torsdag 7. januar 2010

Mooot normalt


Det har vært kaldere enn dette. Barndomsminnene strømmer på i disse dager, for da jeg var liten (på 60 tallet) og da jeg begynte som student tidlig på 80-tallet og skulle betale egen strømregning for første gang, DA var det kaldt da! Og i 1971 kom snøen på Skilleås i september, like før Onkel Olai skulle treske kornet, og den ble liggende til april/mai 1972.

De fleste av oss har vanskelig for å fatte forskjellen på vær og klima, og her er media store syndere. Alle flommer, stormer og ekstremer (i alle fall av varme) blir nå tatt fram som eksempler på klimaendringene. Faren er derfor stor for at når endringene i været går andre veien, som nå, mister folk troen på menneskeskapt temperaturøkning. Har man først etablert dette mønstret, som i beste fall villedende og i verste fall helt falskt, er det vanskelig å snu det.

Fra 1850 til i dag har økningen i gjennomsnittsemperaturen på jorden vært omkring 0,7 grader. En liten endring om det gjelder været en dag, men ganske betydelig når det gjelder klimaet. Som grafen over, fra Meteorologisk Institutt, viser er ikke temperaturendringer fra år til år noe nytt fenomen. På begynnelsen av 1930-tallet var det mange svært milde vintre, akkurat som det var det på 1860-tallet. Mye kan tyde på en osilasjon med omtrent 70 år mellom toppene, og der vi nå kanskje er på vei ut av en slik vinterlig temperaturtopp. Dette er fenomen som kommer i tillegg til menneskeskapte klimaendringer, men som kan gi betydelig "støy" når man bruker været til å illustrere endringer i klima.

Til sist klassikeren når det gjelder avvik fra normalen (og jeg HAR vært på Røros da det var firti-en kuldegrader, men ikke firti-to):Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...