onsdag 30. november 2016

Kjellerviner i november

2005 Château Vieux Bonneau (Montagne-St. Emilion)
Svært mørk til å være en elleve år gammel bordeaux av moderat nivå, men så er da årgangen tydelig også. Ut over fargen er denne vinen ganske lukket, og har mørk frukt. Initialt var den mer aromatisk, men per i dag er det først og fremst soliditeten som utmerker denne vinen. Kjøpt for 160 kroner for åtte år siden.

Gjenkjøp? - Definitivt kanskje. 

2005 Domaine Arlaud Bourgogne Roncevie
Den andre av de fire flaskene jeg har gjemt på - for jeg drakk mange av disse da de var unge og fabelaktige. De er fortsatt flotte viner, men på en annen måte. Dyp og saftig frukt. Mørk farge. Litt jord og kirsebær, og krydder. Solid og lang. Det er nesten ubegripelig at dette er en elleve år gammel Bourgogne Rouge - jeg hadde ikke protestert om noen påsto at det var en Premier Cru.

Gjenkjøp? - Kassevis! 


2010 Zilliken (Forstmeister Geltz) Saarburger Rausch Riesling “Diabas”
Det er ikke så lenge siden jeg oppdaget at denne vinen fortsatt var å få, så jeg kjøpte et par flasker av det som var min favoritt fra en smaking av tørr tysk Riesling i 2014. Det var en god idé. Fortsatt ganske lys på fargen. Duften er en mellomting mellom modent korn og symaskinolje. I munnen er den så harmonisk og lekker at det vekker undring. Direkte Saart, to coin a phrase

16 g/l restsukker, så dette er et godt argument for slike som David Schildknecht som mener tørre tyske Rieslinger bør kunne ha mer enn de foreskrevne 9 g/l eller mindre for å benevnes Grosses Gewächs.

Gjenkjøp? - Definitivt!


2006 Renato Ratti Barolo Marcenasco
Denne kaster av seg ganske mye bunnfall, men er likevel på den klart mørke siden for en ti år gammel Barolo. Duften er også ganske mørk med tjære og litt trøfler. Etter en del tid, og høyere temperatur, kommer det en meget klart preg av syltede kirsebær. En solid matvin som passet godt til reinsdyrmørbrad med portvinssaus. 

Gjenkjøp? - Helt klart!


2004 Prager Grüner Veltliner Smaragd Achleiten
Den andre og siste flasken dette her. Dessverre. Den forrige tok jeg for ganske nøyaktig to år siden. CellarTracker sier 2006-2011, og dette er nok et bevis for hvor mye tull man kan lese på nettet. Fargen er dyp gyllen - mørkere enn en giftering. Duften er litt kandisert lime og modent korn. Duften er søtere enn smaken. Fanastisk vin igjen og igjen. Flott til skalldyr. (Bildet: Achleiten) 

Gjenkjøp? - Helt klart! 


2001 La Rioja Alta Rioja Viña Ardanza Reserva Especial
Den siste av fire flasker kjøpt til 220 kr. fl. Fremdeles frisk på syren, ganske moden på duft men uten å gå tertiær. Klart på den friske siden av en moden vin, men jeg finner ikke helt den fylden som ville garantert en god videre utvikling i kjelleren. 

Gjenkjøp? - Ja. 


2008 Georg Mosbacher Forster Freundstück Riesling Großes Gewächs
Dessverre den siste flasken min. På duft har denne strammet seg betydelig opp. Det har vært den desidert mest eksotisk duftende tyske Riesling jeg har smakt, men nå var den mer innenfor normalvariasjonen. I munnen er den stram men med god fylde, og ettersmaken tørr. Den er både kompleks og harmonisk, og viser seg flott frem etter seks år. 

Gjenkjøp? - Ja, og gjerne med litt øket selvkontroll slik at den hadde fått ligge lenger. 

1999 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Asili
På fargen meget mørk og dyp til Barbaresco å være. "Mørk og dyp" kan også oppsummere aromaspekteret. Lenge dufter den lite annet enn asfalt og tjære. Det er først etter en god stund (den var luftet tre timer i karafel før den kom på bordet) i glasset at sopp og litt trøfler dukker opp. I munnen er den overraskende smidig, og ettermaken er lang. Flott vin, men noe av en tålmodighetsprøve. 

Gjenkjøp? - Ja. 


Dyp gyllen - en sjattering som ville vært illevarslende dersom det var en hvit burgunder eller Chablis. Duft av marsipan, appelsinskall og botrytis. God fylde, og litt bitterhet i starten av ettersmaken. Flott vin som går for bare fire hundre på BU. 

Gjenkjøp? - Ja. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...