tirsdag 5. januar 2010

Når demningen brister


For snart førti år siden, i desember 1970, spilte Led Zeppelin inn "When the Levee Breaks" med Rolling Stones' mobile studio i Headly Grange i Hampshire som en av de første låtene på Led Zeppelin IV, Zoso eller Four Symbols. Kjært barn har mange navn.

Det første man hører er trommene. Aldri før har man hørt lignende tromming. I følge Jimmy Page var det han som var misfornøyd med tam trommelyd på platene og som kom opp med idéen med å plassere slagverket nederst i trappegangen på Headly Grange, og mikrofonene øverst i trappen. Trommene får dermed skikkelig romklang, samtidig som de ikke blir så skarpe. I studio la Andy Johns på ekstra romklang. Dernest kommer Robert Plants munnspill som er kjørt gjennom en fuzzbox. Sammen med drivende gitarer skal dette illudere uværet som førte til den store oversvømmelsen av Mississippi i 1927 - den verste oversvømmelsen i USAs historie.

En sang med samme tittel ble spilt inn i 1929 av Memphis Minnie (se bildet) og ektemannen Kansas Joe McCoy. Mye av teksten er beholdt, men en del nydiktet er det også. Melodien er en helt annen. Oversvømmelsen bidro i betydelig grad til de store folkeforflytningene til Chicago og andre industribyer i midt-vesten der den elektrifiserte bluesen etter hvert vokste fram.

Diket teksten dreier seg om er etter alt å dømme i nærheten av Greenville, Mississippi, der mer enn 13.000 mennesker måtte evakuere under den store flommen til et område med et mer solid dike.

Led Zeppelin spilte "When the Levee Breaks" live bare en gang! For meg er "When the Levee Breaks" et høydepunkt hos det beste bandet noen gang. Musikkvideoer vil IKKE bli vanlige her på bloggen, men denne bare MÅ ut til folket.2 kommentarer:

Ove Åsheim sa...

Takk for påminnelse om en strålende låt! Det var lenge siden jeg hadde hørt på "firern" nå. Jeg har nok ubevisst latt den ligge i fred pga "Stairway to Heaven"-stigmatisering.(Det er definitivt ikke noe galt med Stairway to heaven, bortsett fra at jeg har hørt den litt for mange ganger).

Ole Martin Skilleås sa...

Takk for det! Setter stor pris på å høre det. "Levee" er gåsehud-stoff.

Zep svikter ikke. "Presence" er et album mange ikke spiller (av andre grunner enn firer'n), men som alt annet av bandet: det står seg også utrolig bra. Høres friskere ut nå enn da det kom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...