralitet i vin var, og heller ikke hvilke viner som skulle få æren av å bli beskrevet på denne måten. Mineralenes rolle i vinen er å være med i gjæringsprosessens produksjon av estere.

I Authentic Wine foreslår Goode og Harrop (mest Goode tipper jeg) at "mineralitet" kanskje viser til svovelforbindelser, eller rett og slett utbredte men minimale forekomster av det som kan klassifiseres som "vinfeil". Det vil gjøre "mineralitet" til et element blant andre i en vin, omtrent som estere som dufter bringebær, eikebruk som gir røyksmak, osv. Men både Goode og Jefford stirrer seg blind på det deskriptive, på det å finne elementer i vinen.

Jeg tipper forklaringen er at "mineralsk" er en karakteristikk av vinens smaksprofil, og ikke et element som man finner blant mange andre. Begrepet har nærmeste naboskap med estetiske begrper som "harmonisk", "elegant", osv. Det vil være tull å lete etter "harmonielementene" i vinen, eller hvor i jordsmonnet elegansen kommer fra.

Alt vil bli så mye klarere når boka vår kommer i juni. (Referansen har nok flere feil - men prisen i butikk er dessverre ikke en av dem).

2 kommentarer:

Håvard sa...

Gler meg til boka, Ole Martin, men det var stiv pris! Reknar med at grunnen er at papiret i boka er laga av opprivne vinstokkar frå la Tache. Eller er det endeleg fruktene av eit langt liv som filosof som betaler seg?

Ole Martin Skilleås sa...

Hei

Det er forlaget som skviser de bibliotekene som fremdeles kjøper inn bøker. Det er et høyt ansett forlag som gir denne ut i en prestisjefylt serie, og da kan de ta seg betalt.

De av mine venner og bekjente som måtte være interessert i kjøpe den kan kjøpe den gjennom meg til forfatterpris. Går ut fra at det da blir 40% avslag, men med tillegg av frakt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...