fredag 17. februar 2012

Muscadet

Jeg deltok nettopp på en smaking der flere viner fra Muscadet var med. De ble smakt i denne rekkefølgen. Leserne bør vite at jeg i utganspunktet respekterer Muscadet, men vinene blir for meg som oftest "ekstremt nøytrale", og derfor ikke attraktive for så mye annet enn en type sjømat jeg sjelden har på tallerkenen. Men kanskje denne rekken endrer min oppfatning?

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2010 kr. 109,90
Den klart mest aromatiske av alle disse vinene. Selv uten den "ekstremt nøytrale" konteksten ville dette være en aromatisk vin. Flint, mineraler, sitrus og preget fra lagring på bunnfallet. Litt skrinnere i munnen enn duften bærer løfte om, men ettersmaken har grei lengde. Et svært godt kjøp - og på mange, mange pol.

Ch. Coing de St. Fiacre 2009 kr. 114
Stum på nesen, nøytral, strøken og lineær i munnen - man assosierer "stål". Her er munnfølelsen mye mer av totalopplevelsen enn for vinen over. Mer typisk Muscadet, og etter læreboken.

Ch. Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2008 kr. 144

Litt uren nese, virker det som, men hard, nøytral og etter læreboken. Svært elegant.
Ch. du Coing de Saint Fiarce Comte de St. Hubert 1999 kr 174
Stum på første nesen, så litt lanolin  - et fint vokspreg. Elegant og med god lengde. Men de utvikler seg ikke fort, og slett ikke så langt, disse vinene. De er det motsatte av "opulent".

Château La Gravelle Grand Cuvée Don Quichotte 2005 kr 134

Stum på første nese, deretter mest "våt hund", svært lineær i munnen, og skiferpreget ettersmak. God "gjennomføring" i smakskurven - det er fin fylde likevel.

Ch. de la Gravelle L'Ancestrale 2004 kr. 139,90
Dette er og har vært min favoritt fra dette området. Dufter modne stikkelsbær (dette er nytt), litt parmesan, fin fylde og lengde. Flott vin til prisen!

Konklusjonen? Flere virkelig interessante viner, men i hovedsak blir de for avhengig av svært nøytralt matfølge. Men de to siste, og den første, er som nevnt svært, svært gode kjøp - og har et relativt vidt anvendelsesområde.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...