søndag 26. februar 2012

Burgund og Sherry

Først to viner fra egen kjeller, og deretter tre stykk sherry. De siste får enda mindre detaljerte smaksnotater enn vanlig. De kom sist i en lang smaking, og sherry er ikke "min greie".

Chablis GC Vaudesir 1999 (L. Michel)
Denne kjøpte jeg enten på bruket hos Michel i 2001, eller på polet etter hjemkomst. Nå har denne kommet rundt og befinner seg på et fortreffelig "sted". Årgangen er av de svakere, men nå hadde denne truffet sin sweetspot. Alt etter læreboka: sitrus, mineraler, men også en fin honningtone under alt det andre. Den var knapt merkbar, men med fylden i en Grand Cru kom dette til sin rett med kamskjell.

Vosne-Romanee 1999 (Engel)
Årgangen ble temaet på disse to vinene. På farge så denne ut til å ha fått litt bruning - ikke den klare, nesten hissige, fargen til en burgunder i oppkjøringsfasen til modning - men klart på høyden eller over. På duft var dette litt Gevrey: orientalsk krydder, men også snev av kyllingkraft. Den var rett og slett ganske umami når alt skal avdekkes i sine detaljer. Fin fylde og detaljering - mer er det ikke rimelig å forvente av en landsbyvin med denne alderen. Flasken ble kjøpt i Amsterdam for flere år siden, og selv om selgeren mente den hadde hatt optimal lagring, så fant jeg den i vinduet i butikken. Ikke det mest lovende stedet ... .

El Maestro Sierra Vinos Viejos Palo Cortado kr. 399 (halvfl.)
Dufter og smaker fikensyltetøy og valnøtter. 19% - klart best av disse sherryene. Jeg hadde hatt lyst til å prøve den til blåskimmelost og, vel, fikensyltetøy og valnøtter.

El Maestro Sierra Vinos Viejos Amontillado 1830 kr. 399 (halvfl.)
Bodegaen er fra 1830 - ikke soleraen, for den er 60 år gammel. Intense greier dette, men frisk og med tydelige aromaer til Amontillado å være.

El Maestro Sierra Oloroso Extra Viejo 1/7 kr. 639,50 (halvfl.)
Dette er mer heftige greier - og alkoholen kommer her opp til 22% (mens etiketten sier 24%). Minner en god del om Madeira, soleraen er visstnok 100 år gammel. Virker også aldrende, med duft av røkte nøtter - og det går også igjen i smaken.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...