lørdag 20. juni 2009

24 år gammel vin


Ikke spør meg om hvor eller hvordan jeg fikk smakt den, men en slags beskrivelse av opplevelsen fortjener å deles:

Montepulciano d'Abruzzo 1985 (Emidio Pepe)
Mørk fiolett på farge. Duften er et kapittel for seg, og noen ord kan neppe formidle opplevelsen av noe så friskt og samtidig komplekst. Elementer av høstlig skogsbunn, lakris, men samtidig en påtagelig friskhet. I munnen virker den perlende - det er nok syren - men den er samtidig myk. Syrlig, som skrevet, men ikke tannisk. Den biter seg ikke fast i munnen slik en er vant til at italienske rødviner gjør. Utrolig frisk for alderen, men kort.

Dette er en utpreget "nesevin", og den har utviklet seg mye fra den ble åpnet. Da virket den ufrisk. Den må ha lagret på syren. Et svært interessant bekjentskap, men den ventes å bli solgt for 942 kr. flasken.

Produsenten regnes som en særing, som får vinene fottråkket og som holder igjen årgangene og selger dem litt etter litt. 150 mål som dyrkes biodynamisk.

3 kommentarer:

Terje sa...

Hei Ole Martin! Dette tror jeg er en dårlig flaske for den er ikke syrlig og har fantastisk lengde - smakte den i Italia nylig. Tipper det var en del eddik på din flaske. Terje

Ole Martin Skilleås sa...

Hei Terje

Da må jeg si den var god til å være dårlig. Påfallende god til å være dårlig.

Og: jeg skrev ikke at den har fantastisk lengde. Tvert om. For å sitere meg selv: "Utrolig frisk for alderen, men kort."

Terje sa...

Hei Ole Martin!

Forkortet kanskje setningen litt mye. Poenget var å uttrykke at vinen jeg smakte ikke var kort, men at den derimot hadde en fantastisk lengde. Montepulciano er ikke en drue som i Abruzzo gir utpreget syrlige/friske viner, men de er, i umanipulert tilstand ofte ganske tanniske. Pepe, som ikke lagrer vinen oksidativt overhode, gjæring på sementtank og deretter flaskemodning, får alltid veldig tanniske viner (men med god tanninmodning og jeg liker også å drikke de unge) som kan lagre ekstremt lenge. Vinen du beskriver virker derfor litt redusert og eddik/etylacetat er typisk en feil som kan gi et løft aromatisk, men som svekker finish. Når du i tillegg beskriver vinen som syrlig, høres det for meg ut som en noe eddiksvekket flaske. Hvor smakte du den?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...