mandag 26. september 2022

Chateau Montelena


Chateau Montelena er legendarisk. Ikke for å være et Chateau, for det er ikke Chateau Montelena siden det ligger i Napa Valley i California og ikke i Frankrike, men for å vinne en konkurranse på 70-tallet. Denne kvelden avsluttet vi en smaking av California Cabernet Sauvignon med en flight med to av disse vinene med ti års mellomrom. Instruktivt var det. Jeg hadde smakt Ch. Montelena flere ganger før, også den hvite, men dette ble en interessant sammenstilling. 

Flere lag i duften, og flere lag i smaken også. Flott friskhet. Balansert med både dybde og substans. Friskheten trenger seg ikke på, men blir harmonisk en del av frukten. Fokusert med en klar profil, og med god lengde. Rik på myke tanniner, og ingen ville funnet på å kalle den tannisk. Den er å få på et par pol. Ypperlig og moden vin. (Foto: Ole Martin Skilleås)

Jancis Robinson smakte den i fra magnum i 2016: "Sweet and harmonious on the nose and then quite chewy on the end. Still quite dry and jagged and youthful at the moment. Rather tarry on the end."

Chateau Montelena Estate Cabernet Sauvignon 2015
Ti år yngre, altså, og på mange vis lett å kjenne igjen fra den ti år eldre utgaven. Her er den en tett pakke der totalen er i overkant stram og lukket - som en umoden kvalitetsvin gjerne er. Meget instruktivt om hva ti år kan gjøre med en kvalitetsvin som er i balanse. 2016-årgangen kan man få på et par pol til 1600 kroner

(Smakt fra Spieglau hverdagsglass 4. september 2022)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...