tirsdag 23. juni 2009

Fire hvite portugisere


Igjen: ikke noen spennende tittel akkurat, men hva skal man finne på? Noen flere av notatene fra Grieghallen 17. juni må ut til folket uansett. Ett årgansskifte, tre nyheter.

Terras do Minho 2008 (Quinta da Lixa) kr. 99,90
Knasende tørr med sine 11% alkohol. Nesten brutal i attakk med bare 2 g/l restsukker. Pære og hyllebær. Har litt frukt også, men kunne stått seg på litt mer sødme. En Vinho Verde med 35% Trajadura, 35% Arinto og 30% Azal. Denne vinen har karakter i bøttevis, og en tydelig profil, men den er ikke for feiginger eller ferskinger. Noen pol i Oslo, på Sunnmøre og det i Grimstad har denne på lager - med andre ord et årgangsskifte.

Quinta Edmun do Val 2007 kr. 185,90
Enda en Minho, men ikke en Vinho Verde, denne gang med 90% Alvarinho. Er betydelig fyldigere enn vinen over, og det må den jo nesten være til prisen. Voks, godt grep og intensitet. Ypperlig matvin. Den lages visst med litt battonage over noen måneder. Vinstokkene er ganske unge, bare 7 år, så det er all grunn til å følge denne eiendommen framover. BU fra juli.

Quinta de San Joanne Vinho Verde 2008 (kr 109,90)
Akkurat som den skal være. Knasende tørr, frisk, med pære/grapefrukt. 70% Avesso og 30% Loureiro.

Quinta de San Joanne Superior 2007 (kr 259,00)
Et helt annet dyr, selv om den kommer fra samme eiendom. Sammensetningen er 60% Alvarinho og 40% Malvasia Fina, noe som gir et resultat som er mer interessant enn godt. Dufter litt mugg, som går i retning oksidering (men det ER ikke oksidering - det skal visstnok være karakteren til Malvasia Fina), voks og friske hvite frukter. Intens, med et utrolig grep i munnen. Den er først og fremst ANNERLEDES. Tenk at man kan lage hvitvin som er så klart og tydelig langt unna den vante riesling-chardonnay-oglittforskjelligannet tralten vi vanligvis holder oss til! Kommer på bestilling i juli, og de skikkelig vinteresserte bør prøve dette - om ikke annet for sportens skyld.

1 kommentar:

Astrid sa...

Kom nettopp hjem fra en tur i Vinho Verde distriktet, og besøkte blant annet Quinta Edmun do Val. God vin, flott sted og gjestfri familie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...