torsdag 3. februar 2022

Burgunderslippet - et hjertesukk


Hjertesukket dreier seg ikke om skyhøye priser eller manglende produksjonsvolumer, selv om disse to forholdene definitivt er hjertesukkverdige. Nei, det dreier seg om en utbredt blindhet for noen helt åpenbare sammenhenger i det norske vinmarkedet. La meg forklare. (Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix)

Noen later til å tro at alle interessante burgundere fra en årgang slippes ved "burgunderslippet" til spesialpolene omtrent på denne tiden ("første torsdag i februar," i førpandemisk tid). Det er ikke sant. Det har kommet og vil komme mye god og interessant burgund 2019 i de vanlige slippene til bestillingsutvalget (og noen få i det vanlige butikksortimentet). Jeg hadde allerede kjøpt mer burgund 2019 på disse slippene enn jeg kjøpte på slippet til spesialpolene denne uken. Kanskje plukker jeg med meg noen flere som allerede ligger tilgjengelig på nettet, eller som (kanskje?) kommer på slippene i mars og mai. 

Mange, og det er ikke så rent få, tror også at de gode burgundervinene som slippes denne uken er de som får omtale av vinjournalistene. Men disse har smakt 87 viner av 468. Utvalget er gjort av Vinmonopolets folk, og er ikke gjort på basis av at de tror disse 87 er de beste vinene av de 468. 381 viner i slippet er altså ikke smakt og får derfor ikke omtale. Nesten alle av disse er nå å finne på spesialpolene og noen på nettet. Sjansen er stor for at det er flere virkelig gode viner blant disse enn blant de 87 som har fått omtale. 

Per Mæleng i Vinmonopolet skriver dette til meg når jeg spør om kriteriene for utvalg: 

Det skal være et snitt av slippet, ca 1/5 denne gang. Vi prøver å vise vin med en god mengde (etter forholdene ikke alltid lett i Burgund). I tillegg prøver vi å vise frem nye produsenter, gjerne også cuvéer som ikke er altfor dyre. 

Selvsagt er det mer risikabelt å bruke mye penger på vin som ikke har fått omtale, men tenk nå litt over følgende: Det meste av det som kjøpes denne uken vil bli drukket om flere år. Vinene vil (nesten) garantert smake annerledes enn det de gjorde for journalistene da de smakte dem i januar. Det er noe av vitsen med å lagre vin, og viner i denne prisklassen er det all grunn til å lagre. Omtalen vil derfor neppe passe den vinen du kommer til å smake. 

Jeg har drevet med dette i mange år nå, og har opplevd forskjellen mellom omtalen og opplevelsen. Ikke bare det, men også de store blunderne som vi alle - også vinjournalistene - gjør i sine gjetninger om fremtidig utvikling og potensiell kvalitet. 

Så mine råd er:

  • Undersøk på Vinmonopolets sider hva som finnes av burgund 2019. Sjansen er stor for at noen av disse vinene er minst like gode som de du gikk glipp av.
  • Kjøp fra de 381 vinene som ikke ble smakt av journalistene. Kjente og gode produsenter, eller andre viner av produsenter med viner som fikk god omtale. 

1 kommentar:

Edvard Skramstad sa...

Ypperlig summert! Mvh Edvard Skramstad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...