tirsdag 20. april 2010

Her er vulkanvarslet for de neste 40 år


Det er vanskelig å finne værvarsel som er mer pålitelig enn ren gjetning når vi kommer opp mot 7-10 dager. Det er rett og slett for mange faktorer som spiller inn - og det i et dynamisk mønster. Det er rett og slett regnekraften som begrenser varslenes tidshorisont.

Men hva med vulkanvarsel? Kan de gå litt lenger frem i tid? Det eneste man kan vite noe om er hvordan det har vært, og så rett og slett gjette at slik vil det fortsette. Det gir ikke sikkerhet, men kanskje er det bedre enn den totale usikkerhet?

En islandsk vulkanolog ved Universitetet i Edinburgh sier at det er gode grunner til å tro at den vulkanske aktiviteten på Island følger et periodisk mønster med 50-80 år med mindre aktivitet, fulgt av lengre perioder med høy aktivitet. De 50-80 årene dekker den perioden da jetflyene og inter-kontinental luftfart ble en del av hverdagen også her i Nord-Europa, mens vi nå er på vei inn i en aktiv fase på (antakelig) 40 år omtrent. Det dekker resten av mitt liv, og siste ukes opplevelse av å være askefast i København blir kanskje ikke den siste av sitt slag.

Også en annen studie - med skriftlige kilder tilbake til ca. 1200, og 415 meter dype isprøver fra Vatnajøkull - indikerer også tydelig en periodisk struktur på den vulkanske aktiviteten.

Det vi ser nå er nok bare en liten fispatron sammenlignet med det arsenalet en skikkelig runde med vulkansk aktivitet på Island kan utløse. Katla har vært framme i mediebildet i det siste. I historisk tid er det likevel Laki som er the nuclear alternative. Den forårsaket hungersnød så langt unna som i Nildeltaet i 1783. Fyrer den opp er det på tide å supplere vinkjelleren (se over) med vann, hermetikk og stearinlys.

Det er ca. 26.500 år siden den foreløpig siste supervulkan eksploderte på Jorden. Det er erupsjoner på over tusen kubikkilometer tett fjell, og er sammen med asteroidenedslag kanskje de største truslene mot livet på jorden. Jeg kjenner ikke til at det er så store magma-kammer på Island at dette kan skje i vårt nærområde, men det er mer enn nok i Yellowstone til å trykke omstart for livet på jorden. For riktig å sette en støkk i mine lesere er bildet over en plansje over denne ladde pistolen mot livet på jorden.

Men likevel: den største trussel mot livskvaliteten på jorden er vel å bekymre seg for mye for noe som ikke trenger å skje mens vi lever?

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...