torsdag 22. april 2010

SN: To lyserøde og en hvit


Av alt som ikke er viktig er kanskje vin det viktigste? I alle fall på denne bloggen. Denne gangen skal jeg spole fort fram til den vinen jeg syntes var den mest interessante av de ca. 55 vinene jeg smakte i Grieghallen.

L'Ancestrale 2004 (Chateau de la Gravelle) kr. 139,90
Dette er ikke en nyhet, og den finnes allerede tilgjengelig på BU. Den er 100% Melon de Bourgogne - eller druen som brukes til Muscadet med andre ord. Den har ligget på bunnfallet (sur lie) så lenge at de ikke har lov til å skrive sur lie på etiketten. Det er logikken i fransk vinlov i et nøtteskall. Men hvordan smaker den - for det må vel være det som er grunnen til at jeg sier at dette er den mest interessante vinen jeg smakte?

Den dufter og smaker nøtter, salt og ost. Mest blåmuggost. Frisk, fyldig og lang er den også - men først og fremst: den dufter og smaker ulikt noen annen vin jeg kan huske å ha smakt, og det på en god måte! Denne skal jeg bestille til heimen, for dette må være et knallkjøp.

Schilcher Linea Styria 2009 (Langmann) kr. 119,90
Schilcher er for den harde kjerne. De som ikke bryr seg om vinen er brutalt syrlig, og som kanskje synes at Chablis blir litt blass til tider. Friskere viner enn Schilcher skal man lete lenge etter. Har man smakt sorten begynner man å sikle som en pavlovsk hund bare man hører navnet Schilcher, og det strammer seg bak i kjakene samtidig som øynene smalner.

Men hva er vitsen med denne cuvéen? Vinen er god, for all del: antikkrosa, dufter markjordbær, og er fruktig, flott og syrlig. Ganske "spiss" i stilen. Druene, som etter forskriftene skal være 100% Blauer Wildbacher, er delvis innkjøpt.

Schilcher Klassik 2009 (Langmann) kr. 114
Dette er "originalen" fra Langmann - den Schilcheren jeg har kjøpt mer eller mindre fast de siste årene. Laget kun på egne druer. Både friskere og fyldigere enn "halvbroren" over. En flott vin som er klart best av de to - og billigere. Ingen grunn til å gå på Linea.

9,2 g/l syre - som er 0,5 g lavere enn utgående årgang. Restsukkernivået, på 3,5 g/l er 1,3g høyere enn forrige årgang. Men få vil merke noen forskjell.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...