mandag 28. februar 2022

Kjellerviner i februar - del 2


Château La Louvière Blanc 2010 
Litt dybde i fargen varsler litt alder, men vinen fremstår både som moden og som frisk og ungdommelig. Det er en grei kombinasjon. Duften har både sitrus og lanolin, og kanskje jeg aner en antydning til honning der også. Men det er lanolin som er hovedtema på nesen. I munnen er den både smidig og fast, og står seg godt til Brandade - en meget solid fiskerett. Etter måltidet viser resten av vinen en nydelig harmoni og finslepen eleganse. Vin som både er robust og kraftig til maten, og sivilisert og lavmælt på tomannshånd etter måltidet, er noe jeg setter stor pris på. Riktig et røverkjøp for tre år siden til 400. 

Gjenkjøp? - You bet!*

2013 Wittmann Westhofener Morstein Riesling Großes Gewächs
Fortsatt ganske lys. På duft kom det først et blaff med Riesling-funk, petroleum og greier, men så var det som blåst bort. Deretter bakt sitrus og frisk ananas med et slør av honning bak. I munnen er syren meget markant, men fylden er fin og ettersmaken svært lang. Med tid i glasset og temperatur som matcher romtemperaturen, er den mer harmonisk og elegant. Virkelig en flott vin, men syren stikker seg ut litt mye. Det er nok årgangen som har mest å si her. 

Gjenkjøp? - Ja.*

2004 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Rabajà
Den forrige flasken av denne vinen, drukket for et par år siden, var ytterst skuffende. Denne var svært tilfredsstillende, og bekrefter totalintrykket mitt av en produsent som på Cru-vinene varierer mye mellom sentrumsblink og bom. Her var fargen fortsatt ganske dyp, men litt oransje i kanten. Duften er nydelig, med tobakk som det dominerende tema, men også med roser og skogsbunn. Elegant og sømløs i munnen. Den er fast, men uten det brutale preget som mange viner fra denne kanten av verden kan være selv inn i sitt tredje tiår. Godt at noen av disse vinene innfrir. 

Gjenkjøp? - Svært gjerne flere av akkurat denne flasken.** 

2008 Domaine Francois et Antoine Jobard Meursault 1er Cru Les Genevrières

Fortsatt ganske lys på farge, men med en noe dypere tone enn da den var ung. Den forrige flasken tok jeg for snart seks år siden, og det var for tidlig. Denne er nå omtrent der den skal være. På duft sitrus, krydder og basilikum - med en ørliten og kledelig honningtone som går litt mot hasselnøtter. I munnen presis. Friskt anslag og en tørrhet som matcher den mellomfyldige kroppen godt. Denne passer helt tydelig inn i den nye og strammere konsepsjonen av Meursault, der den feite smør og nøttedominerte tradisjonen er lagt helt bort. Kjøpt for 583 kroner for ganske nøyaktig ti år siden. 

Gjenkjøp? - Oh yes!**

2011 Georg Mosbacher Forster Ungeheuer Riesling Großes Gewächs

En virkelig enestående vin på en stillferdig men selvsikker måte. Duften har sitrus og frisk mango, i munnen er den flytende eleganse og harmoni. Det er ingenting som stikker seg ut, og det eneste man ønsker er å dvele i opplevelsen og prise den dagen man ble født. Å skrive et smaksnotat med elementer og deler er meningsløst når vinen er så sømløst nydelig. Kostet bare 257 kroner.

Gjenkjøp? - En kasse. Minst!* 


* Drukket fra Zalto Universal
** Drukket fra Riedel Burgund.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...