onsdag 28. april 2010

SN: Annen hvitvin


Flere notater fra polsmakingen i Grieghallen 20. april, denne gangen en samlekategori for hvitvin som ikke får egen overskrift - som for eksempel Riesling har fått i innlegget fra 25. april.

Hugo Grüner Veltliner 2009 (Markus Huber) kr. 109,90 (Testutvalg)
Frisk, litt stikkelsbær. Litt hul og kort. Heller ikke spesielt preget av druen. Fra Treisental.

Soave Classico San Michele 2009 (Ca'Rugate) kr. 109,90 (Hovedsort)
Saftig, lett og mandelpreget. Hyllebær. Svært god vin til prisen, og finnes nesten over alt.

San Vincenzo 2009 (Roberto Anselmi) kr. 125 (Fullsort)
Voks og mandler. Også et lett preg av syrlige bær. Myk stil, men sitter godt i munnen.

Strasser Hasel Grüner Veltliner 2009 (Allram) kr. 125 (I nesten alle pol)
En gammel favoritt dette! Pære, fast og fin. Pålitelig vin år ut og år inn (bortsett fra 2003). Lengre nede har jeg notater på en GV fra denne vinmarken som har blitt 16 år eldre (og mye dyrere: kr. 365).

Silvaner Trocken 2009 (May) (Franken) kr. 129,90 (BU fra mai)
Pærepreget duft, litt pepper. Druetypisk og fin. Flott syrespenst. Ypperlig representant for denne ganske ukjente druen. Den dyrkes mest i Hessen i Tyskland der den ikke har fått vise sitt potensiale (den inngår i Liebfraumilch-mixen), men i Franken og i Alsace i Frankrike har den en høyere status og tillates nå også brukt til Alsace Grand Cru viner. I de siste år er det Franken i Tyskland som har vært sentrum for den kvalitative utviklingen av disse vinene.

Muscadet de Sevre et Maine 2009 (Dom. de Chaviniere) kr. 129,90 (BU i mai)
Kjølig frukt, syrlig, kalkmineralsk og svært god. Mer ekspressiv enn man forventer av en vin av denne typen. 100% Melon de Bourgogne fra vinstokker som er 40 år gamle.

Chignin Vielles Vignes 2009 (Quenard) (Savoie) kr. 134,90
Druetypen her er den ganske så ukjente Jacquére. Eple på duft, mer blomster når den kommer i munnen. Ganske nøytral i stilen, med god fylde. Spesiell vin.

Clos Les Montys Muscadet de Sevre et Maine 2009 (Chateau Thebaud) kr. 139,90 (BU i mai)
Eple/pære, litt autolyse (gjær/brødbakst), lett og delikat. Sitter lenge i munnen. Finslig - typisk østersvin.

Marlborough Sauvignon Blanc 2008 (Forrest) (New Zealand) kr. 170,70 (BU mai)
Heftig aromatisk, med det klassiske stikkelsbærpreget. Kjølig fruktighet. Fin vin, men blir litt for løs i munnen.

Valdamor 2008 (Rias Baixas) (Spania) kr. 179,90 (BU allerede)
100% Albariño. Frisk duft av gule frukter, bivoks og blomster. Fin balanse i munnen. Ypperlig matvin - tenker den sitter som et skudd til suppe.

Les Vieux Clos 2008 (Coulée de Serrant) (Savennières) kr. 265
Vinene til Joly har vært oksidert i flere år nå. Grusomme greier. Det lover ikke godt at denne vinen dufter litt eple, men den er først og fremst frisk, med snev av de Chenin Blanc-typiske bivoks og honning i bunn. Svært syrlig, men den bærer den utrolige alkoholprosenten på 15 med overraskende letthet. Det spørs om de som drikker den takler den like bra. Den tidligere cuvéen "Becherelle" inngår nå i denne vinen.

Clos de la Bergerie 2008 (Coulée de Serrant) (Savennières) kr. 349,90
Her er det mer ull og dyrepels - som man også kan forvente fra Chenin Blanc, men her er det også eplemos - om enn ikke overdrevet. Alkoholen svir litt i gummene - også her er det 15%.

Strasser Hasel Grüner Veltliner 1993 (Allram) kr. 365 (BU i mai)
Duft av sjø og kalkmineraler. Dette kunne vært en moden Chablis av høy klasse, men er litt mykere i munnen. Kanskje en Puligny-Montrachet. Flott vin, og gøy å oppleve at den lagrer så lenge. Grünere skal, etter sigende, lagre svært lenge. Blindtester av gamle GV og Chardonnay fra ulike deler av verden har gitt forbløffende resultater.

Clos de la Coulée de Serrant 2008 (Coulée de Serrant) kr. 498
Det er mye penger å spare på ikke å kjøpe denne vinen. En av de absolutt beste vinene jeg noen gang har smakt (i den grad det gir mening å rangere på denne måten), var 1996 årgangen av denne vinen. Eller var det samme vinen? Hva utgjør en vin? Den var helt klart laget på druer fra samme stedet, men i mellomtiden kom biodynamikken inn i en ganske så dogmatisk form. Siden har heller ikke vinen vært i form. Jeg åpnet min 2002 for noen år siden, og den stinket epleskrott. Oksidert. Her var det ikke noe eple å merke ennå, men alkholen på 15% slår godt inn også her. Den var faktisk minst merkbar på den "billigste" vinen i utvalget. I denne er det også klart botrytis, honning og bivoks. Slettes ikke så ille som jeg hadde fryktet. Man kan jo håpe på at ting er i ferd med å bedre seg chez Joly - men ikke hold pusten!

1 kommentar:

Håvard Flatland sa...

Ein 99 av Clos de la Coulée de Serrant opna for nokre veker sidan var heilt fin. Syrlig, kompleks og flott. Kun eit ørlite snev av overmogne epler og oksidasjon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...